Anglické kluby objavujú Slovensko, s Birminghamom prišli i Slováci

Slováci v Birminghame: Jakub Hronec (vpravo) a Július Gombala.
Slováci v Birminghame: Jakub Hronec (vpravo) a Július Gombala. (Autor: FOTO SME - LADISLAV HARSÁNYI)
Ladislav Harsányi|24. júl 2010 o 08:00

Nedávno prišiel na Slovensko Leeds United, v týchto dňoch je tu tím do 18 rokov z FC Birmingham, klubu z Premier League. Slovenskí futbalisti Jakub Hronec a Július Gombala v ňom bojujú o profesionálne zmluvy.

Nedávno prišiel na Slovensko Leeds United, v týchto dňoch je tu tím do 18 rokov z FC Birmingham, klubu z Premier League. Slovenskí futbalisti Jakub Hronec a Július Gombala v ňom bojujú o profesionálne zmluvy.

TRNAVA. Neznesiteľná páľava na štadióne Spartaka Trnava. Na trávniku sa však hrá s obrovským nasadením. Na súboj dorastu Birminghamu City a Spartaka je napriek kúpaliskovému počasiu zvedavých okolo 150 ľudí.

„Takéto zápasy majú význam, nie keď mužstvo vyhráva 7:0," vraví Igor Bališ, bývalý slovenský reprezentant a momentálne skaut Spartaka po slovensko-anglickom dueli (1:1).

V hľadisku sedí aj tréner Spartaka Dušan Radolský, ktorý prežil krátku stáž v birminghamskom klube. Srdečne sa zvíta s manažérom akadémie účastníka Premier League Terrym Westleym. „Je to fajn chlapík, keď bol u nás, mali sme sa možnosť rozprávať o futbale, máme veľa spoločného," povedal Westley o Radolskom.

Slováci pod drobnohľadom

„Birmingham na Slovensku pobudol už vlani, teraz sa tu zdrží týždeň a odohrá tri medzinárodné zápasy," vyslovil sa Slovák Emil Kovarovič, konzultant klubu.

Čo ich sem priviedlo? „Máme tu vytvorené veľmi dobré podmienky na prípravu na štadióne v Trnávke, môžem pracovať so svojím mužstvom, no poznať aj súperových hráčov, poobzerať sa po ďalších adeptoch. V nedeľu uvidím v zápase na vlastné oči 22 talentovaných Slovákov," odpovedá Westley, ktorý osemnástku aj trénuje.

Vďaka dlhoročnej spolupráci s Kovarovičom sa do akadémií v Anglicku dostalo viacero Slovákov. V Trnave sa predstavili mladíci Jakub Hronec a Július Gombala.

V stopách Stocha a Weissa?

„Keď v Anglicku objavia talent, robia všetko pre to, aby rástol. Na Slovensku to nie je pravidlom," rozpráva banskobystrický rodák Jakub Hronec (17). Ten sa v pätnástich rokoch ako hráč bratislavského Interu rozhodoval medzi akadémiami Derby County a Birminghamu.

„Najťažší bol jazyk, prvý polrok som skoro nič nerozumel. Postupne sa však na mňa nalepil a teraz už komunikujem bez problémov."

„Prvý rok ma zaradili do šestnástky, no hral som za osemnástku. Zahral som si aj semifinále mládežníckeho FA Cupu proti Liverpoolu. Hrať v šestnástich rokoch pred vyše 10-tisíc divákmi na Anfield Road, to bol veľký zážitok," vraví.

Momentálne má školský kontrakt, chce však zabojovať o profesionálnu zmluvu a Premier League. „Príklady Stocha, Weissa a najnovšie i Lalkoviča ukazujú, že je to možné. Je tu vysoká percentuálna úspešnosť Slovákov z anglických akadémií," zdôrazní. „Je to jeden z tých najvyšších cieľov a urobím všetko pre to. Premier League je veľkým lákadlom, je to jedna z najväčších líg na svete, ak vôbec nie najväčšia."

Škola života

Do akadémie prišiel s Júliusom Gombalom, ktorý hrával v Banskej Bystrici. „Julo, ktorý je o čosi mladší, býval prvý mesiac s mamou a ja som šiel rovno do rodiny. Mal som to o čosi ťažšie, no moja „nová" rodina sa o mňa postarala," hovorí Hronec o prvých krokoch v Anglicku.

„Rodina dostáva od klubu pravidlá, ktoré treba dodržiavať. Večera sa podávala do dvadsiatej, vychádzky boli povolené do 21. hodiny. O 22. hodine už treba ležať na izbe a mať zhasnuté. Nemal som však problém, aby som sa takému režimu podriadil," pokračuje mladý futbalista. Podmienky sú v Anglicku výrazne lepšie. „Je to veľký rozdiel. Napríklad my máme v akadémii k dispozícii deväť ihrísk, plus kryté s umelou trávou."

Jeho spoluhráč Július Gombala (17), hrajúci v útoku, si pobyt v Birminghame tiež pochvaľuje: „Zlepšil som sa vo všetkých futbalových činnostiach. Vôbec neľutujem, že som tam prišiel. Myslím si, že takto má človek väčšiu šancu uchytiť sa v Anglicku. Vidia vás tri roky a môžu sa rozhodnúť, či vás angažujú, alebo nie."

„Bola výhoda, že sme prišli s Jakubom v podstate v rovnakom čase. Ond vedel o čosi lepšie anglicky ako ja, takže v tomto mal trochu náskok predo mnou. Začiatky boli ťažké, šiel som do úplne inej krajiny. Iné prostredie, iné návyky. iní ľudia, iná mentalita a správanie. Najťažšie bolo odísť z rodiny ako pätnásťročný, " zaspomínal si na neľahké začiatky." O vzťahoch v kolektíve "akademikov" hovorí: "Sú dobré, aj keď sme konkurentmi."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov