06.12.2022 | Osemfinále
06.12.2022 | Osemfinále
1 - 0 pp
Pokutové kopy
3:0

Je odchovancom Realu Madrid, narodil sa v Španielsku. Teraz rodnú krajinu poslal domov

Momentka zo zápasu Maroko - Španielsko na MS vo futbale 2022.
Momentka zo zápasu Maroko - Španielsko na MS vo futbale 2022. (Autor: TASR/AP)
SITA|7. dec 2022 o 10:28

Achraf Hakimi rozhodol o historickom postupe Maroka do štvrťfinále MS vo futbale 2022.

DAUHA. Keď obranca Achraf Hakimi „panenkovsky“ premenil rozhodujúcu jedenástku v rozstrele utorňajšieho osemfinálového zápasu majstrovstiev sveta v Katare proti Španielom, v celom Maroku vypukli búrlivé oslavy.

Severoafrický tím, ktorý sa prebojoval do vyraďovacej časti svetového šampionátu po 36 rokoch, zaskočil favorizovaného súpera a postupom medzi osmičku najlepších zaznamenal najväčší úspech na scéne MS.

Výnimočný okamih pre Afriku i arabský svet.

„Ak máte dosť odvahy, potom to dokážete takto kopnúť. Nezáleží na tom, ako sa lopta dostane do bránky,“ povedal marocký stredopoliar Azzedine Ounahi na margo Hakimiho odvážno-drzého pokusu v rozstrele.

Spomenutý Hakimi je považovaný za najtalentovanejšieho hráča marockého tímu v Katare. Narodil sa v španielskom Madride marockým rodičom a 10 rokov strávil v mládežníckom systéme Realu Madrid.

Jeho mama upratovala domy v španielskej metropole a otec bol pouličný predavač. „Je rýchly, šikovný. Je to tímový hráč. Rozdáva asistencie, strieľa góly. A navyše si dovolil 'Panenku' v penaltovom rozstrele,“ dodal Ounahi.

Maroko sa stalo iba štvrtou africkou a prvou arabskou krajinou, ktorá sa na svetovom šampionáte dostala do štvrťfinále.

„Toto je výnimočný okamih pre celú Afriku, pre všetky arabské krajiny, pre všetkých moslimov na tomto svete,“ poznamenal Ounahi, na ktorého nadviazal kouč Maročanov Walid Regragui: „Som veľmi hrdý na našich fanúšikov, na náš národ aj všetkých Arabov“.

Maroko vo štvrťfinále narazí na Portugalsko.

Maroko, ktoré má zložitý geopolitický vzťah s blízkym susedom Španielskom, postúpilo z ťažkej skupiny. V dueloch proti Chorvátom, Belgičanom a Kanaďanom nazbierali Maročania až sedem bodov, a dosiaľ inkasovali jediný raz - po vlastnom góle obrancu Nayefa Aguerda.

Na turnaj do Kataru prišlo marocké mužstvo až so 14 hráčmi, ktorí sa narodili mimo krajiny, ktorú reprezentujú.

„Myslím si, že sme ukázali svetu, že každý Maročan je Maročan vďaka svojmu pasu. Keď príde do národného tímu, chce bojovať a zomrieť za Maroko,“ skonštatoval Regragui.

Súperom Maročanov vo štvrťfinále bude ďalší tím z Pyrenejského polostrova - Portugalčania. Tí si v utorňajšom záverečnom osemfinálovom stretnutí poradili so Švajčiarmi suverénne 6:1.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Je odchovancom Realu Madrid, narodil sa v Španielsku. Teraz rodnú krajinu poslal domov