Dopovať začal už ako 21-ročný. Armstrong môže prísť o titul z MS

Lance Armstrong.
Lance Armstrong. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|19. máj 2020 o 13:11

Doping bral od začiatku.

NEW YORK. "Bral som EPO, testosterón, rastové hormóny a požíval som krvné transfúzie," priznal Lance Armstrong po prvý raz verejne v roku 2013 v šou Oprah Winfreyovej.

Nie je novinkou, že k víťazstvám si pomáhal nečestnými prostriedkami. Keď sa po rokoch odmietania priznal k dopingu, pre mnohých to bol šok.

Teraz po prvý raz priznal, že doping začal užívať už keď mal 21 rokov. Prehovoril o tom v dokumente televízie ESPN - Lance.

Vždy sa pýtal, čo mu pichli

Práve v tom veku podpísal svoj prvý profesionálny kontrakt s tímom Motorola. Cyklista tak priznal, že doping užíval od začiatku cyklistickej kariéry.

ESPN odvysiela dokument 24. a 31. mája a Armstrongove najnovšie priznanie odznelo v krátkej ukážke.

Na rovnakú otázku odpovedali aj jeho bývalí spolujazdci z tímu US Postal Tyler Hamilton a George Hincapie.

Armstrong ešte uviedol, že existuje veľa spôsobov, ako definovať doping.

"Najjednoduchší spôsob, ako to definovať, je porušenie pravidiel. Dostávali sme injekcie, vitamíny a iné podobné veci v skoršom veku. Ale neboli nezákonné. Vždy som sa pýtal, čo mi pichli. Vždy som o tom vedel a vždy som sa rozhodol sám," povedal 48-ročný Američan.

Škrtli mu víťazstvá na Tour, titul z MS nie

Armstrong v rokoch 1999 až 2005 dominoval profesionálnej cyklistike, sedem rokov po sebe triumfoval na Tour de France.

Tituly mu neskôr pre dopingový škandál odobrali. K dopingu sa priznal až po tom, čo dostal doživotný zákaz pôsobenia v športe.

Jeho najnovšie priznanie by mohlo mať dopad na titul majstra sveta, ktorý získal v Osle v roku 1993. Na základe výpovedí svedkov mu totiž odobrali len výsledky od 1. augusta 1998. Titul majstra sveta mu zostal.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Dopovať začal už ako 21-ročný. Armstrong môže prísť o titul z MS