Slováci naplnili odvážny tip Tótha, Kuzminová s najlepším výkonom

Slovenské biatlonistky Anastasia Kuzminová a Mária Remeňová.
Slovenské biatlonistky Anastasia Kuzminová a Mária Remeňová. (Autor: Soňa Niková/ Slovenský biatlon)
Sportnet, TASR|28. jan 2024 o 11:58

Skvelé výkony potvrdila Nórka Maren Kirkeeideová.

ME v biatlone 2024 - Osrblie

Zmiešané štafety 4 x 6 km:

1.

Nórsko

1:04:23,3 h

(1+7)

2.

Francúzsko

+ 14,6 s

(1+7)

3.

Taliansko

+ 53,8 s

(0+5)

4.

Švédsko

+ 1:42,2 min

(2+15)

5.

Nemecko

+ 2:37,6 min

(2+10)

6.

Rakúsko

+ 2:54,6 min

(2+15)

10.

Slovensko

+ 4:25,4 min

(3+15)

OSRBLIE. Predposlednú disciplínu na majstrovstvách Európy v biatlone ovládli v slovenskom stredisku Osrblie reprezentanti Nórska.

Tí potvrdili pozíciu jednoznačného favorita, od prvého úseku zmiešanej štafety sa držali na čele a v závere odvrátili aj odpor francúzskeho kvarteta.

Posledný úsek absolvovala 20-ročná Maren Kirkeeideová, ktorá získala na šampionáte štyri medaily. Okrem štafety vyhrala vytrvalostné preteky, stíhacie preteky a tiež brala striebro zo šprintu na 7,5 kilometra.

Poradie na stupňoch víťazov doplnilo tretie Taliansko, ktoré malo suverénne najlepšiu streľbu. Potrebovalo iba päť náhradných nábojov a ako jediná z 15 klasifikovaných štafiet nemusela ísť do trestného okruhu.

Štafetu napokon dokončilo len 15 z 25 krajín, ktoré boli na štarte.

Slovenské kvarteto Tomáš Sklenárik, Damián Cesnek, Anastasia Kuzminová a Mária Remeňová obsadilo 10. miesto, čím naplnilo tip olympijského víťaza Mateja Tótha, ktorý pred pretekmi prezradil pre RTVS.

"Ja verím našim a práve v štafete môžu pred domácimi divákmi posunúť svoj výkon vyššie. Som optimista, bude z toho umiestnenie v top 10," povedal.

Najväčšiu zásluhu na tom mala práve Kuzminová, ktorá išla tretí úsek.

V Osrblí predviedla svoj najlepší výkon po návrate k biatlonu, na oboch streľbám rýchlo napravila jednu chybičku a Slovensko posunula z 11. na 6. miesto.

Najmenej sa darilo Remeňovej, ktorá v prvom bežeckom kole spadla a po streľbe v ľahu musela ísť na dva trestné okruhy. Napokon však miesto v prvej desiatke ustrážila pred Fínskom o necelé štyri sekundy.

Detailný priebeh zmiešanej štafety

V nedeľňajších pretekoch nastúpili ako prví muži. Frey zvládol prvú položku bezchybne a za ním sa zaradil Fín Harjula. Skelnárik použil dva náhradné náboje, ale vyhol sa trestnému kolu a zaradil sa na 13. miesto.

Frey sa po stojke osamostatnil na čele, keďže Fín minul a na druhé miesto sa dostal Talian Romanin. Prvý Slovák na trati musel na trestné kolo a klesol na 15. miesto, štafetu odovzdal ako štrnásty.

Vedenie prevzal Botn, náskok zvyšoval a streľbu v ľahu zvládol bezchybne. Na stojke však musel absolvovať jedno trestné kolo a po tejto položke sa zaradil o 0,8 sekundy za Taliana Nicola Betempsa.

Vedenie si však dokázal vziať rýchlo späť a Lienová ho po ňom prevzala o 7,1 sekundy pred Talianskom. Cesnek si polepšil o dve pozície už pred ležkou, s tromi dobíjaniami trafil všetky terče a posunul sa do najlepšej desiatky.

Na druhej položke potreboval len jeden náhradný náboj a trojnásobnej olympijskej víťazke Kuzminovej odovzdal štafetu na jedenástej pozícii.

Náskok Nórov na konkurenciu výrazne zveľadila Lienová, ktorá poslala Kirkeeideovú na trať s náskokom 46,9 sekundy na druhých Francúzov. Pred Taliansko sa dostali krátko pred odovzdávkou vďaka Oceane Michelonovej, ktorá predstihla Beatrice Trabucchiovú.

Nórska biatlonistka Maren Kirkeeideová na ilustračnom zábere.
Nórska biatlonistka Maren Kirkeeideová na ilustračnom zábere. (Autor: TASR)

Kuzminová potrebovala na každej streľbe len po jednom náhradnom náboji a postupe sa posúvala dopredu. Z ležky odchádzala ako desiata, zo stojky ôsma a Remeňovej odovzdala štafetu na sľubnej šiestej priečke.

Kirkeeideová udržala náskok pred prvou podložkou, na nej si dala načas, ale predviedla čistú streľbu. Stále tak mala pohodlný, vyše polminútový náskok.

Záverečná položka v jej podaní naznačovala drámu, posledný náboj však cieľ neminul a Nórka išla do cieľa s náskokom 9,8 sekundy. V závere ho ešte zvýšila o ďalších päť pred Camille Benedovou.

Remeňovú postihol hneď na začiatku pád. Na ležke navyše minula dva terče a odchádzala z nej na deviatom mieste. Ešte pred záverečnou položkou, kde potrebovala len jedno dobitie, ju predstihla Ukrajinka Anastasija Merkušinová.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Slováci naplnili odvážny tip Tótha, Kuzminová s najlepším výkonom