Nemec preletel v cieli zjadu popod bariéry. Zaliala ho krv

Romend Baumann nedokázal v cieli zabrzdiť.  Po páde narazil do bariéry.
Romend Baumann nedokázal v cieli zabrzdiť. Po páde narazil do bariéry. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|14. feb 2021 o 12:30

Maxence Muzaton pád zázračne ustál.

CORTINA, BRATISLAVA. Máloktorý šport ponúka podobný adrenalínový zážitok ako zrýchlenie v športovom aute. Podobný pocit majú pretekári v rámci zjazdu na majstrovstvách sveta v Cortine d'Ampezzo.

Časomiera každému pretekárovi ukazovala ako rýchlo po štarte dosiahne rýchlosť 100 kilometrov za hodinu. Viacerí pretekári sa pohybovali okolo hranice 5,3 sekundy. To sa rovná zrýchleniu športových áut.

Nástrahy trate v Cortine nezvládlo viacero pretekárov. Dramatický pád sa však udial paradoxne až v priestore cieľa.

Nemec Romed Baumann síce na trati nabral stratu a prišiel do cieľa na 14. priečke, ale po prejdení cieľom sa pokúšal zabrzdiť, lenže lyže sa mu šmykli a spadol.

Lenže stále mal vysokú rýchlosť a takto vletel do ochranných bariér. Ani tie ho nedokázali zastaviť. Strieborný zo super-G preletel popod ne a narazil do konštrukcie, ktorá ich držala.

Preteky museli na chvíľu prerušiť a na pomoc mu šlo niekoľko zdravotníkov. Nemec si pri náraze rozbil nos a mal tvár zaliatu krvou.

Naopak, veľké šťastie mal Francúz Maxence Muzaton. Keď vo veľkej rýchlosti stratil rovnováhu, odstredivá sila ho vymrštila do vzduchu.

Francúz však dokázal lyže udržať pri sebe a dopadol nimi späť na zjazdovku. Lenže otočený hlavou smerom hore a chrbtom smerom do cieľa.

V takomto postoji dokázal ísť na zjazdovke stále vo vysokej rýchlosti a pád ustáť. To všetko v rýchlosti vyše sto kilometrov za hodinu. 

V úžase mu tlieskal aj nový majster sveta  Rakúšan Vincent Kriechmayr.

Kriechmayr získal v Cortine už druhý titul majstra sveta. Pred pár dňami vyhral aj super-G.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Nemec preletel v cieli zjadu popod bariéry. Zaliala ho krv