Ak skončí do pätnásteho miesta, bude to úspech, vraví o Saganovi jeho tréner

Peter Sagan v Riu.
Peter Sagan v Riu. (Autor: TASR/AP)
TASR|17. aug 2016 o 19:05

Pri Saganovi je najlepšie vytvárať atmosféru pohody. V Riu je to skôr už o navodení dobrej nálady a nie o trénovaní, vraví Zánický.

RIO DE JANEIRO. Petra Sagana sprevádzal pri prvých krokoch v cyklistike a stojí po jeho boku aj na olympiáde.

Tréner Peter Zánický tvrdí, že jeho niekdajší zverenec bude mať v Rio de Janeiro ťažkú pozíciu a prienik do prvej pätnástky považuje za úspech.

Dôležitá je mentálna príprava

Dvadsaťšesťročný úradujúci majster sveta na ceste sa pred OH rozhodol, že sa vráti ku svojim začiatkom - horskej cyklistike.

Logicky si tak k sebe zavolal svojho prvého kouča, ktorý ho priviedol k titulu juniorského majstra sveta v cross country ešte v roku 2008.

"Síce ma uvádzajú ako bývalého trénera, no s Petrom stále spolupracujeme, takže to, že je na olympiáde na horských bicykloch, je pre mňa veľká vec a veľmi si to vážim," povedal.

Zánický mu v súčasnosti už nemusí veľmi radiť, spolu s ďalšími členmi realizačného tímu v Riu sa skôr zameriavajú na mentálnu prípravu.

"Peter je v jednom veľmi špecifický, aj vo svojom tíme Tinkoffe. Pokiaľ naňho veľmi tlačia tréningovými procesmi a metódami, má to presne opačný efekt. Pri ňom je najlepšie vytvárať atmosféru pohody. Samozrejme, určité veci sme si predtým povedali, ale tu v Riu je to skôr už o navodení dobrej nálady a nie o trénovaní," uviedol.

Na štarte bude posledný

Oproti svetovej špičke, ktorá sa na trati v časti Deodoro predstaví, má slovenský reprezentant viacero nevýhod.

Jednou z nich je fakt, že na prípravu mal len pár týždňov: "Peter totiž už nemôže dobehnúť to, čo svetová špička. Kulhavý, Schurter, Absalon sa od januára zobúdzajú s tým, že ich hlavný cieľ sú preteky na olympijských hrách 21. augusta. Mne Peter zatelefonoval 22. júla, dva dni pred koncom Tour de France, že ho Oleg Tiňkov púšťa. Dovtedy vôbec nebolo jasné, či pôjde. Takže on ten svoj sen začína snívať až teraz."

Ďalší hendikep ho čaká na štarte, keďže tam sa pretekári zoradia podľa bodov v rebríčku Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) v cross country.

"Pozícia v horskej cyklistike je veľmi dôležitá a Peter bude štartovať na poslednom 50. mieste, má najmenej bodov," upozornil Zánický.

Úspechom bude pätnáste miesto

Nepraje mu ani trať, keďže na nej nie je príliš veľa miesta na predbiehanie.

"Na začiatku je 500 m nájazd na okruhy, sú tam prudké zákruty, ale všetci pretekári vedia, že tam treba šprintovať naplno. Možnosť obehnúť pretekárov a dostať sa do špičky je tam minimálna. Bude to mať veľmi ťažké. V horskej je to ako žuvačka, keď sa to natiahne a medzi skupinkami nezavrie, tak rozhoduje polminúta. V stúpaní tí vpredu idú a Peter vzadu čaká na sprejazdnenie. Ako tréner viem, že ten hendikep je obrovský."

Peter Zánický (vpravo).
Peter Zánický (vpravo). (Autor: TASR)

Zánický aj preto nechcel hovoriť o konkrétnych cieľoch.

"Všetci zo Slovenska očakávajú extra výsledok a vidia ho s medailou na krku. Ja som už ale veľakrát povedal, že je to ako keď v atletike niekto behá 5000 m a zrazu sa rozhodne ísť na štyristovku. Od éry Emila Zátopka, ktorý vyhral maratón a vedel aj 10 000 m a päťku, to už nie je možné," povedal.

Sagan vyhlásil, že štvrté či piate miesto na ceste by preňho nebol dobrý výsledok a preto sa rozhodol presedlať na horský bicykel.

"Pokiaľ sa na ňom dostane do najlepšej pätnástky, tak ukáže odbornej verejnosti, že je naozaj veľmi všestranný cyklista. To považujem za úspech, málokto zo svetovej špičky by si na to trúfol," dodal Zánický.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Ak skončí do pätnásteho miesta, bude to úspech, vraví o Saganovi jeho tréner