Čierny kôň MS U20? Málokto má toľko špičkového talentu ako Slovensko

Peter Repčík (vľavo) sa so spoluhráčmi teší po strelenom góle v zápase Slovensko - USA na MS v hokeji do 20 rokov 2023.
Peter Repčík (vľavo) sa so spoluhráčmi teší po strelenom góle v zápase Slovensko - USA na MS v hokeji do 20 rokov 2023. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|25. dec 2023 o 07:00

Najväčšími favoritmi MS do 20 rokov 2024 budú Američania a Švédi.

GÖTEBORG. Vianočné sviatky a príchod Nového roka sú v hokejovom kalendári už tradične rezervované vrcholu juniorskej sezóny. 

Na prelome rokov sa konajú majstrovstvá sveta do 20 rokov. Po troch rokoch sa vrátia do Európy.

Turnaj bude hostiť Göteborg. Posledným veľkým medzinárodným hokejovým zápolením v druhom najľudnatejšom meste Švédska boli pre Slovensko pamätné majstrovstvá sveta v roku 2002. 

O titul juniorského majstra sveta sa pobije 10 krajín, pričom v minulosti ho získalo len 5 z nich. Od roku 2013 panuje v juniorskej kategórii nadvláda Kanady, Spojených štátov amerických a Fínska.

JOJ Šport
TV program: MS v hokeji do 20 rokov 2024 (MS U20)
Nasledujúce 3 týždne nie je plánovaný žiaden priamy prenos.

Obhajcom Kanada 

V role obhajcu nastúpi v roku 2024 Kanada. Je veľmoc aj v tejto kategórii, má suverénne najviac zlatých medailí z juniorských šampionátov - 20. 

V základnej skupine A sa stretne s výberom domáceho Švédska, s Fínskom a outsidermi skupiny z Nemecka a Lotyšska. 

V skupine B sa predstaví slovenská reprezentácia. O čo najlepšie umiestnenie pred play-off zabojuje s Českom, USA, Švajčiarskom a nováčikom z Nórska. 

Skupinová fáza sa uskutoční od 26. decembra do Silvestra. Po krátkej prestávke sa 2. januára odohrajú štvrťfinálové súboje, 4. januára bude na programe semifinále a duel o udržanie, a šampionát vyvrcholí 5. januára bojmi o zlato a bronz. 

Hrať sa bude v halách Scandinavium (A-skupina a finálová fáza) a Frölundaborg (B-skupina).

Domácim predpovedajú finále 

Domáci Švédi vyhrali zlato z juniorského svetového šampionátu naposledy v roku 2012, hoci v skupinových fázach boli roky dominantní. Tento rok sú favoriti, obzvlášť preto, lebo ich bude hnať domáce publikum. 

V skupine bude ich najťažším súperom Kanada. V drese “javorových listov” sa predstaví predpokladaná jednotka draftu 2024 Macklin Celebrini, obranca Anaheimu Ducks Tristan Luneau, útočník Bostonu Matthew Poitras i viacero hráčov draftovaných v prvom kole.

Connor Bedard stíhaný Callem Odeliusom v zápase Kanada - Švédsko na MS U20 2023.
Connor Bedard stíhaný Callem Odeliusom v zápase Kanada - Švédsko na MS U20 2023. (Autor: TASR/AP)

Pozor si však musia dať aj na rivalov Fínov. Papierovo síce Fínsko ťahá oproti Kanade a Švédsku za kratší koniec, ale realita na ľade môže byť iná. 

Nemci a Lotyši by mali zviesť súboj o štvrté miesto znamenajúce postup. Keďže Lotyšsko posiela na turnaj na ich pomery silnú generáciu, duel nemá favorita. 

Súperom Slovenska najväčší favoriti 

Skupina B dáva prísľub viacerých tesných súbojov. Nastúpia v nej Slováci, ktorí sú považovaní za čierneho koňa šampionátu aj bez dvoch najväčších hviezd Juraja Slafkovského a Šimona Nemca. 

Majstrovstvá sveta otvorí česko-slovenské derby 26. decembra o 12.00. Česi prichádzajú na turnaj ako obhajcovia striebra, avšak so značne obmeneným kádrom.

Favoritom tejto skupiny by mali byť Spojené štáty americké. Mnoho expertov im prisúdilo post najvážnejšieho ašpiranta na zisk titulu. Z vlaňajšieho šampionátu si odniesli bronz. 

Výkonnostne štvrtým tímom skupiny je Švajčiarsko. Neočakáva sa od neho veľa, ale do štvrťfinále by malo prejsť, keďže v skupine nastúpi aj nováčik z Nórska. 

Ten do Švédska prinesie podpriemernú defenzívu. V útoku však budeme môcť sledovať budúcu hviezdu. Tou je Michael Brandsegg-Nygård, ašpirant na umiestnenie v najlepšej desiatke budúcoročného draftu. 

Nevydarený štart prípravy 

Slováci v prvom prípravnom zápase podľahli Fínsku 1:5. O jediný gól sa postaral Alex Šotek. Fíni nastúpili v stopercentnej zostave, Slováci bez brankára Gajana a útočníkov Dvorského, Sýkoru, Čiernika a Mišiaka. 

