Správy

VIDEO: Ján Kozák: ”Impulz pre tribúny musí ísť z trávnika“

Viktoria Joríkova|24. mar 2016 o 01:00

TRNAVA (SFZ/PETER ŠURIN) – Reprezentačný tréner Ján Kozák odpovedal deň pred prvým medzištátnym zápasom roka 2016 na otázky novinárov.

TRNAVA (SFZ/PETER ŠURIN) – Reprezentačný tréner Ján Kozák odpovedal deň pred prvým medzištátnym zápasom roka 2016 na otázky novinárov.

Ako sú na tom hráči zdravotne?

”Vedeli sme už pri nominácii, ako hráči na tom sú, takže ich stav počas zrazu nás neprekvapil. Kucka už odišiel do Milána, do Írska s nami nepôjdu ani Pečovský, Novota a Gyömbér. Ostatní sú v poriadku, pripravení nastúpiť a tešia sa na zápas.”

Dohodli ste sa najmä s kľúčovými hráčmi Hamšíkom a Škrtelom, vyťaženými v zahraničných ligách, na ich zápasovej minutáži proti Lotyšsku a v Írsku?

”S oboma som hovoril, ako som už povedal predtým, všetci naši hráči sa na zápasy tešia. Obaja chcú hrať a chcú hrať v oboch stretnutiach. Inak, máme k dispozícii dvadsať veľmi dobrých hráčov, nie sú medzi nimi silní a silnejší.”

Máte už jasno o zostave?

”Sledoval som predzápasové novinárske varianty v denníkoch a musím povedať, že boli na 90 percent presné... O desiatich postoch som presvedčený, pri jednom mám ešte otáznik.”

Kto pôjde do brány?

”Hovoril som s brankármi, vedia, že jeden zápas odchytá Mucha a jeden Kozáčik. Vzhľadom na to, že Jano bol roky hráčom Evertonu a Matúš by rád zažil ostrovnú atmosféru počas zápasu na vlastnej koži, rozhodli sme sa, že proti Lotyšsku pôjde do brány Mucha.”

Hrá sa v Trnave, miestna fanúšikovská komunita je nastavená privítať najmä Erika Saba, ktorý sa presadil v drese Spartaka. Viete povedať, aký dlhý časový úsek odohrá?

”To veru teraz neviem, uvidíme podľa vývoja zápasu. Sabo nás nesklamal pri svojich štartoch na jeseň, keď nastúpil proti Švajčiarsku aj Islandu. Je to univerzálny hráč, šikovný, škoda, že v klubovej zostave mu teraz nepatrí stabilné miesto.”

Akú očakávate atmosféru?

”Bol by som veľmi rád, ak by sa zopakovala nálada z duelu so Švajčiarska. Iste, vtedy to bola premiéra národného tímu na tomto trnavskom štadióne, očakávania boli na strane mužstva, aj fanúšikov. Vydaril sa nám zvlášť druhý polčas, vtedy sme cítili väzbu medzi ihriskom a tribúnami. Teraz hráme v deň, ktorý nie je pre našincov práve šťastný, je sviatok, uvidíme, ako to zapôsobí na počet priaznivcov na štadióne. Verím, že tí, čo prídu, sa budú tešiť. Impulz musí prísť od nás, z ihriska.”

Čo viete o súperovi?

”Už som o tom hovoril, máme skúsenosti zo vzájomných zápasov, vieme, že väčšina hráčov lotyšského kádra pôsobí v zahraničí, majú futbalistu z nemeckej, francúzskej či škótskej ligy. Patria k takzvanej ruskej futbalovej škole, hrajú behavý, pracovitý futbal. Chceli sme hrať proti takémuto súperovi."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: