Blíži sa reštart amatérskeho futbalu? Nehrá sa už takmer pol roka

Vráti sa na slovenské futbalové trávniky znova ruch?
Vráti sa na slovenské futbalové trávniky znova ruch? (Autor: Ivan Mriška)
Daniel Dedina|30. mar 2021 o 14:45

Tréningy by mohli byť povolené po Veľkej noci.

Trvá to už takmer šesť mesiacov. Futbalové súťaže amatérov a mládežníkov sú kvôli pandémii koronavírusu pozastavené od októbra minulého roka.

Po mimoriadne nepriaznivom období sa v poslednom období začína situácia zlepšovať. Počet nakazených i ľudí hospitalizovaných v nemocnici klesá.

Navyše prichádza jarné oteplenie a preto svitá nádej, že by sa futbalové dianie na Slovensku mohlo čoskoro opäť naplno rozbehnúť.

Spomína sa 12. apríl

Po prerušení súťaží bolo ešte istý čas povolené trénovať v šesťčlenných skupinách. Od začiatku kalendárneho roka 2021 môže prebiehať len individuálna forma prípravy, čo pre väčšinu amatérskych klubov znamená úplne zastavenie činnosti.

Hráči, tréneri, funkcionári i fanúšikovia netrpezlivo čakajú na informácie ohľadom obnovenia kolektívnej formy tréningu.

„Konkrétny dátum neexistuje. Plán je začať trénovať po Veľkej noci a následne, ak to situácia dovolí, by sme chceli spustiť aj súťaže," hovorí tlačová hovorkyňa a riaditeľka PR SFZ Monika Jurigová.

V takejto rovine to Slovenský futbalový zväz konzultoval na úrovni ministerstva školstva so štátnym tajomníkom pre šport Ivanom Husárom a riaditeľom sekcie športu Petrom Dedíkom,“ poznamenala.

Napríklad v prípade ženského futbalu sa ako možný termín spustenia tréningov spomína 12. apríl.

Reštart najvyššej ženskej súťaže, v ktorej sa hrá nielen o majstrovský titul, ale aj o miestenku do Ligy majstrov, by sa mohol uskutočniť 1. alebo 8. mája.

„Ženský futbal je zaradený pod amatérsky futbal a keď sa podľa športového Covid automatu spustia tréningy amatérov a mládeže, rovnako budú môcť začať trénovať aj ženy,“ skonštatovala Jurigová. 

Budú zväzy postupovať spoločne?

Základnou otázkou je v tejto chvíli to, kedy sa futbalové súťaže znova rozbehnú. Predtým než sa tak stane, je však potrebné vyriešiť aj ďalšie zásadné veci.

Je prakticky nemožné dohrať ročník v plnom znení. Ako bude vyzerať jeho skrátená forma?

Bude o nej rozhodovať každý regionálny či oblastný futbalový zväz samostatne alebo bude tento postup koordinovať Slovenský futbalový zväz?

Nižšie futbalové súťaže sú prerušené od októbra minulého roka.
Nižšie futbalové súťaže sú prerušené od októbra minulého roka. (Autor: Ivan Mriška)

„SFZ má rozpracovaných viacero variantov, ako súťaže dohrať, resp. ukončiť na základe stupňa dohratia ročníka. Regionálne futbalové zväzy sa v tomto smere snažia dohodnúť a uplatniť spoločný postup,“ priblížila Jurigová.

Slovenský futbal pozostáva v aktuálnej sezóne zo 411 organizovaných súťaží mužov, žien a mládeže. Aktuálne prebiehajú len dve mužské - Fortuna liga a II. liga.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Blíži sa reštart amatérskeho futbalu? Nehrá sa už takmer pol roka