Ak postúpi Djokovič do finále French Open, bude svetovou jednotkou

Novak Djokovič.
Novak Djokovič. (Autor: SITA)
TASR|20. máj 2011 o 11:04

"V posledných mesiacoch je Novak na úplne inom leveli ako ostatní hráči vrátane mňa," priznal Rafael Nadal.

PARÍŽ. Súboj srbského tenistu Novaka Djokoviča a Španiela Rafaela Nadala o post mužskej svetovej jednotky bude najväčším ťahákom Roland Garros, ktorý odštartuje v Paríži úvodnými zápasmi v nedeľu 22. mája.

Ak zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu postúpi na druhom grandslamovom turnaji roka do finále dvojhry, Nadalovi nepomôže k udržaniu pozície lídra ani obhajoba titulu. Jeho náskok na čele rebríčka ATP sa pred antukovým vrcholom sezóny scvrkol na 405 bodov.

Nadal môže vyrovnať Borgov rekord

Djokovič ťahá vo dvojhre skvelú sériu 42 víťazných zápasov v rade. V tomto roku ešte neokúsil trpkosť prehry a na svoje konto si pripísal už sedem titulov. Nadala zdolal na antuke vo finále turnajov Masters 1000 v Madride i Ríme.

"Nole" tvrdí, že najväčšie šance na celkový triumf v Paríži má jeho rival. Španiel by v prípade zisku šiesteho Pohára mušketierov vyrovnal rekordný zápis legendárneho Švéda Björna Borga.

"Rafa je v Paríži vždy najväčším favoritom. Ja som nikdy nevyhral Roland Garros, on doposiaľ prehral na parížskej antuke iba jediný zápas. Momentálne však hrám v životnej forme a urobím všetko pre to, aby som na druhom grandslame sezóny dostal ďalej ako do semifinále," povedal Djokovič pre akreditované médiá.

McEnroe: Teraz je tu Djokovič

Nadal uplynulú nedeľu po neúspešnom finále v Ríme označil Djokoviča za najväčšieho favorita Roland Garros.

"Novak hrá momentálne najlepší tenis na okruhu. V posledných mesiacoch je na úplne inom leveli ako ostatní hráči vrátane mňa. Robí na kurte skvelé veci a hrá s veľkým sebavedomím. V minulosti som ho veľakrát zdolal, no teraz som štyrikrát za sebou prehral, čo hovorí jasnou rečou o tom, kto je teraz lídrom. Novak je pre mňa favoritom aj v Paríži, ja som až druhý v poradí," povedal päťnásobný parížsky šampión.

Podľa amerického búrliváka Johna McEnroa rivalita medzi Nadalom a Djokovičom prispela k zvýšeniu atraktivity "bieleho športu"

"Pre tenis je to teraz veľmi vzrušujúce obdobie. Fanúšikovia boli v posledných rokoch zvyknutí, že vo dvojhre mužov si grandslamové tituly delili Nadal s Rogerom Federerom. Teraz je tu Djokovič, ktorý predvádza neuveriteľný tenis a ťahá impozantnú víťaznú sériu. Nadal v minulosti nad ním na antuke dominoval, no posledné dva zápasy ukázali, že Djokovič našiel na svetovú jednotku recept aj na Španielovom obľúbenom povrchu. Ak chce Rafa v Paríži uspieť, musí dostať Djokoviča pod väčší tlak, nesmie mu dovoliť diktovať tempo," myslí si McEnroe.

Zaujímavosti a fakty o druhom tenisovom grandslame roka Roland Garros:

najviac titulov medzi mužmi: Henri Cochet (Fr.) 9 (4 vo dvojhre, 3 vo štvorhre, 2 v mixe)

najviac titulov medzi ženami: Margaret Smithová-Courtová (Austr.) 13 (5 vo dvojhre, 4 vo štvorhre, 4 v mixe)

najviac titulov v mužskej dvojhre: Björn Borg (Švéd.) 6, Cochet a Rafael Nadal (Šp.) 5

najviac titulov v ženskej dvojhre: Chris Evertová (USA) 7, Steffi Grafová (Nem.) 6

najmladší víťaz mužskej dvojhry: Michael Chang (USA), v roku 1989 triumfoval v Paríži vo veku 17 rokov a tri mesiace

najmladšia víťazka ženskej dvojhry: Monica Selešová (Juh.), v roku 1990 triumfovala v Paríži vo veku 16 rokov a 6 mesiacov

najstarší víťaz mužskej dvojhry: Andres Gimeno (Šp.) - v roku 1972 vyhral v Paríži vo veku 34 rokov a 10 mesiacov

najstaršia víťazka ženskej dvojhry: Zsuzsa Kormoczyová (Maď.), v roku 1958 vyhrala v Paríži vo veku 33 rokov

nenasadení víťazi mužskej dvojhry: 1946 Marcel Bernard (Fr.), 1982 Mats Wilander (Švéd.), 1997 Gustavo Kuerten (Br.), 2004 Gaston Gaudio (Arg.)

nenasadená víťazka ženskej dvojhry: 1933 Margaret Scrivenová (V. Brit.)

najviac štartov na Roland Garros: Francois Jauffret (Fr.) 20 (1961-1980), Andree Varinová (Fr.) 19 (1934-1965)

najdlhší zápas mužskej dvojhry: 6 hodín 33 minút, 2004 Fabrice Santoro (Fr.) - Arnaud Clément (Fr.) 6:4, 6:3, 6:7, 3:6, 16:14

najdlhší zápas ženskej dvojhry: 4 hodiny 7 minút, 1995 Virginie Buissonová (Fr.) - Noelle Van Lottumová (Fr.) 6:7 (3), 7:5, 6:2

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Ak postúpi Djokovič do finále French Open, bude svetovou jednotkou