Správy

U21 – Asistent trénera Auxt pred Bieloruskom: Zameriavame sa na náš výkon

Mário Auxt na tréning reprezentácie U21 pred zápasom proti Bielorsku v Ayia Nape (9.9.2024)
Mário Auxt na tréning reprezentácie U21 pred zápasom proti Bielorsku v Ayia Nape (9.9.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)
10. sep 2024 o 13:04
Mário Auxt na tréning reprezentácie U21 pred zápasom proti Bielorsku v Ayia Nape (9.9.2024)
Mário Auxt na tréning reprezentácie U21 pred zápasom proti Bielorsku v Ayia Nape (9.9.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

PROTARAS (SFZ) – Reprezentačné družstvo do 21 rokov čaká dnes (od 18.00 h SELČ) druhý z dvojice prípravných zápasov v rámci septembrového zrazu. Súperom zverencov Jaroslava Kentoša bude výber Bieloruska. Zápas sa uskutoční na neutrálnej pôde na Cypre, kam reprezentácia do 21 rokov priletela v nedeľu.

Príležitosť dostanú ďalší hráči

Sokolíci už majú za sebou prvý prípravný zápas počas septembrovej akcie, keď minulý týždeň vo štvrtok uspeli na pôde Maďarska (2:1). Druhé víťazstvo si chce dvadsaťjednotka pripísať proti Bielorusku, ktoré je z hľadiska svojho herného prejavu o niečo odlišný súper než Maďarsko. Prioritne sa však mladí slovenskí reprezentanti chcú sústrediť na seba a svoj výkon. 

„Súpera sme si napozerali a vieme, na akých princípoch hrajú. Naším prvoradým cieľom na tomto zraze je ale sústrediť sa na náš výkon a hlavne na určité činnosti, ktoré chceme chlapcom vštiepiť,“ povedal pred zápasom asistent trénera Mário Auxt„Už v prvom zápase proti Maďarsku sme riešili hlavne veci do ofenzívy, to znamená aby sme boli silní na lopte, aby sme vedeli správne využívať priestory... Naším cieľom je dostať náš herný prejav do hláv. Aj tento zápas proti Bielorusku bude o tom, aby sme si všetky tieto veci vyskúšali, a vďaka tomu ich chlapci tak aj čo najviac navnímali,“ pokračoval.

Bieloruská dvadsaťjednotka sa vo svojich ostatných zápasoch prezentovala skôr defenzívnejším rozostavením. Z tohto pohľadu môže sokolíkov čakať podobný zápas ako boli tie proti Azerbajdžanu či Moldavsku v júni tohto roka. „Bielorusi sa možno snažia hrať viac defenzívnejšie, podobne ako napríklad Moldavsko na júnovom zraze,“ pripúšťa Auxt„Pre nás to môže byť to ďalšia skúška toho, ako prekonávať defenzívny blok súpera. Dôležité bude využívať hlavne priestory za obranou a byť nebezpečný v šestnástke súpera.“

Reprezentácia do 21 rokov sa na Cyprus, kde sa prípravný zápas s Bieloruskom uskutoční, vydala v nedeľu. Transport na Afroditin ostrov sa nezaobišiel bez drobných komplikácií, keď lietadlo s výpravou sa pre poruchu zhruba na polceste vrátilo späť do Viedne. Reprezentácia tak na Cyprus dorazila náhradným lietadlom až o niekoľko hodín neskôr.

Zdržanie ovplyvnilo aj program sokolíkov. Pôvodne naplánovaný nedeľňajší tréning dvadsaťjednotka nestihla, a tak na Cypre pred zápasom s Bieloruskom absolvovala len jednu tréningovú jednotku. Veľký problém to však podľa Auxta nie je. „Vypadla nám jedna tréningová jednotka, ale nejaké veci sme už mali natrénované. Niektoré veci chceli sme si ešte chceli v nedeľu na tréningu prejsť. Tieto činnosti, ktoré sme chceli trénovať v dvoch tréningoch, však zvládneme prejsť v jednom.“

Základnú zostavu na zápas asistent trénera nateraz neoznámil, cieľom je však dať príležitosť aj ďalším hráčom, ktorí prípadne nezasiahli do bojov v zápase proti Maďarsku. „Nejaká predstava je. Budeme chcieť vidieť niektorých hráčov, ktorí sú tu na zraze, aby sa ukázali v zápase. Je to dôležité aj pre nás, aby sme vedeli do budúcna rozmýšľať nad ich prípadnou nomináciou,“ dodal na záver Mário Auxt.

Musíme nadviazať na zápas s Maďarskom, hovorí Šviderský
Stredopoliar Martin Šviderský počas priateľského zápasu reprezentácií U21 Maďarsko – Slovensko v Budapešti (5.9.2024)
Stredopoliar Martin Šviderský počas priateľského zápasu reprezentácií U21 Maďarsko – Slovensko v Budapešti (5.9.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

Naposledy sa reprezentácie Bieloruska a Slovenska do 21 rokov stretli vo vzájomnom zápase ešte 14. novembra 2019. V prípravnom zápase v Senci sa vtedy z presvedčivého víťazstva 3:0 tešila naša reprezentácia. Pred piatimi rokmi však, prirodzene, nebol súčasťou žiadny súčasný člen tímu trénera Jaroslava Kentoša. 

Bielorusko je tak pre slovenských reprezentantov skôr neznámou. „Naša príprava na majstrovstvá Európy pokračuje a musíme využiť každý jeden zápas na to, aby sme sa čo najlepšie pripravili. Určite aj Bielorusko má svoje kvality. Aj keď z kvalifikácie už nemôžu postúpiť, a preto sa možno budú pripraviť už na ďalší cyklus, musíme si dávať na nich pozor a dobre sa pripraviť na zápas,“ povedal pred stretnutím stredopoliar Martin Šviderský.

Sokolíci sa v zápase môžu odraziť od kvalitného štvrtkového vystúpenia v zápase proti Maďarsku. „Myslím si, že sme tam podali veľmi dobrý výkon, pokiaľ ide o napádanie v strednom bloku, hru na lopte a naše herné i mentálne nastavenie. Zápas proti Maďarsku musíme brať pozitívne a chceme naň nadviazať,“ vyhlasuje Šviderský.

Legionár zo španielskej Almeríe sa neobáva možného hlboko zatiahnutého postavenia Bielorusov v zápase.„V júnovom zraze sme hrali dva zápasy, v ktorých sme sa mohli na to dobre pripraviť. Napokon, aj my sami chceme hrať tak, aby sme dostali svojich súperov do hlbokého alebo nižšieho bloku. Rozobrali sme si zápasy, ukázali sme si, čo bolo dobré a čo bolo zlé a na to sme potom nadviazali v tréningoch,“ dodal na záver.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: