Správy

SFZ/LOSS/KLK – Tomáš Medveď: Futbalisti, nebojte sa požiadať o pomoc. Dvere sú otvorené!

Peter Šurin|20. apr 2023 o 11:15
Zástupcovia dvoch spolkov, ktoré sú o futbalistoch a pre futbalistov, vľavo Tomáš Medveď z Ligy na ochranu slovenských športovcov a Klubu ligových kanonierov, vpravo šéf internacionálov Slovenska Ladislav Petráš.
Zástupcovia dvoch spolkov, ktoré sú o futbalistoch a pre futbalistov, vľavo Tomáš Medveď z Ligy na ochranu slovenských športovcov a Klubu ligových kanonierov, vpravo šéf internacionálov Slovenska Ladislav Petráš. (Zdroj: SFZ, Autor: ROMAN FERSTL)

BRATISLAVA (SFZ) – Náhly odchod Radoslava Kunza (48), bývalého dlhoročného futbalistu v najvyššej súťaži a naposledy trénera piatoligového OŠK Slovenský Grob, opäť otvoril trinástu komnatu, v ktorej je život profesionálov po ukončení hráčskej kariéry.

Pohľady zvonku sa zhodli v jednom: ďalší zbytočne zmarený život človeka, ktorý nedokázal vyriešiť tlak prostredia, vyrovnať sa s nástrahami života. Neoficiálne chýry totiž hovoria, že ho trápili v súkromí viaceré problémy aj zložitá ekonomická situácia.

„Téma, ktorá sa k nám opakovane vracia, zaujme širokú verejnosť primárne tragickým koncom človeka. Vždy rozvíri atmosféru v spoločnosti, v médiách sa popíšu články a odvysielajú reportáže o jeho osude, ale po pár dňoch sa novinári venujú iným záležitostiam. Štve ma to, veľmi, lebo koncepčne sa tento problém nerieši, prakticky všetci, ktorí môžu pomôcť, dávajú ruky preč,“ Tomáš Medveď, zástupca hráčov vo výkonnom výbore SFZ, sa snažil ovládnuť hlas, v ktorom sa miesila zlosť a smútok.

Ale nie bezradnosť! „Už po zmarenom živote Juraja Halenára som skúsil s tým niečo spraviť. Preto sme sa s Ligou na ochranu slovenských športovcov zahryzli do problematiky života hráča po kariére. Potrebná osveta, výstupy zo športovej psychológie, viaceré projekty, naviazané na našich internacionálov a Klub ligových kanonierov, spojenie mladých generácii s legendami, to boli naše postupné kroky,“ povedal Medveď, ktorý je  v „losske“ podpredsedom pre futbal a osobne spája aj skupinu internacionálov a KLK. 

Táto agenda mu je blízka, priam vlastná. „Pre profesionálnych futbalistov je ťažké už počas kariéry myslieť na život bez futbalu a toho pozlátka, ktoré popularita so sebou prináša. Žijú v akejsi bubline a hoci vnímajú správy o osobných katastrofách iných, väčšinou neveria, nechápu, že až raz ukončia hráčsku kariéru, nebudú to mať v živote ľahké. Pokiaľ teda nebudú pripravení mentálne na to, že sa musia prenastaviť do úplne inej roviny fungovania. Hoci majú možnosť spoznať životné príbehy s nedobrým koncom prostredníctvom médií, filmov či iných verejných výstupov, nepripúšťajú si, že aj ich či práve ich sa môže problém dotknúť, dobehnúť ich v celej šírke a hĺbke, až to môže pre nich byť život ohrozujúci,“ správne a jasné pomenovanie kľúčovej otázky je potrebný prvý krok pri nájdení správnej odpovede. „U nás stále nemáme vyriešené sociálne zabezpečenie pre športovcov, ako je to bežné vo vyspelom svete okolo nás. Penzijný fond alebo príslušné zamestnanecké odvody, čo je inde norma, sú u nás ešte vždy v nedohľadne. Takže sa rútime nepripravení do pokariérneho života, na ktorý nie sme pripravení ani vedomostne ani mentálne.“ 

Tam vidia svoju úlohu LOSS, internacionáli SFZ aj KLK – ukázať už aj tým najmenším hráčom v mládežníckych akadémiách potrebu tzv. duálnej kariéry, naučiť ich narábať s financiami. „Hlásime sa, kričíme nahlas, aby vedeli, že sme tu pre nich! Že tieto združenia im vedia pomôcť pri zaradení sa do života, odporučiť im formy vzdelávania po hráčskej kariére, že ich môžu zastupovať v prípadných sporoch, že môžeme poradiť, pomôcť, nastaviť pri problémoch. Takýto človek potrebuje vedieť, že nech sa namočil do čohokoľvek, existuje riešenie a na to riešenie nie je sám.“ Po vychladnutí už znel Medveďov hlas opäť vecne: „Potreba mať sa komu vyrozprávať je prvý krok k nájdeniu riešenie na pohľad neriešiteľných situácií, ktoré sa potom končia tragicky.“ 

Bývalý futbalový internacionál hovorí o stálej možnosti odbornej pomoci športových psychológov, finančných poradcov a právnikov, ktorí sú partnermi LOSS, SFZ či KLK. „Len musíme o tom probléme vedieť, dvere sú otvorené, nebojte sa aj silno zabúchať na ne! Garantujeme abosoútnu diskrétnosť,“ vyzýva Tomáš Medveď všetkých, ktorých sa to týka. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: