Adam Žampa skončil v Kitzbüheli dvadsiaty, no body nezískal

Slovenský lyžiar Adam Žampa skončil dvadsiaty, no body nezískal.
Slovenský lyžiar Adam Žampa skončil dvadsiaty, no body nezískal. (Autor: TASR/AP)
SITA|24. jan 2016 o 14:52

Slovák stratil na víťaza 11,38 s a na základe pravidla o časovom limite mu nebudú pridelené body do klasifikácie SP.

KITZBÜHEL. Víťazom šiesteho slalomu tejto sezóny Svetového pohára alpských lyžiarov v rakúskom Kitzbüheli sa stal Nór Henrik Kristoffersen.

Najväčší favorit bol po prvom kole až dvanásty, ale fantastickou druhou jazdou nechal za sebou kompletnú konkurenciu vrátane Rakúšana Marcela Hirschera, ktorý na druhom mieste zaostal o 3 stotinky sekundy.

Kristoffersen je absolútne dominantnou postavou slalomu v aktuálnej sezóne, keď vyhral päť zo šiestich podujatí v najtočivejšej disciplíne a raz skončil druhý.

Celkovo má tento 21-ročný Nór na konte deväť víťazstiev a 19 pódiových umiestnení v pretekoch Svetového pohára. Tretiu priečku v Kitzbüheli obsadil Nemec Fritz Dopfer (+0,45), ktorý neudržal vedenie po 1. kole.

Henrik Kristoffersen vyhral nedeľňajší slalom v rakúskom Kitzbüheli.

Na jednej z najťažších tratí v rámci bojov o krištáľové glóbusy s viacerými terénnym vlnami a nerytmicky postavenými bránkami slovenský reprezentant Adam Žampa obsadil 20. miesto s veľkým odstupom 11,38 s za víťazom.

Práve priveľké časové manko na víťazného Kristoffersena je dôvodom toho, že Adam Žampa si nepripísal body do hodnotenia Svetového pohára.

Starší zo Žampovcov po 21. mieste v 1. kole pokazil druhú jazdu, no paradoxne sa posunul vyššie v konečnom poradí, keďže rovnaké problémy s technikou na náročnom svahu s agresívnym snehom malo viacero popredných slalomárov.

Preteky dokončilo len 22 slalomárov, bodovalo z nich iba devätnásť. Na čele celkového poradia Svetového pohára zostal Nór Aksel Lund Svindal, ale je len otázka času, kedy ho predstihne Marcel Hirscher.

Obhajca veľkého glóbusu zaostáva o 17 bodov a pre Svindala sa v sobotu sezóna predčasne skončila, keď pri zjazde spadol na slávnej zjazdovke Streif v Kitzbüheli a pretrhol si väzy v kolene.

Slalom uzavrel trojdňové súťažné dianie v rámci 76. ročníka Hahnenkammu, ktorý vošiel do histórie pohromou favoritov v sobotňajšom zjaze, ale aj najvyšším prémiovým balíkom.

Medzi najlepších vo všetkých disciplínach rozdelili 645 000 eur. Víťazovi slalomu sa ušla prémia 70 300 eur.

Svetový pohár v alpskom lyžovaní - Kitzbühel (Rak.):

Slalom mužov - (1. + 2. kolo): 1. Henrik Kristoffersen (Nór.) 1:43,96 min, 2. Marcel Hirscher (Rak.) +0,03, 3. Fritz Dopfer (Nem.) +0,45, 4. Mattias Hargin (Švéd.) +0,79, 5. Patrick Thaler (Tal.) +1,25, 6. Jonathan Nordbotten (Nór.) +1,48,...20. Adam Žampa +11,38, ... Matej Falat (obaja SR) nedokončil 1. kolo

Poradie v hodnotení slalomu (po 6 z 10 pretekov): 1. Henrik Kristoffersen (Nór.) 580 bodov, 2. Marcel Hirscher (Rak.) 420, 3. Felix Neureuther (Nem.) 223, 4. Fritz Dopfer (Nem.) 179, 5. Alexander Chorošilov (Rus.) 174, 5. Stefano Gros (obaja Tal.) 161

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Adam Žampa skončil v Kitzbüheli dvadsiaty, no body nezískal