VIDEO: Zostrih z prípravného zápasu Fínsko - Slovensko pred MS U20 2024

Druhý prípravný duel odohralo Slovensko v piatok. Štyri dni pred začiatkom turnaja sa stretlo s Nemeckom, ktorému vlani v príprave podľahlo prekvapujúco vysoko 0:5. Aj tentoraz inkasovali zverenci Ivana Feneša od papierového outsidera päť gólov, avšak zabral útok a postaral sa o výhru 6:5 po predĺžení.

Hoci Slovákom ani vlani nevyšla príprava, vo štvrťfinále takmer vyradili neskorších majstrov sveta z Kanady, ktorým podľahli až po predĺžení. Tréner Ivan Feneš to nevníma ako výhovorku. 

“Bola to ťažká lekcia, ale veľmi poučná. Je potrebné sa veľmi rýchlo vrátiť nohami na zem a začať zase od podlahy robiť správne rozhodnutia na ľade,” vyjadril sa po prehre s Fínmi.

Zabolí strata hviezd? 

Jeho zverenci sa zrejme budú musieť popasovať s absenciou dvoch najväčších hviezd. Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by sa k reprezentácii mohli pripojiť aj Juraj Slafkovský alebo Šimon Nemec. 

Obaja majú klubové povinnosti v NHL. Prvý menovaný si našiel stabilné miesto v elitnom útoku Montrealu Canadiens, druhého nedávno povolali z AHL a v New Jersey Devils od začiatku podáva chvályhodné výkony.

Ťahúňom by tak mal byť ich dlhoročný reprezentačný spoluhráč Filip Mešár. Tomu sa darí v juniorskej OHL, kde zbiera viac ako bod a pol na zápas.

Pôjde o jeho posledný svetový šampionát v tejto vekovej kategórii a celkovo štvrtý, na ktorom sa predstaví, ak rátame aj zrušené MS do 20 rokov v roku 2022.

Poslednýkrát sa v juniorskom drese objavia aj Adam Sýkora, Samuel Honzek, Adam Gajan, Servác Petrovský, Martin Mišiak či Alex Čiernik. 

Spoločne s nimi sú za najväčšie talenty Slovenska považovaní Dalibor Dvorský, Maxim Štrbák či Juraj Pekarčík. 

Kemp si chvália 

Slováci môžu byť čiernym koňom šampionátu. Bude však dôležité, v akej forme sa ukážu ťahúni na čele s Mešárom, Dvorským a Gajanom.

Ak sa na jednotlivé reprezentácie pozeráme čisto z pohľadu draftovaných hráčov, patrí Slovensko k najlepším na turnaji. So 7 hráčmi draftovanými v prvých dvoch kolách je za USA, Kanadou a Švédskom, v celkovom počte draftovaných, ktorých majú Slováci 11, sú lepší iba USA, Kanada, Švédsko a Fínsko. 

Pri možnom úspechu však bude dôležitú rolu zohrávať aj tímová chémia. Na úrovni najväčších talentov patria Slováci k špičke, avšak v tíme sa predstavia aj hráči zo slovenských súťaží. 

S týmito výzvami sa chce “dvadsiatka” popasovať kvalitnou prípravou. Tú odštartovala v pondelok 11. decembra vo Zvolene, odkiaľ sa presunula o týždeň neskôr do Švédska.

“Kemp musíme hodnotiť veľmi pozitívne. Bol asi najkvalitnejší, aký sme absolvovali za posledné roky. Zárukou kvality boli všetci hráči, ktorí do Zvolena prišli. Týždeň ukázal, že sú pripravení veľmi dobre. Máme z toho pozitívny pocit,” zhodnotil pred odchodom do dejiska turnaja tréner Feneš pre hockeyslovakia.sk. 

Štvrťfinále je základ 

Cieľom a aj záverečnou zastávkou Slovákov na vrcholových turnajoch v tejto kategórii býva štvrťfinále. Medzi najlepšiu osmičku postupujú pravidelne. 

Tentoraz môžu byť ambície vyššie, vzhľadom na to, že sa s juniorským vekom lúči silná generácia, ktorej najznámejšie mená už pravidelne hrávajú v NHL.

Adam Gajan.
Adam Gajan. (Autor: Puckfans.at / Andreas Robanser )

“Stále treba mať vysoké ciele, nezáleží na tom, v akom tíme hráte. S týmto nastavením do toho ideme aj tento rok,” povedal Adam Gajan, najlepší brankár minuloročného turnaja a najvyššie draftovaný brankár v roku 2023. 

Slováci priniesli medailu z juniorských majstrovstiev sveta dvakrát. V oboch prípadoch to bol bronz v rokoch 1999 a 2015. V roku 2009 skončili na štvrtej priečke. Semifinále ešte nikdy nevyhrali. 

Na šampionáte v roku 2023 sa umiestnili najlepšie od roku 2015. Skončili na šiestej priečke, keďže v základnej skupine dokázali zdolať favorizované Spojené štáty.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Čierny kôň MS U20? Málokto má toľko špičkového talentu ako Slovensko