Správy

Vzájomné zápasy Slovenska s Macedónskom

Viktoria Joríkova|14. jún 2015 o 00:00

ŽILINA (SFZ/PETER ZEMAN) - Slovensko odohralo s Macedónskom sedem zápasov s bilanciou: 5 víťazstiev, 2 remízy, 0 prehier

ŽILINA (SFZ/PETER ZEMAN) - Slovensko odohralo s Macedónskom sedem zápasov s bilanciou: 5 víťazstiev, 2 remízy, 0 prehier

Najvyššie víťazstvo na ihrisku súpera, nula v kolónke prehier 

Macedónsko je jedným z najčastejších súperov slovenskej futbalovej reprezentácie. S tímom z Balkánskeho poloostrova odohrali Slováci doteraz sedem vzájomných stretnutí, v ére samostatnosti sme odohrali viac iba s Českom (10), Lichtenštajnskom (9) a triom Poľsko – Rumunsko – Rusko (po osem), ktoré duelom na štadióne pod Dubňom doplní práve Macedónsko.

V doterajších siedmich dueloch sme iba v dvoch stretnutiach inkasovali po jednom góle, v oboch prípadoch to remízy 1:1. Vo zvyšných piatich zápasoch sme sa tešili z víťazstva, v bilancii vzájomných zápasov tak jasne dominujeme, skóre 14:2 v náš prospech hovorí jasnou rečou.

KVALIFIKÁCIA MS 2002

Úvodný zápas o svetový šampionát v Južnej Kórei a Japonsku bol od začiatku v réžii zverencov trénera Jozefa Adamca. Už v 3. minúte si po typickom krídelnom úniku Igora Bališa zrazil dezorientovaný Stavreski center do vlastnej brány a štvrťhodinu pred koncom pridal gólovú poistku striedajúci Igor Demo.

V Bratislave tímy do kvalifikácie vstupovali, duel v Skopje ju uzatváral. Kvalifikačný chlieb sa lámal v septembri proti Turecku na Tehelnom poli. Kanonier Hakan Sükür zmaril všetky nádeje Slovákov na účasť na MS v Ázii, prehrali sme 0:1 a osud trénera Adamca bol pred zvyšnými súbojmi s Moldavskom a Macedónskom spečatený. S reprezentačným kormidlom sa však lúčil vo veľkom štýle. Moldavsko zdolal doma 4:2 a v Macedónsku triumfoval dokonca 5:0. Zaznamenali sme najvyššie víťazstvo na pôde súpera a nášmu súperovi v kvalifikácii dodnes svieti výsledok tohto duelu v kolónke najvyšších prehier.

KVALIFIKÁCIA EURA 2004

Reprezentačné kormidlo prevzal Ladislav Jurkemik, v prvom dueli v Skopje v marci 2003 sa hralo podľa tradičného scenára. Po polhodine hry sme viedli zásluhou Martina Petráša, v samom závere pridal gólovú poistku Ľubomír Reiter.

V žilinskej odvete o šesť mesiacov neskôr sme začali rovnako dobre. Szilárd Németh prekonal v 25. minúte brankára Miloševského, no gólová poistka tentoraz nie a nie prísť. Naopak, po hodine hry vyrovnal Dmitrovski a skóre 1:1 sa už nemenilo. Inkasovali sme prvý gól, Macedónci prvýkrát v dueli so Slovenskom bodovali.

KVALIFIKÁCIA EURA 2012

Po úspechu na svetovom šampionáte v JAR sme vstupovali do kvalifikácie o európsky šampionát s ambíciami na postup. Na Pasienkoch proti Macedóncom prišlo očakávané víťazstvo, hoci proti húževnatému súperovi sa nerodilo ľahko. Misky váh priklonilo na našu stranu až vylúčenie Šikova v 85. minúte a prevahu o jedného muža v poli zúžitkoval napokon v nadstavenom čase v rozhodujúci gól Filip Hološko - 1:0. Keď ho privalila kopa natešených spoluhráčov, ťažko im mohol vysvetľovať, že dostal od vyčerpania kŕče... Pretrpel radosť a bolesť v jednom okamihu a zabezpečil nám povinné tri body do kvalifikácie.

Ďalšia skvelá správa prišla o štyri dni neskôr z Moskvy. Parádnym gólom Stocha sme zvíťazili nad „zbornou“ 1:0 a suverénny vstup do kvalifikácie sme mali potvrdiť v Arménsku. Ľadová jerevanská sprcha - prehra 1:3 - nás pribrzdila a spomalený vlak napokon do Poľska a Ukrajiny nedoputoval. Weissovci sa vytrápili s Andorrou vonku i v domácom stretnutí (1:0) a keď postrácali body v domácich dueloch s Írskom, Ruskom a ešte raz s Arménskom, EURO 2012 sa hralo bez nás. Nič na tom nemohol zmeniť ani výsledok zápasu v Skopje. Po bezgólovom polčase sme viedli gólom Juraja Pirosku, súper vyrovnal na 1:1 jedenásť minút pred koncom zásluhou Nikolčeho Noveského.

KVALIFIKÁCIA EURA 2016

Príbeh Kozákovej družiny máme v živej pamäti. Jesennú spanilú jazdu po víťazstvách v Kyjeve, v Žiline proti Španielsku a v Borisove bolo treba potvrdiť v novembri minulého roka trojbodovým zápisom v Skopje. Prvopolčasové góly Juraja Kucku a Adama Nemca nás opäť posunuli bližšie k francúzskym brehom a čistý kvalifikačný štít si uchovali zverenci trénera Kozáka aj po jarnom domácom súboji s Luxemburskom (3:0). Slováci nazbierali v piatich stretutiach fantastických pätnásť bodov a všetci vieme, čo by znamenalo šieste kvalifikačné víťazstvo v rade a zároveň šiesty trojbodový zápis zo vzájomných duelov s Macedónskom pre náš tím. 

Bilancia vzájomných zápasov:   7   5 2 0   14:2

03.09.2000

Slovensko - Macedónsko

2:0

Kvalifikácia MS 2002

Bratislava

07.10.2001

Macedónsko - Slovensko

0:5

Kvalifikácia MS 2002

Skopje

29.03.2003

Macedónsko - Slovensko

0:2

Kvalifikácia ME 2004

Skopje

10.09.2003

Slovensko - Macedónsko

1:1

Kvalifikácia ME 2004

Žilina

03.09.2010

Slovensko - Macedónsko

1:0

Kvalifikácia ME 2012

Bratislava

11.10.2011

Macedónsko - Slovensko

1:1

Kvalifikácia ME 2012

Skopje

15.11.2014

Macedónsko - Slovensko

0:2

Kvalifikácia ME 2016

Skopje

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: