Nedostal dres, vyhodili ho. Nevzdal sa a strieľa góly v prvej lige

Andrej Szíjjártó.
Andrej Szíjjártó. (Autor: archív hráča)
Ivan Mriška|29. sep 2021 o 12:32

Posiela ich do neba svojej babke.

RUŽOMBEROK. Loptu si hodil na pravú nohu, skóroval. Bol to gól ako z futbalovej učebnice. Nádhera.

Futbalista MFK Ružomberok Andrej Szíjjártó sa v I. lige mladšieho dorastu U17 presadil exportným spôsobom. Proti Nitre v 89. minúte upravil na konečných 2:3.

„Zápas nám veľmi nevyšiel, hlavne začiatok. Prehrávali sme 0:3, preto som chcel pomôcť tímu gólom. Podarilo sa, no žiaľ na body to nestačilo.

Gól posielam, ako každý iný, do neba svojej nebohej babke, ktorá bola mojou veľkou fanúšičkou,“ vravel po zápase Andrej Szíjjártó.

Od trénera nedostal dres

Začiatky kariéry neboli pre rodáka z Kysuckého Nového Mesta jednoduché. Stalo sa, že v miestnom klube nedostal dres a sedieť musel len na tribúne.

„Mal som šesť rokov. Hral som so staršími spoluhráčmi, pretože moja kategória nebola založená. Tréner raz rozdával dresy a v ruke mal posledný. Spomedzi hráčov som ho nemal už len ja, no napriek tomu mi ho nedal. Vraj som veľmi malý,“ spomínal pre MY Kysuce na sklamanie zo začiatkov kariéry.

Z role hráča prešiel medzi tri žrde. Päť sezón odchytal za MŠK Žilina, no takisto sa stretol s problémami. Nesplnil výškové parametre a medzi brankármi dostal stopku.

„Chytal som od prípravky až po mladších žiakov. Celkom mi to išlo, získal som viacero trofejí. V kategórii U13 som polovicu sezóny odchytal pri starších žiakoch, no na konci sezóny ma vyhodili. Oznámili mi to zo dňa na deň,“ dodal stále len šestnásťročný futbalista.

Žilina mu dala veľa

Keď v MŠK Žilina neuspel ako brankár, uchádzal sa o pozíciu hráča. Tú však nakoniec nedostal.

„Päť rokov je dlhá doba, aby som pre nešťastný záver hodnotil svoje pôsobenie v Žiline negatívne. Dala mi neskutočne veľa, mal som možnosť hrať proti svetovým tímom ako AC Miláno, Manchester United alebo FC Porto. Vo výchove mládeže je Žilina špičkou,“ tvrdí Szíjjártó.

Napriek tomu, že sa stretol s nepochopením, Andrej Szíjjártó na futbal nikdy nezanevrel. Po Žiline sa vrátil domov do Kysuckého Nového Mesta, kde hral druhú ligu ako útočník.

Po prvých tréningoch však bol najskôr poriadne sklamaný. „Skoro som sa rozplakal. Úroveň bola o dosť nižšia. Pýtal som sa sám seba: Andrej, čo si to spravil? Kam si prestúpil? Bol som naučený na najvyšší level, predsa, Žilina je niečo úplne iné,“ opisuje.

Zaujalo vás niečo v nižších súťažiach? Boli ste svedkami výnimočného gólu, videli ste kurióznu situáciu na dedinských trávnikoch, poznáte hráča s nevšedným životným príbehom? Ozvite sa nám na futbalnet@sportnet.sk

V premiérovej sezóne 67 gólov

Na začiatku premiérovej sezóny mal problém zorientovať sa na ihrisku. Ako hráč si musel zvykať na iný typ pohybu.

„Rozbiehal som sa pomalšie, no so 67 gólmi som skončil ako najlepší strelec ligy. Odohral som 26 zápasov, čo mi tvorilo pekný priemer vyše dva a pol gólu na zápas. Druhú ligu sme vyhrali bez prehry,“ spomína.

Kysučania baráž o postup do prvej ligy vyhrali 12:0, no do najvyššej súťaže nešli. Pre problémy s licenciou.

Andrej Szíjjártó sa však napriek tomu do prvej ligy dostal. Ako líder tímu dostal ponuku z MFK Ružomberok.

Prvú polovicu sezóny hrával vo svojej kategórii U15 a v trinástich zápasoch nastrieľal 43 gólov. Keďže súťaž bola pre koronavírus prerušená, stal sa najlepším strelcom prvej ligy.

„Rozhodol som sa dobre, že som rok s prestupom počkal. V zime ma presunuli k dorastu. Pamätám si, ako ma spoluhráči brávali domov autom, kým som ešte nemal ani občiansky preukaz,“ pousmial sa Szíjjártó.

Chce prestúpiť natrvalo

Pod Čebraťom má z futbalu aktuálne veľkú radosť. Chce tam prestúpiť natrvalo.

„Sme vynikajúci tím, super kolektív. MFK je najlepšia voľba, akú som si mohol vybrať. Klub pracuje s mladými hráčmi, máme všetky podmienky, ktoré potrebujeme pre svoj rozvoj,“ chváli.

Hoci si Andrej Szíjjártó prešiel v kariére viacerými nepríjemnosťami, stále verí vo veľké úspechy.

„Moje ciele sú jasné. Živiť sa futbalom a robiť to, čo ma napĺňa od mladého veku,“ uzavrel talentovaný futbalista Andrej Szíjjártó.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Nedostal dres, vyhodili ho. Nevzdal sa a strieľa góly v prvej lige