Správy

U17 – Úvodný tréning odľahčený, reprezentanti si vyskúšali aj footgolf

Denis Valko na tréningu reprezentácie do 17 rokov pred ME tejto vekovej kategórie (15.5.2024)
Denis Valko na tréningu reprezentácie do 17 rokov pred ME tejto vekovej kategórie (15.5.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)
Jakub Homoľa|16. máj 2024 o 12:54
Denis Valko na tréningu reprezentácie do 17 rokov pred ME tejto vekovej kategórie (15.5.2024)
Denis Valko na tréningu reprezentácie do 17 rokov pred ME tejto vekovej kategórie (15.5.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

TOMÁŠOV (SFZ) – Stredajším zrazom odštartovali reprezentanti do 17 rokov prípravu na majstrovstvá Európy tejto vekovej kategórie na Cypre. Hneď v úvodný deň prípravy mali na programe tréning, ktorý však prebiehal aj zábavnou formou. V rámci utuženia kolektívu sedemnástka vycestovala do Tomášova, kde si na ihrisku v areáli miestneho kaštieľa zahrala footgolf.

Footgolf však nebol jedinou zložkou zhruba poldruha hodinového tréningu. „Na úvod prvej tréningovej jednotky mali chlapci aerobnú zložku, kde sa s kondičným trénerom na začiatok rozdýchali. Následne sme sa rozdelili do šiestich skupín a prešli k footgolfu. Motiváciou bolo neskončiť posledný a vyhnúť sa tým nejakej bonusovej úlohe. Svoj účel to splnilo, chalani boli motivovaní, aby zvládli svoje úlohy a myslím si, že sme dostatočne pripravení na ďalší deň,“ priblížil obsah úvodného tréningu asistent trénera reprezentácie do 17 rokov Martin Žamba.

Footgolf je šport kombinujúci prvky futbalu a golfu. Úlohou hráčov na ihrisku, ktoré je podobné tomu, je dopraviť na čo najmenší počet kopov futbalovú loptu do jamky. V ostatnom čase naberá footgolf na popularite a je príjemným spestrením prípravy nielen pre futbalistov. 

Asistent trénera Martin Žamba na tréningu reprezentácie do 17 rokov pred ME tejto vekovej kategórie (15.5.2024)
Asistent trénera Martin Žamba na tréningu reprezentácie do 17 rokov pred ME tejto vekovej kategórie (15.5.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

V porovnaní s futbalom je však potrebné dbať na niektoré iné detaily. „Bolo vidno, že niektorí chlapci boli premotivovaní a do lopty dávali veľkú intenzitu. Footgolf je ale aj o tom, aby ste si vyrátali aj odskok lopty a tým minimalizovali počet kopov. Zhodou okolností, skupina, v ktorej som bol ja, bola veľmi solídna a chalani robili dobrú konkurenciu aj mne,“ vysvetlil Žamba, ktorý sa taktiež zapojil do footgolu a na deväťjamkovom ihrisku v Tomášove sa mohol pochváliť veľmi slušnou bilanciou troch kopov pod par ihriska. „Ja som v rámci našej skupiny vyhral spolu s jedným hráčom, pre mňa to teda dopadlo pozitívne,“ hovorí s úsmevom.

Pre časť hráčov bola stredajšia skúsenosť vôbec prvou s footgolfom. To však neplatí v prípade útočníka Denisa Valka. „Nebolo to po prvýkrát, footgolf som si už raz vyskúšal, keď sme sa poskladali partia kamarátov a šli sme si to vyskúšať. Vtedy mi to šlo hrozne, vôbec som nevedel trafiť jamky. Teraz to už bolo lepšie. Bol s nami v tíme aj tréner, tak som sa viac snažil,“ hovorí 17-ročný hráč Dunajskej Stredy.

Ako už asistent trénera spomínal, o motiváciu mali hráči postarané, keďže na posledného z nich čakala bonusová úloha. O akú úlohu šlo, priblížil Valko. „Hrali sme o službu na letisku, čo je dosť veľká motivácia, keďže nikto z nás ju nechce mať. Síce chvíľu to vyzeralo, že možno to pripadne na mňa, ale verím, že to nakoniec vyjde tak, že nebudem musieť mať službu.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: