Armstrong to vzdal. Zbavili ho titulov z Tour de France

Vojtech Jurkovič|24. aug 2012 o 07:43

Americká antidopingová agentúra oznámila, že Lancemu Armstrongovi odobrala všetkých sedem prvenstiev.

V októbri 1996 mu diagnostikovali rakovinu semenníkov. Lekári mu dávali sotva 50­-percentnú šancu na prežitie. O necelé tri roky vyhral prvú zo svojich siedmich Tour de France. Lanceovi Armstrongovi v piatok definitívne zobrali všetky tituly z Tour a doživotne zakázali aktívnu cyklistiku.

Agentúrna správa bola nahradená o 18,00 autorským textom SME.

BRATISLAVA. Americká antidopingová agentúra USA (USADA) oznámila, že Lancemu Armstrongovi odobrala všetkých sedem prvenstiev, lebo 40-ročný Texasan odmietol ďalej bojovať proti nedokázaným obvineniam z užívania dopingu.

Armstrong trvá na svojej nevine, no pred súdom ju už nehodlá viac dokazovať.

Na druhú polovicu deväťdesiatych rokov na Tour de France spomínajú cyklistickí fajnšmekri ako na nezabudnuteľnú naháňačku výnimočných lídrov.

Džentlmenov Nemca Jana Ullricha a Američana Armstronga. Odvtedy vraj nemala Tour takú šťavu. Ulrich sa vrátil na Tour po vypršaní trestu za doping. Armstrongovi hrozí, že mu preň vynulujú to, čo v histórii Tour nik nedokázal.

Panoptikum hriešnikov

Z divácky najnavštevovanejšieho športového podujatia na svete sa stáva múzeum prekliatych hriešnikov.

Armstrong sa snažil dokázať nevinu na súde, ale neuspel. Federálny súd mu zamietol odvolania i žaloby na USADA. Zástupcovia tejto inštitúcie v júni uviedli, že majú dôkazy o Armstrongovom užívaní dopingu, ku ktorým patria aj výpovede jeho niekdajších tímových kolegov.

„Otáčam stranu. Za týchto okolností už nebudem ďalej bojovať. Sústredím svoje úsilie na prácu, ktorú som robil ešte pred prvým víťazstvom na Tour. Budem pomáhať ľuďom s rakovinou a ich rodinám, predovšetkým tým v zlej sociálnej situácii,“ uviedol Lance Armstrong, ktorého unavil boj s protivníkmi v súkromnom i profesionálnom živote.

Šéf Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) John Fahey vyhlásil, že Armstrongovo rozhodnutie nebojovať ďalej proti obvineniam z dopingu vníma ako jeho priznanie viny. Fahey je nespokojný, že Armstrong nebude čeliť priamemu rozhodnutiu súdu.

„Rád by som videl formálne obvinenie a rozsudok na základe vyšetrovania. Všelijaké narážky, klebety a nepotvrdené informácie vnášajú do tohto prípadu neistotu. Celý svet túži poznať pravdu, na základe faktov a vyšetrovania pred tribunálom,“ uviedol Fahey.

O krvi spory do krvi

Podľa Americkej antidopingovej agentúry má Armstronga usvedčiť niekoľko jeho vzoriek krvi z obdobia medzi 16. októbrom 2008 a 30. aprílom 2012.

Podľa New York Daily News vzorky vykazovali nemalé kolísanie v hodnotách hematokritu (percentuálne vyjadrenie objemu červených krviniek v krvnej jednotke).

Očakáva sa, že Armstrong zvolá lekárskych odborníkov, ktorí potvrdia, že možnosť výkyvov existuje v dôsledku vplyvov vonkajšieho prostredia najmä pri zmenách nadmorskej výšky či extrémnom potení.

Vyšetrovanie USADA našlo ohlas aj v Kongrese USA, ktorého zástupca spochybnil počínanie agentúry a vynakladanie jej peňazí označil za plytvanie prostriedkov daňových poplatníkov cez Úrad národnej kontroly drog.

ico

Malovič: Lance je frajer, ale bez vetra sa ani lístok nepohne

Primár kliniky telovýchovného lekárstva PAVEL MALOVIČ a šéf zdravotnej komisie futbalového zväzu má skúsenosti aj s prácou antidopingového komisára.

Je podľa vás bývalý cyklista Armstrong vinný alebo nie?

„To sa môže dokázať iba vedeckými postupmi. Pokiaľ nie je sú exaktné dôkazy, ostáva u mňa Lance stále frajer. Na druhej strane asi je niečo na starej pravde, že bez vetra sa ani lístok nepohne.“

Situácia sa javí tak, že Armstrong rezignoval na psychický tlak, nemieni byť ďalej obeťou honby na čarodejnice. Má za sebou asi najviac kontrol zo všetkých cyklistov, no nikdy uňho nenašli pozitívnu vzorku. Obvinenia sa zakladali zväčša na výpovediach bývalých spolujazdcov.

„Tí si môžu trhnúť nohou, ak váhu ich slov nepotvrdí súd. Ak by mali Armstrongovi siahnuť napríklad na peniaze, zrejme by sa naň obrátil.“

Armstronga obvinili na základe toho, že neprejavil ochotu ďalej bojovať. To je podľa šéfa Svetovej antidopingovej agentúry Johna Faheyho priznaním jeho viny. Je to v poriadku?

„To už je viac právna rovina. Mám skúsenosti s dopingovými hriešnikmi, viem, ako sami seba dokážu presvedčiť, že sú nevinní. Lance je však špecifický prípad.“

Lebo po rakovine semenníkov mal aj pri vrcholovom športovaní v rámci liečby rôzne terapeutické výnimky?

„Tak. Lance bol onkologickým pacientom. Lekári robili v minulosti aj experimenty, no myslím si, že nikdy nevybočili mimo rámca povolených možností. Priame dôkazy, žeby niečo porušili, neexistujú.“

Je cyklistika športom, ktorý je najviac postihnutý dopingovou pliagou?

„Zakázané látky a ich aplikácia sa tam asi najrýchlejšie vyvíjajú. Diagnostika dopingu ich tesne stíha. Podľa súčasných metód by sa odhalilo mnohé, čo v minulosti prešlo. Problém je však aj v tom, že športovec môže doplatiť na nesprávnu kombináciu bežných výživových doplnkov.“

Tie musia mať certifikát o dopingovej neškodnosti.

„Iste. Ale vezmite si, koľko prípadov náhlych kolapsov sa množí vo futbale. Stačí, keď si absolútne zdravý športovec zle nakombinuje bežné lieky proti bolesti či zápalu.“

Bez kvalitných výživových doplnkov sa však dnes športovec ťažko pohne.

„Platí. Niekto je zvyknutý na kvantá, inému stačí málo. Vždy čistý tenista Dominik Hrbatý svojho času stratil formu, necítil dosť energie. Stačilo zmeniť obyčajnú minerálnu vodu a zlepšil sa, akoby bol nadopovaný.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Armstrong to vzdal. Zbavili ho titulov z Tour de France