Lekár radí

SFZ/LEKÁR RADÍ – Covid alebo chrípka?

Pavel Malovič|8. feb 2023 o 10:40
(Zdroj: SFZ, Autor: BRANISLAV SARŇÁK)

BRATISLAVA (SFZ) - Podľa skúseností z ostatného obdobia sa v predjarí šíri medzi hráčmi rovnako intenzívne nákaza chrípkou aj vírusom SARS-CoV-2. 

Prvé prejavy oboch chorôb sú veľmi podobné, takže existuje vysoké riziko zámeny. Rozpoznanie sťažuje aj to, že pri infekcii variantom omicron sa už nezvykne strácať čuch a chuť. Odporúča sa zaočkovanie proti obom vírusovým ochoreniam, pretože dostať chrípku aj covid naraz môže byť veľmi vážna kombinácia. 

Vírusy chrípky aj SARS-CoV-2 sa prenášajú rovnakým spôsobom: blízkym kontaktom (menej ako 1,5 metra), kvapôčkami z dýchania (prsknutím, kýchaním, atď.) alebo cez predmety prípadne povrchy, ktorých sa krátko predtým dotkla infikovaná osoba. 

ČO MAJÚ SPOLOČNÉ? 

Nádchu, horúčku, kašeľ, bolesti tela a hlavy, únavu

AKÉ SÚ ROZDIELY?

Inkubačná doba - chrípka má kratšiu. Čas medzi infikovaním sa a objavením prejavov je 1 až 3 dni v prípade chrípky, 3-5 dní, niekedy dokonca až dva týždne pri covide.

Rýchlosť prenosu -  covid má rýchlosť prenosu medzi dvoma prípadmi, ktoré nasledujú za sebou v reťazci, päť až šesť dní, zatiaľ čo chrípka má sériový interval tri dni. Chrípka sa preto šíri rýchlejšie. 

Miera reprodukcie, čiže počet infekcií, spôsobených infikovaným hráčom, je 2-krát až 2,5-krát vyššia u covidu. 

Žiaci a dorastenci - deti sú dôležitými prenášačmi prenosu chrípkového vírusu na svoje okolie. Pokiaľ ide o covid, prax naznačujú, že deti sú menej postihnuté ako dospelí a že miera ochorenia vo veku 0 až 19 rokov je nízka. 

Komplikácie - covid má vyššiu mieru závažných foriem a komplikácií ako chrípka. Patrí tam syndróm akútnej respiračnej (dychovej) tiesne, zápal srdcového svalu, akútne zlyhanie obličiek alebo dokonca zlyhanie viacerých orgánov.  

Variant omicron môže zasiahnuť aj očkovaných futbalistov a spravidla vedie k akútnemu horúčkovitému ochoreniu, objavuje sa prechladnutie a bolesť hrdla. Po odznení týchto príznakov nasledujú jeden až dva týždne nadmernej únavy.

ČO ROBIŤ?

Ak sa objavia príznaky, ktoré môžu pripomínať covid, treba si urobiť domáci antigénový test, ktorý sa dá zakúpiť v lekárni. Je však možné, že je pozitívny až po niekoľkých dňoch. Lepší je PCR test. 
„Podozrivých“ futbalistov izolujeme od tímu. 
Každopádne je vtedy treba nosiť rúško, obe virózy sú vysoko nákazlivé. 
Obe je potrebné dôsledne vyležať a doliečiť, lebo výrazne oslabujú imunitu a hrozí, že sa následne situácia skomplikuje aj bakteriálnou infekciou, ktorá vyradí hráča na viac týždňov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: