Lekár radí

SFZ/LEKÁR RADÍ: Nenápadná chladová alergia

Pavel Malovič|17. jan 2024 o 12:00
(Autor: ARCHÍV SFZ)

BRATISLAVA (SFZ) - Alergia na chlad - alebo lepšie povedané pseudoalergia - je reakciou na náhle zmeny teploty prostredia, chladné počasie či priamy kontakt so studenou vodou a ľadom. 

Nazýva sa alergiou pre podobnosť jej prejavov (klinického obrazu) a je odpoveďou na fyzikálny podnet, konkrétne chlad, teda nie na typický alergén, ako je prach, peľ, roztoče, srsť zvierat či  chemikália.

U citlivých jedincov sa môže takáto reakcia na chlad vyskytnúť už pri 10 stupňoch nad nulou. Začína sa nenápadne, výrazným začervením líc, ktoré zvykne prejsť do vyrážky na krku, lícach či na rukách , teda na miestach, ktoré prichádzajú s chladom najviac do kontaktu. 

Prvým príznakom býva niekedy suchá praskajúca koža rúk, čo si málokto dáva do súvisu s chladovou alergiou, a neskôr môže dôjsť až ku strate citlivosti v prstoch a ich tupej bolesti. Ďalšími prejavmi bývajú slzenie, upchatý nos, kýchanie a dráždivý či dusivý kašeľ. Spomínané reakcie sa môžu takisto objaviť pri konzumácii studeného jedla alebo nápojov. 

Nie je spájaná nutne iba so zimou, prekvapiť môže aj v lete, ak nastane prudký pokles teploty, napríklad pri plávaní v studenej vode. Pokiaľ vystavenie chladu a dráždenie na kašeľ pretrvávajú dlhšiu dobu, môžeme pociťovať bolesti v oblasti pľúc.

Diagnostika je jednoduchá a test si vieme urobiť aj doma. Stačí na to kocka ľadu, ktorú si priložíme na kožu a necháme  pôsobiť 15 minút. Za pozitívny výsledok považujeme, keď sa na koži objaví červený pupenec.

Po diagnostikovaní problému aj u špecialistov – alergológa, imunológa a kožného lekára – je predpísaná štandardná liečba. V nej sú účinné prípravky, znižujúce alebo odstraňujúce účinky, vyvolané vyplavovaním látok, vyvolávajúcich prejavy zvýšenej podráždenosti (reaktivity). Tieto preparáty nazývame antihistaminiká. Podávajú sa systémovo v tabletkovej či injekčnej forme a taktiež  lokálne na podráždené miesta na povrchu kože.

Ako doplňujúcu liečbu je možné použiť voľnopredajné lieky, tlmiace príznaky, napríklad spreje do nosa, krémy popraskanú pokožku.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: