Majú pred sebou štyri stúpania. Cyklistov na Tour čaká extrémne náročná etapa

Momentálne štyria najlepší jazdci na Tour - zľava Rigoberto Urán, Romain Bardet, Christopher Froome a Fabio Aru.
Momentálne štyria najlepší jazdci na Tour - zľava Rigoberto Urán, Romain Bardet, Christopher Froome a Fabio Aru. (Autor: TASR/AP)
Igor Dopirák|19. júl 2017 o 07:31

V celkovom poradí by mohlo prísť k veľkým zmenám.

BRATISLAVA. V utorok bojovali o etapové víťazstvo, hlavnou úlohou šprintérov bude v stredu prísť do cieľa v časovom limite. Náročná sedemnásta etapa z Le Mure do Serre Chevalie totiž ponúkne až štyri stúpania, pričom dve z nich patria do najvyššej kategórie.

Veľkú šancu na etapový úspech budú mať jazdci v úniku, ale tiež cyklisti bojujúci o celkové prvenstvo. Ťažkú úlohu udržať si žltý dres bude mať Brit Christopher Froome zo Sky. Až traja z jeho konkurentov naňho strácajú v celkovom poradí menej ako tridsať sekúnd.

Začiatok etapy je naplánovaný o 12:10, víťaz etapy sa očakáva v cieli najskôr o 17:17.

Náročné stúpania

Cyklisti odštartujú 183 kilometrov dlhú etapu v Le Mure. Po dvadsiatich piatich kilometroch na rovine začnú stúpať na vrchol Col d'Ornon (stúpanie II. kategórie, dĺžka 5,1 kilometra, priemerný sklon 6,7 percenta).

V úniku dňa by sa mohol opäť nachádzať Austrálčan Michael Matthews (Sunweb), ktorý stráca na lídra bodovacej súťaže Nemca Marcella Kittela (Quick-Step Floors) iba 29 bodov. Rýchlostná prémia sa nachádza za prvým stúpaním na 47. kilometri etapy.

Prvým skutočne náročným stúpaním dňa bude štveranie sa na Col de la Croix de Fer (stúpanie najvyššej kategórie, dĺžka 24 kilometrov, priemerný sklon 5,2 percenta).

Sedemnásta etapa na Tour de France 2017 (mapa, profil etapy, profil stúpaní): fotogaléria

19.7.2017

Po dlhom zjazde budú musieť jazdci zdolať ešte ďalšie dve stúpania. Prvé z nich končí na vrchole Col du Télégraphe (stúpanie I. kategórie, dĺžka 11,9 kilometra, priemerný sklon 7,1 percenta).

Záverečnou vrchárskou skúškou dňa bude stúpanie na legendárny Col du Galibier (stúpanie najvyššej kategórie, dĺžka 17,7 kilometra, priemerný sklon 6,9 percenta).

Jazdci sa po jeho zdolaní budú nachádzať v nadmorskej výške 2642 metrov nad morom. Pre porovnanie, najvyšší slovenský vrch - Gerlachovský štít - je položený iba o dvanásť metrov vyššie.

Barguil ostane najlepším vrchárom

Froomeov náskok na čele celkového poradia pred konkurentmi je minimálny - Talian Fabio Aru (Astana) stráca osemnásť sekúnd, Francúz Romain Bardet (AG2R La Mondiale) má 23-sekundové manko a Kolumbíjčan Rigoberto Urán (Cannondale-Drapac) je za lídrom iba o 29 sekúnd.

Napínavý je aj súboj o zelený dres pre lídra bodovacej súťaže. Nemec Marcel Kittel (Quick-Step Floors) stratil svoj veľký náskok a pred druhým Austrálčanom Michaelom Matthewsom má už iba 29-bodový náskok.

Bodkovaný dres pre najlepšieho vrchára si s istotou udrží domáci Warren Barguil z tímu Sunweb. Slovinec Primož Roglič (LottoNL-Jumbo) a Belgičan Thomas De Gendt (Lotto Soudal) naňho strácajú 79 bodov, víťaz všetkých stúpaní v sedemnástej etape môže získať iba 65 bodov.

Najlepším jazdcom do 25 rokov sa s veľkou pravdepodobnosťou stane jeden z dvojice Simon Yates (V. Británia/Orica-Scott) a Louis Meintjes (JAR/UAE Team Emirates). Brit má na prvom mieste náskok 3:58 minúty.

Najlepším tímom tohtoročnej Tour je doposiaľ Sky, ktoré má na čele tímovej súťaže pred AG2R La Mondiale náskok desiatich minút a siedmich sekúnd. Ostatné tímy strácajú viac ako hodinu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Majú pred sebou štyri stúpania. Cyklistov na Tour čaká extrémne náročná etapa