Správy

U17 – Tréner Fodrek pred Švédskom: Nechceme byť premotivovaní, ale ani ustráchaní

Tréning reprezentácie do 17 rokov pred zápasom so Švédskom v rámci ME U17 2024 na Cypre (20.5.2024)
Tréning reprezentácie do 17 rokov pred zápasom so Švédskom v rámci ME U17 2024 na Cypre (20.5.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)
Jakub Homoľa|20. máj 2024 o 20:20
Hlavný tréner Branislav Fodrek na tréningu reprezentácie do 17 rokov pred zápasom so Švédskom v rámci ME U17 2024 na Cypre (20.5.2024)
Hlavný tréner Branislav Fodrek na tréningu reprezentácie do 17 rokov pred zápasom so Švédskom v rámci ME U17 2024 na Cypre (20.5.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

PROTARAS (SFZ) – Reprezentačná sedemnástka už odpočítava posledné hodiny do svojho prvého vystúpenia na majstrovstvách Európy hráčov do 17 rokov na Cypre. Sokolíkov čaká na úvod skupinových bojov v cyperskom Paralimni stretnutie so Švédskom (výkop v utorok, 21. mája 2024 o 17.00 h SELČ, priamy prenos na RTVS Šport od 16.50 h). Hlavný tréner výberu Branislav Fodrek hovorí, že sedemnástka má pred súperom rešpekt, nie však strach.

O zostave už má tréner takmer jasno

Deň pred úvodným vystúpením na majstrovstvách absolvoval 43-ročný tréner oficiálny mediálny termín, čo je jasným znakom toho, že prvý zápas Slovákov na Eure hráčov do 17 rokov sa už nezadržateľne blíži. „Čaká nás síce ešte predzápasový tréning, no zápas sa už blíži a cítiť to správne napätie. To však k tomu patrí. Ak vám na niečom záleží, tak je normálne, že je človek trochu nervózny. Všetko je však v norme a už sa nevieme dočkať úvodného výkopu,“ priblížil Fodrek svoje pocity.

Slovensko nepatrí medzi pravidelných účastníkov záverečných turnajov európskych mládežníckych šampionátov. Aj z tohto dôvodu kladie realizačný tím pred zápasom so Švédskom dôraz na mentálnu pripravenosť hráčov. „Čakáme veľmi ťažký zápas. Chalanov sa snažíme nastaviť predovšetkým po mentálnej stránke. Nechceme, aby boli premotivovaní, ale ani ustráchaní. Samozrejme, sú to majstrovstvá Európy, vnímajú to aj chalani, preto zo začiatku určitá nervozita môže byť. Ale aj zo skúseností vieme, že prvým dotykom s loptou alebo prvým súbojom tá nervozita opadne. Verím, že dokážeme hrať sebavedome a predvedieme dobrý výkon s úspešným koncom,“ vyslovil svoje prianie Fodrek.

So švédskymi rovesníkmi nemajú hráči ročníka 2007, ktorí tvoria kostru kádra tohtoročnej sedemnástky, priamu zápasovú skúsenosť. Kvality Švédov, ktorí v konkurencii Walesu, Rumunska a Bulharska vyhrali svoju kvalifikačnú skupinu, sú ale realizačnému tímu známe. „Všetci traja naši súperi vyhrali svoje skupiny v druhej fáze kvalifikácie. To už samo osebe svedčí o ich kvalite. Pred Švédmi máme rešpekt, ale nie strach. Vieme o ich silných stránkach, ktoré sa pokúsime eliminovať. Bude to však hlavne o nás a o tom, ako dokážeme preniesť veci z tréningu do zápasu. Ak sa nám to podarí a nadviažeme na naše výkony z druhej fázy kvalifikácie, tak verím, že môžeme byť úspešní aj proti Švédom,“ hovorí Branislav Fodrek, ktorý už z veľkej časti má aj predstavu o základnej jedenástke. „Ostávajú možno jeden-dva malé otázniky, ale zostavu už v hlave mám,“ dodal. 

Trénreský štáb reprezentácie do sedemnásť rokov si deň pred zápasom stihol obhliadnuť aj Mestský štadión Tasosa Markoua, na ktorom sa uskutoční zajtrajší súboj so Švédmi. „Mali sme informáciu, že tam bol vsadený nový trávnik. Boli sme sa preto pozrieť, nech máme pred zápasom každý detail zmapovaný. Ihrisko je výborné, hoci vidno na zázemí, že je to už starší štadión. Teší nás, že na Cypre je aj dosť Slovákov, takže verím, že budeme mať nejakú podporu aj na tribúnach,“ priblížil svoje dojmy Branislav Fodrek.

Stručka: Na Švédov sme pripravení

Jedným z piatich hráčov v mužstve slovenskej sedemnástky, ktorý v rámci druhej fázy kvalifikácie o postup na Euro, odohral plnú zápasovú minutáž, je stredopoliar Kristián Pavol Stručka. Prirodzene, aj u neho niekoľko hodín pred prvým zápasom prevažujú pozitívne emócie. „Pocity sú veľmi dobré. Nikto z nás takýto veľký turnaj nehral a sme veľmi šťastní, že budeme mať príležitosť si na majstrovstvách Európy zahrať.“

Ako už bolo spomenuté, hráči vo výbere trénera Branislava Fodreka nemajú priamu skúsenosť so zápasom proti švédskym futbalistom na reprezentačnej úrovni. Informácie o súperovi tak hráči čerpajú hlavne z analýz a taktických porád. „Podľa mňa sme na Švédov veľmi dobre pripravení. Hlavne to ale bude o nás a o tom, ako k zápasu pristúpime,“ vysvetľuje Stručka.

Kristián Pavol Stručka počas tréningu reprezentácie do 17 rokov pred zápasom so Švédskom v rámci ME U17 2024 na Cypre (20.5.2024)
Kristián Pavol Stručka počas tréningu reprezentácie do 17 rokov pred zápasom so Švédskom v rámci ME U17 2024 na Cypre (20.5.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

Význam zápasu proti Švédsku umocňuje už samotná skutočnosť, že ide o úvodný zápas pre obidve družstvá. Víťaz zápasu sa môže chytiť smerom do ďalšieho priebehu turnaja, porazený naopak v snahe postúpiť zo skupiny už bude mať značne ťažšiu úlohu. Uvedomuje si to aj Stručka. „Prvý zápas je na turnajoch najdôležitejší. V prípade víťazstva vás to vie nakopnúť do ďalších zápasov,“ hovorí.

Výkop zápasu proti Švédsku je naplánovaný na 18.00 h., teda zhruba dve hodiny pred západom slnka. Hoci ortuť teplomera sa v týchto dňoch v Paralimni pohybuje po väčšinu času okolo 25 stupňov Celzia, čo sa nejaví ako privysoká teplota, celkové podmienky na Cypre nemusia byť pre našinca jednoduché. S týmto však podľa Stručku nebude problém. „Máme také isté podmienky ako súper, Švédi v tomto smere nemajú v ničom výhodu. Pre obidva tímy to bude rovnako ťažký zápas,“ dodal na záver.

Ďalšie informácie a zaujímavosti nájdete v press kite k zápasu Švédsko 17 – Slovensko 17 na stiahnutie TU.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: