Aj kozmonaut Remek sa dostal do rúk Jana Lišku

Tréner Jan Liška v zime 1970 na štadióne košickej Lokomotívy.
Tréner Jan Liška v zime 1970 na štadióne košickej Lokomotívy. (Autor: archív V.M.)
Vladimír Mezencev|10. nov 2018 o 00:00

Jubilant mal perfektný nos na bežecké talenty.

PRAHA/KOŠICE. Legendárny atletický tréner, čerstvý deväťdesiatnik Jan Liška pôsobil vždy nenápadne.

Pod jeho vedením vyrástli úspešní účastníci olympijských hier, majstri Československa.

Rodák zo západných Čiech ešte počas vysokoškolských štúdií azda ani raz nepomyslel na to, že viac ako dve desaťročia svojho života strávi v Košiciach.

Armáda ho poslala do Košíc

Po ukončení štúdia v roku 1957 v Prahe ho armáda poslala za učiteľa telesnej výchovy do Vyššieho leteckého učilišťa v Košiciach, z ktorého sa neskôr stala Vysoká vojenská letecká škola (VVLŠ) SNP.

Mladý vojak z povolania sa s veľkým elánom vrhol do práce.

„Podarilo sa mi objaviť Jozefa Odložila, ktorý sa neskôr stal jedným z najlepších bežcov na 800 a 1500 metrov na svete. Práve v Košiciach začala jeho úspešná kariéra, už tu v drese Slávie VŠT vytvoril niekoľko slovenských rekordov. Po skončení štúdia odišiel do Prahy a z nej jeho cesta viedla až k striebru z olympiády,“ pamätá si čerstvý deväťdesiatnik.

Aj na to, ako za ním prišiel vtedajší poslucháč vojenskej leteckej školy a neskôr slávny kozmonaut Vladimír Remek.

„Prišiel za mnou do telocvične s tretrami s tým, že sa chce venovať behu na 400 metrov. Spočiatku mu chuť do tréningov nechýbala, skutočne sa snažil, i keď jeho výkony nenasvedčovali tomu, že z neho bude prvotriedny bežec. Časom ho však štúdium i samotné lietanie natoľko zaujali, že im venoval aj ten čas, ktorý mohol stráviť na atletickej dráhe. Urobil veľmi dobre, lebo v behu by s najväčšou pravdepodobnosťou nevynikol, ale štúdium ho priviedlo až medzi kozmonautov a tej slávy si potom užil až-až,“ hovorí o tomto príbehu Jan Liška tak, akoby sa udial pred niekoľkými dňami. Pritom odvtedy prešlo viac ako polstoročie.

O tom, že tento odborník mal na talenty ten správny nos, svedčí aj prípad Jana Leitnera.

Z Liškovej liahne v kasárňach pri Hornáde po vyradení v učilišti odišiel do Dukly Praha a tam prežil veľmi úspešné roky. Pritom nešlo o bežca, ale skokana do diaľky.

Leitner skutočne zažiaril až v Prahe. Jeho zbierka je bohatá, okrem iného sa stal víťazom na I. svetových halových hrách v roku 1985 v Paríži. Má zlatú medailu aj z halových ME v roku 1984.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Aj kozmonaut Remek sa dostal do rúk Jana Lišku