Správy

U21 – Vyvarovať sa chýb zo zápasu s Azerbajdžanom, hovorí pred Moldavskom asistent trénera Auxt

Asistent trénera Mário Auxt na tréningu reprezentácie do 21 rokov v Šamoríne pred zápasom s Moldavskom (10.6.2024)
Asistent trénera Mário Auxt na tréningu reprezentácie do 21 rokov v Šamoríne pred zápasom s Moldavskom (10.6.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)
Jakub Homoľa|10. jún 2024 o 20:04
Asistent trénera Mário Auxt na tréningu reprezentácie do 21 rokov v Šamoríne pred zápasom s Moldavskom (10.6.2024)
Asistent trénera Mário Auxt na tréningu reprezentácie do 21 rokov v Šamoríne pred zápasom s Moldavskom (10.6.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

ŠAMORÍN (SFZ) – Reprezentačná dvadsaťjednotka uzavrie sezónu 2023/2024 utorkovým prípravným medzištátnym zápasom v Národnom tréningovom centre v Senci proti Moldavsku. Úvod zápasu je naplánovaný na 18.30 h, duel naživo odvysiela stanica JOJ Šport. 

Moldavci aktívnejší a agresívnejší než Azerbajdžan

Do zápasu vstupuje slovenská reprezentácia v pozícii favorita. V prospech sokolíkov hrá aj aktuálna forma, keď v kalendárnom roku 2024 zatiaľ zverenci Jaroslava Kentoša uspeli vo všetkých troch stretnutiach.

Papierové predpoklady však nič nemenia na potrebe dôkladnej prípravy na zápas. „Moldavsko máme zanalyzované. Pozerali sme ich posledné zápasy a porovnávajúc ich s Azerbajdžanom, hrajú Moldavci podobným systémom. Príprava na tento zápas tak bude z tohto pohľadu o to jednoduchšia. V porovnaní s Azerbajdžanom sú však Moldavci o niečo aktívnejší a agresívnejší, na čo sa musíme pripraviť,“ priblížil utorkového súpera asistent trénera Mário Auxt

Dvadsaťjednotka v prvom zápase počas júnového zrazu v piatok v Senci zvíťazila nad Azerbajdžanom 3:2. Napriek víťazstvu však v tíme nepanovala spokojnosť s predvedenou hrou. Aj Mário Auxt priznáva, že oproti piatkovému zápasu je čo zlepšovať. „Zápas s Azerbajdžanom bol rozdielny v prvom a druhom polčase. Tento náš zápas sme si už rozanalyzovali a proti Moldavsku chceme eliminovať chyby, ktoré sme mali najmä v druhom polčase proti Azerbajdžanu. Do zápasu s Moldavskom sa chceme nachystať čo najlepšie.“

Asistent trénera Mário Auxt na tréningu reprezentácie do 21 rokov v Šamoríne pred zápasom s Moldavskom (10.6.2024)
Asistent trénera Mário Auxt na tréningu reprezentácie do 21 rokov v Šamoríne pred zápasom s Moldavskom (10.6.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

Zápasy s Azerbajdžanom a Moldavskom delia od seba tri dni, ktoré dvadsaťjednotka strávila predovšetkým prípravou na utorkový zápas. „V prvom rade sme si potrebovali zanalyzovať zápas s Azerbajdžanom. Veci, ktoré nám nefungovali, sme si preniesli do tréningového procesu,“ hovorí Auxt. „Zamerali sme sa najmä na zápas s Moldavskom, na ktorý chceme byť čo najlepšie pripravení. Hlavné bude, aby sme sa vyvarovali chýb zo zápasu s Azerbajdžanom,“ pokračoval. 

Proti Azerbajdžanu do hry naskočili až na jednu výnimku všetci hráči do poľa, ktorých má trénerský štáb pre júnový zraz k dispozícii. Dvadsať hráčov v poli dostalo príležitosť odohrať jeden polčas. „V prvom zápase sme potrebovali vidieť všetkých hráčov. Súčasne sme chceli po dovolenkovom období trochu rozložiť záťaž hráčov, preto každý z nich odohral jeden polčas,“ vysvetľuje Auxt. 

Proti Moldavsku už realizačný tím neplánuje prestriedať celý tím cez polčasovú prestávku. Pokiaľ však ide o základnú zostavu, pri jej tvorbe budú musieť tréneri zohľadniť aj zdravotný stav niektorých hráčov. „Z prvého zápasu nám vyšli niektoré drobné zranenia. Je v našom záujme, aby chlapci sa z reprezentácie vrátili do klubov v čo najlepšie forme, aby neboli zranení a mohli trénovať a hrať. Budeme preto brať zreteľ aj na tento aspekt, pričom múdrejší budeme po predzápasovom tréningu,“ dodal na záver Mário Auxt. 

Gajdoš: Je treba dať gól už z našich prvých šancí

Svoj šiesty reprezentačný štart za národný tím do 21 rokov si v piatok proti Azerbajdžanu pripísal na svoje Artur Gajdoš. 20-ročný stredopoliar bol súčasťou zostavy, ktorá nastúpila na prvých 45 minút.  

„Podľa mňa nás čaká podobný zápas ako s Azerbajdžanom,“ povedal smerom k utorkovému súperovi Gajdoš. „Súpera si pozrieme dnes na videu. Na tréningu sa pokúsime na nich pripraviť tak, aby sme zajtra vyhrali,“ dodal.

Zápas proti Azerbajdžanu síce priniesol víťazstvo sokolíkov v pomere 3:2, no aj samotný Gajdoš si však uvedomuje, že predvedený výkon v piatkovom zápase mohol byť lepší. „Hrali sme dobre zhruba 60 minút. Potom nám však akoby vypadla koncentrácia. Veci, ktoré sme si povedali pred zápasom, sa nám potom nedarilo plniť. Aj z toho vyplynuli dva góly, ktoré sme inkasovali,“ doplnil. 

Artur Gajdoš na tréningu reprezentácie do 21 rokov v Šamoríne pred zápasom s Moldavskom (10.6.2024)
Artur Gajdoš na tréningu reprezentácie do 21 rokov v Šamoríne pred zápasom s Moldavskom (10.6.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

Stredopoliar AS Trenčín priznáva, že nebolo jednoduché naskočiť do zápasového rytmu takmer štyri týždne po poslednom zápase v klube. Na druhej strane však špecifickosťou júnového zrazu nechce ospravedlňovať predvedený výkon v zápase s Azerbajdžanom. „Možno to bolo cítiť, ale sme profesionáli a mali sme dostatok času, aby sme sa aj počas dovoleniek pripravili na zápasy. Nemyslím si, že by to bola hlavná príčina nášho výkonu,“ hovorí Artur Gajdoš. 

Rovnako ako v piatok, tak aj v utorok čaká na sokolíkov reprezentácia s defenzívnejším poňatím hry. Moldavci v priebehu kalendárneho roka 2024 odohrali zápasy proti Maďarsku a Holandsku. V oboch týchto stretnutiach ťahali za kratší koniec, pričom za 180 minút hry nedokázali streliť gól.

Moldavská dvadsaťjednotka spravidla hrá v rozostavení 5-4-1. Sokolíci sa tak zrejme musia pripraviť na hlboký blok súpera, ktorý by bolo dobré v zápase čím skôr prekonať streleným gólom. S tým súhlasí aj Artur Gajdoš. „Musíme premieňať šance. Je dôležité dať gól už z prvých šancí. Potom súper musí otvoriť hru, vďaka čomu môžeme pridať aj ďalšie góly. Tak to bolo aj proti Azerbajdžanu, ktorému sme pokojne v prvom polčase mohli dať aj štyri góly. Za takého stavu by sa potom aj druhej partii v druhom polčase hralo o niečo lepšie.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: