Správy

ŽENY A – Tréner Kopúň nominoval na prípravný zápas s Českom v júli 20 hráčok

Branislav Sarňák|4. júl 2023 o 18:00

BRATISLAVA (SFZ) – Tréner reprezentácie žien Peter Kopúň nominoval na prípravný zápas proti Česku (14. júla v Opave), ktorý bude poslednou previerkou pred štartom novej súťaže Ligy národov, 20 hráčok.

Šéf reprezentačnej lavičky povolal na stretnutie proti nášmu geografickému susedovi dve brankárky, sedem obrankýň, osem stredopoliarok a tri útočníčky. „Je to špecifický zraz v tom zmysle, že nás čaká len jeden zápas a okrem základnej jedenástky máme k dispozícii sedem striedaní. Preto sme sa bavili, či má význam brať 23-členný káder, a tak sme zvolili nižší počet. Museli sme premyslieť, koho nevezmeme. Chcel som však nominovať aj hráčky, ktoré som ešte nemal možnosť vidieť v oficiálnom medzištátnom zápase,“ povedal pre futbalsfz.sk tréner reprezentácie Peter Kopúň a doplnil, kto mu z nominácie pre zranenie vypadol: „Nemohli sme počítať len s jedinou hráčkou a to Martinou Šurnovskou. Tá si doliečuje zranenie a po rozhovore s trénerom Slavie sme sa rozhodli, nech je pripravená na sto percent na predsezónnu prípravu, na ligu a potom aj na Ligu majstrov. Verím, že v septembri bude v poriadku.“

V menoslove sú tri hráčky, ktoré premiérovo dostali pozvánku do najcennejšieho dresu – Lenka Mazúchová, Ella Glatzová a Katarína Vredíková. „Už dlhšie sledujem futbalistky, ktoré skončili v devätnástke a mohli sa k nám pripojiť už aj minulý rok. Katka Vredíková však bola zranená, teraz je konečne zdravá a bude môcť byť na oficiálnom zraze a zápase. Ella Glatzová podávala celú sezónu stabilne výborné výkony a my sa ešte vždy hráme s pozíciou defenzívnej stredopoliarky. Ella je zaujímavá futbalistka, prirovnal by som ju k Stankovi Lobotkovi. Chcem ju preto vyskúšať a vidieť. Lenka Mazúchová je špecifický prípad, môže hrať v obrane a aj v krídelnom priestore na ľavej strane, kde potrebujeme posilniť. Som zvedavý, či zapadne do konceptu aj v najvyššej reprezentácii,“ ozrejmil Kopúň.

Jednu premiéru zažije aj celý tím pod vedením trénera Petra Kopúňa. Zraz v júli ešte ženská reprezentácia nemala. „Je to okno, ktoré stanovila FIFA a naozaj, zraz v júli sme ešte nezažili. Je to však riziko pre hráčky a vzhľadom na to, ako FIFA hovorí, že ich treba chrániť pred rizikami zranenia, tak ide proti tomu. Veď hráčky prídu do reprezentácie po týždni prípravy v klube. Tento asociák slúži najmä tímom, ktoré idú na majstrovstvá sveta. Bola by však hlúposť, keby sme ho nevyužili, keďže sa pripravujeme na Ligu národov. Keď sme sa o tomto termíne bavili s kolegom na českej lavičke Karlom Radom, tak som mu povedal, že dva zápasy by boli pre nás veľké riziko,“ uviedol kouč.

V nominácii je po dlhšom čase opäť útočníčka Laura Žemberyová, ktorá naposledy hrala za Slovensko v apríla minulého roka. „Vtedy pred rokom po zápase s Fínskom odletela do Ameriky a tam zistili, že má roztrhnutý krížny väz. Približne rok jej trvalo, kým sa dostala do zápasového rytmu. Už tento rok v apríli sme ju chceli nominovať, ale nepodarilo sa nám to. Teraz ju budeme mať možnosť vidieť. Laura v USA zmenila univerzitu, bude to pre ňu niečo nové, ale trénuje ju trénerka, s ktorou som v dobrom kontakte. Možno to bude pre nás výhoda a v niečom ľahšie.“

Júlový asociačný termín a duel s Českom je pre družstvo žien posledná možnosť niečo spoločne natrénovať pred jesenným ostrým štartom Ligy národov. „Budem veľmi rád, keď zápas vyhráme a je jedno akým výsledkom. Pre mňa je dôležité, aby sme už zvládli zápas. Od kvalifikácie sme skúšali rôzne hráčky na pozíciách a v príprave sme neboli ani raz v takom zložení ako v kvalifikačných stretnutiach. Bolo evidentné, že to nebolo ešte správne napasované, nevedeli sme zápasy ukočírovať do víťazného konca, čo ma mrzí. Taký je však futbal a verím, že to vystrelí, keď to budeme potrebovať. Verím, že už teraz v júli sa k tomu priblížime,“ zaželal si lodivod. V septembri si zmerajú Slovenky sily s Fínkami a Chorvátkami.

Už ste spomenuli majstrovstvá sveta. Na záver – koho favorizujete na zisk titulu? „Vôbec nebudem tipovať (úsmev). Šampionát privíta Austrália a Nový Zéland a som veľmi zvedavý, ako sa s tým popasujú európske tímy. Som zvedavý aj na to, s akou kvalitou prídu na turnaj družstvá z Afriky,“ povedal tréner slovenskej reprezentácie Peter Kopúň.

Po oznámení nominácia došlo k dvom vynúteným zmenám, zraneé hráčky Horváthovú a Mazúchovú nahradili Čeriová a Semanová.

NOMINÁCIA

BRANKÁRKY
Mária Korenčiová 
(FC Como)
Martina Geletová
 (ŠK Slovan Bratislava)

OBRANKYNE
Diana Bartovičová
 (SK Slavia Praha)
Patrícia Fischerová
 (IFK Kalmar)
Jana Vojteková
 (FC Bazilej)
Andrea Horváthová (Czarni Sosnowiec)
Viktória Čeriová (FC Spartak Trnava)
Kristína Košíková
 (SK Slavia Praha)
Patrícia Mudráková
 (FC Spartak Trnava)
Diana Lemešová
 (SKN St. Pölten)

STREDOPOLIARKY
Lenka Mazúchová (MFK Dukla Banská Bystrica)
Dominika Škorvánková
 (Montpelliere)
Mária Mikolajová
 (SKN St. Pölten)
Ella Glatzová
 (Spartak Myjava)
Katarína Vredíková
 (Spartak Myjava)
Tamara Morávková
 (SK Slavia Praha)
Ľudmila Maťavková
 (RSC Anderlecht)
Kristína Panáková
 (Neulengbach SV)

ÚTOČNÍČKY
Laura Žemberyová
 (Cincinnati Bearcats)
Patrícia Hmírová
 (Sporting Club de Huelva)
Klaudia Fabová
 (GKS Gornik Leczna)
Stela Semanová (Hellas Verona FC)

NÁHRADNÍČKY

BRANKÁRKY
Anna Marína Štefániková
 (AS Trenčín)
Patrícia Chládeková
 (SV 07 Elversberg)
Vanesa Stachová
 (GFC regionálna akadémia)

OBRANKYNE
Viktória Čeriová
 (Spartak Trnava)
Sára Kršiaková
 (Spartak Myjava)
Monika Pirťanová
 (Spartak Myjava)
Janka Lukáčová
 (FC Viktoria Plzeň)
Zuzana Lukáčová (FC Viktoria Plzeň)

STREDOPOLIARKY
Timea Feketevíziová 
(Haladás-Szombathely)
Valentína Šušolová
 (FC Slovan Liberec)
Karen Mak
 (Cesena FC) 
Dominika Kucharčíková
 (Spartak Myjava)
Sofia Anna Škerdová
 (1. FC Slovácko)
Karina Pelikánová
 (FC Viktoria Plzeň)
Laura Retkesová 
(Spartak Myjava)

ÚTOČNÍČKY
Karolína Bayerová
 (1. FC Slovácko)
Rebeka Žihlavníková
 (MFK Ružomberok)
Nikoleta Hucovičová
 (Spartak Myjava)
Michaela Harvilová (FC Slovan Liberec)
Andrea Bogorová
 (Spartak Myjava)

REALIZAČNÝ TÍM

Tréner: Peter Kopúň
Asistent trénera:
 Michal Švihorík
Tréner brankárov:
 Martin Krnáč
Kondičný tréner:
 Miroslav Seňan
Technický vedúci:
 Michal Vengloš
Media manažér:
 Peter Šurin
Lekár:
 Alice Martinkovičová
Lekár:
 Patrícia Dragunová
Fyzioterapeut:
 Veronika Rybárová
Fyzioterapeut:
 Jaroslav Holub
Masér:
 Michal Kajanovič
Kustód: 
Pavel Očoveji
Športový psychológ:
 Petra Pačesová

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: