NIKÉ FUTSAL EXTRALIGA

Štartuje semifinálová séria play-off Niké Futsal Extraligy zápasmi v Lučenci a Košiciach

19. apr 2024 o 12:43

V hre o titul v aktuálnej sezóne 2023/2024 zostalo kvarteto tímov. Favorizovaný Lučenec, minuloročný finalista Košice a akadémia bratislavskej Pineroly s Levicami.

Titul obhajuje MIMEL Lučenec, ktorý v poslednej finálovej sérii zdolal košický Podpor Pohyb 3:1 na zápasy. Tretie miesto v sezóne 2022/2023 získal CopyLeaders Prievidza, ako lepšie umiestnený semifinalista po základnej časti.

Nový, alebo staronový majster bude Slovensko reprezentovať v UEFA Futsal Champions League, posledné sezóny hájili farby futsalového Slovenska v pohárovej Európe zverenci reprezentačného trénera Mariána Berkyho z centra Novohradu.

Pozrime sa do nedávnej histórie, ako dopadlo minuloročné play-off. Vo štvrťfinále skončili Nové Zámky, ktoré vyradil Lučenec (12:0 v LC a 7:1 v NZ), Košice vyradili po dvoch víťazstvách 6:5 v Šaci a 3:2 na Štiavničkách Banskú Bystricu. V prvom štvrťfinále zdolala Prievidza na domácej palubovke Komárno vysoko 11:1, v odvete v Komárne po veľmi vyrovnanom priebehu zvíťazili CopyLeaeders tesne 2:1. Najvyrovnanejšiu sériu odohrala akadémia Pineroly v Levicami, oba úvodné zápasy dospeli až do penaltového rozstrelu. V Bratislave ho ovládli Levice, v Leviciach Bratislavčania. Tretí rozhodujúci duel zverenci Ladislava Mikitu strhli na svoju stranu po góloch Strapeka, Kyjovského a Halásza.

Na postup do finále stačili Lučencu aj Košiciam iba dva zvládnuté zápasy, MIMEL vyradil po víťazstvách 5:1 a 6:1 Pinerolu, Podpor Pohyb Prievidzu. Po víťazstve 7:4 na Hornej Nitre potvrdil postup do vytúženého finále jednoznačným víťazstvom 6:0 v Šaci.

Finálové séria odštartovala víťazstvom favorita na zisk titulu 5:1, rovnako ovládol Lučenec aj druhé finále na východe Slovenska, keď vyhral 6:3. Domáce oslavy pred svojimi fanúšikmi pokazili Novohradčanom zverenci Richarda Bača, keď po góloch Korčeka, Sasáka a Serbina a víťazstve 3:2 vrátili finálovú sériu do Košíc. Tam však už najlepší tím posledných sezón neponechal nič na náhodu a aj keď prehrával 0:2, po dominancii 7:3 získal svoj štvrtý titul majstra Slovenska v histórii.

Po dvoch štvrťfinálových zápasoch skončili Bardejov, ktorý nestačil na Lučenec (0:13 a 3:9) a Banská Bystrica, ktorej stopku vystavil Podpor Pohyb (3:9 a 1:11). Pinerola a Levice si museli vybojovať postup medzi štyroch najlepších až v treťom štvrťfinálovom zápase. Bratislavčania vyhrali v Prievidzi 5:4 a Levice doma zdolali Nové Zámky 6:1. Semifinálová séria sa hrá na dve víťazné stretnutia, finálová už na tri.

Tréner Levíc Milan Chudý zhodnotil štvrťfinálovú sériu: "Štvrťfinálovú sériu s Novými Zámkami by som zhodnotil ako varovný prst. V týchto zápasoch sme boli favoritom podľa tabuľkového postavenia, no bolo to derby a nepísané pravidlo, “že derby nemá favorita“ sa potvrdilo hneď v prvom zápase, kde nastalo veľa faktorov a z vyhratého zápasu sme si spravili búrku, s ktorou sa nie hocikto ľahko vysporiada. Do druhého zápasu v Nových Zámkoch sme išli úplne s inou taktikou a do bodky bola naplnená a sériu sme vrátili do Levíc. Domáci zápas bol už čo sa týka mentálneho nastavenia o niečo lepší, a to bolo vidieť aj v poslednom zápase na našom hernom prejave. Túto sériu hodnotím pozitívne z viacerých strán. Čo sa týka mužstva pozitívum bolo, že sme dokázali nepriaznivú sériu otočiť aj v tak ťažkej situácii v akej naše mužstvo bolo. Predsa play-off je iná súťaž, iný tlak, a to sa dalo cítiť. Obzvlášť, keď je to derby. Fyzická sila súpera sa znásobovala niekoľkokrát, no naše mužstvo ukázalo charakter a mentalitu, že dokáže zvládať aj takéto situácie. Dôležitá bola naša variabilita, ktorá si myslím, že bola kľúčová, čo sa týka taktického nastavenia. Veľkým pozitívom tejto celej série bola návštevnosť divákov či už u nás, ale taktiež v Nových Zámkoch. Atmosféra v týchto zápasoch bola vynikajúca. Každý hráč si praje presne pred takouto kulisou hrať zápasy."

Podľa posledných vzájomných výsledkov by mala byť séria Košíc s Levicami vyrovnanejšia. "Od semifinálovej série s Košicami očakávam určite, čo sa týka futsalu, veľmi bohatú sériu na skúsenosti. Košice sú miernym favoritom, no dovolím si tvrdiť, že naše mužstvo už nebude v tejto sérii hrať pod takým tlakom ako v štvrťfinálovej sérii. Práve naopak, stojí pred nami veľká výzva, kde sa budeme snažiť urobiť všetko preto, aby sme favorita z Košíc trápili čo najviac. Myslím si, že naše mužstvo má potenciál a ukázalo nie v jednom ťažkom zápase, že môže hrať s hocikým vyrovnanú partiu a zároveň cítime príležitosť. No očakávam diametrálne odlišnú sériu ako s Novými Zámkami, na ktorú sa Levice tešia."

Kto s kým v semifinále play-off:

MIMEL Lučenec (1) vs Pinerola 1994 Futsal Academy BA (5)

Vzájomné zápasy v sezóne 2023/24: 6.kolo Pinerola - Lučenec 3:6 (2:4), 15.kolo Lučenec - Pinerola 8:2 (4:0)
Vzájomné zápasy v sezóne 2022/23: 2.semifinále play-off Pinerola - Lučenec 1:6 (1:3), 1.semifinále play-off Lučenec - Pinerola 5:1 (3:0), 11.kolo Pinerola - Lučenec 4:5 (1:2), 2.kolo Lučenec - Pinerola 6:1 (2:0)

Podpor Pohyb Košice (2) - Futsal Team Levice (3)

Vzájomné zápasy v sezóne 2023/24: 16.kolo Košice - Levice 7:3 (4:1), 7.kolo Levice - Košice 1:1 (0:0)
Vzájomné zápasy v sezóne 2022/23: 14.kolo Košice - Levice 2:6 (0:0), 5.kolo Levice - Košice 1:4 (1:2)

Semifinále play-off (na 2 víťazné zápasy):

19.4.2024 - 1.zápasy
26.4.2024 - 2.zápasy

30.4.2024 - prípadné 3.zápasy

FINÁLE PLAY-OFF (na 3 víťazné zápasy):

3.5.2024 - 1.zápas
7.5.2024 - 2.zápas

10.5.2024 - 3.zápas
14.5.2024 - prípadný 4.zápas
17.5.2024 - prípadný 5.zápas

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: