Aktuality

U19 – Úspešné maturity, zápas o čs. majstra či footgolf a teraz finálna etapa prípravy

Peter Šurin|6. jún 2022 o 17:45
Sokolíci v prvej fáze tréningu pod vedením „kondičáka“ Tomáša Vaculu.
Sokolíci v prvej fáze tréningu pod vedením „kondičáka“ Tomáša Vaculu. (Zdroj: SFZ, Autor: ROMAN FERSTL)

DEMÄNOVÁ (SFZ) – Idú, idú, idú. Za svojím cieľom. Slovenskí sokolíci sú už na prahu majstrovstiev Európy hráčov do 19 rokov. Po prvej časti záverečného kempu v Dunajskej Strede sa presunuli na Liptov, druhý hlavný stan majú od nedele v Demänovej. Pre oživenie zemepisných znalostí, táto obec je od roku 1976 mestskou časťou Liptovského Mikuláša. Práve tu finišuje príprava devätnástky pod vedením trénera Alberta Rusnáka.

„Prvý týždeň boli tréningy najmä taktického charakteru, hráči postupne navnímavali naše taktické zámery, na ne budeme chcieť nadviazať vo dvoch prípravných zápasoch v tomto týždni a ďalšom tréningovom procese,“ obzrel sa na uplynulé dni. 

Téner si pochvaľoval výbornú náladu na zraze, hráči sa navzájom na seba tešili a prejavilo sa to v každodennej atmosére. Žiadna „ponorka,“ nepochybne aj vďaka viacerým nefutbalovým aktivitám. „Partia sa zžívala i mimo ihriska, to je vážny ukazovateľ celkového nastavenia,“ Rusnákovi sa páčili vonkajšie prejavy jeho zverencov. Potešilo ho aj to, že nepribudli žiadne zdravotné šrámy, práve naopak, aj tí, ktorí prišli s nejakými zraneniami, sa postupne z nich dostávajú.

Vážnym vstupom v minulotýždňovom programe kempu boli maturity. „Skúšku absolvovali približne tri štvrtiny kádra,“ chytil sa naoko za hlavu tréner, potom však všetko vrátil na správnu mieru. „Musím ich pochváliť, všetci boli úspešní! Zvyšných to čaká o rok, niektorých ešte v septembri.“ Zvládnuť skúšku dospelosti bolo potrebné, pretože viacerí sa rozhodli popri budovaní futbalovej kariéry futbalistu podať  si prihlášku na vysokú školu. „Sú ale aj takí, čo sa chcú maximálne venovať futbalu,“ ozrejmil Rusnák.

Skupinka hráčov z Trenčína si ozvláštnila kemp zápasom s pražskou Slaviou o dorastenecký Česko-slovenský pohár. AS neuspel, prehral 2:4. „Na chlapcoch bolo vidno sklamanie a veľkú fyzickú únavu, za celú sezónu majú v nohách veľa ťažkých zápasov. Preto sme prispôsobili ich stavu aj regeneračný a tréningový proces.“ Pravdou ale je, že reprezentanti v dresoch AS podali veľmi dobré výkony, Gajdoš strelil krásny gól. „Ním len potvrdil svoju gólovú formu z posledných ligových týždňov,“ pripomenul reprezentačný tréner. „Trenčínu by som rád pogratuloval k zisku troch dorasteneckých titulov,“ dodal.

V nedeľu si chlapci vyskúšali footgolf a potom sa presunuli do Demänovej na Liptove. „Už sme sa zabývali,“ prišlo v pondelok spokojné hlásenie stavu. 

Takže s chuťou do druhej etapy prípravy. V utorok a v stredu dva testovacie zápasy so seniormi, s Považskou Bystricou a s Rakytovcami. „V nich budeme sledovať, ako sa hráči prispôsobia taktickým zámerom a ako to prenesú na ihrisko.“ Potom správna regenerácia a nabratie novej energie, potrebnej na finále prípravy na šampionát. A oznámenie konečnej nominácie? „Na tlačovej konferencii v piatok 17. júna,“ už so zamyslením v hlase oznámil tréner Rusnák. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: