Lekár radí

SFZ/LEKÁR RADÍ – Ako čeliť (nielen jarným) alergiám

Pavel Malovič|4. máj 2023 o 09:10

BRATISLAVA (SFZ) - Nekompromisne prebudená jarná vegetácia spôsobuje pomerne vysokému percentu hráčov nevídané ťažkosti: páliace oči im neobvykle často slzia, očné bielka sčervenejú, kýchajú, kašlú, tečie im z nosa, majú zdurené sliznice dýchacích ciest, ťažšie dýchajú. Dostaví sa malátnosť, únava, poruchy spánku. Znižuje sa psychická i fyzická výkonnosť, pracovná schopnosť je naštrbená, zhoršuje sa kvalita života. Čo sa to vlastne deje? 

Ľudský organizmus – hoci je bez ťažkostí – sa chová alergicky. Začína búrlivo až hystericky reagovať na poletujúce peľové zrnká vetromilných kvitnúcich rastlín, ktorých dolet býva do výšky až 5000 metrov a do diaľky až 100 kilometrov. 
V súčasnej situácii je takmer 40 percent našej populácie minimálne raz ročne na návšteve v ambulancii alergológa. Z tohoto vysokého percenta je nadmieru vysoký podiel futbalistov, ktorí musia užívať v určitých obdobiach roka lieky, umožňujúce príslušný komfort alebo normálny zdravotný stav.

AKO ŤAŽKOSTIAM PREDCHÁDZAŤ? Treba sledovať údaje Peľovej informačnej služby (PIS) o kvitnúcich druhoch rastlín. Majú totiž význam aj pre futbalistov, ktorí o svojej alergii doposiaľ nevedeli, mávajú v priebehu jarných mesiacov pravidelne nádchu, no vôbec ju nespájajú s možnosťou alergickej reakcie. 

Po zistení látky, spôsobujúcej alergiu, je množné nasadiť vhodnú liečbu a pripraviť návrh úpravy denného a tréningového režimu. 
Na jar trpia alergici najčastejšie reakciou na peľ kvitnúcej brezy. U alergikov na tento peľ sú možné aj skrížené reakcie s jablkami a orechmi, prípadne s kôstkovým ovocím ako čerešňa, višňa a pod., po ich konzumácii ktorých môžu vzniknúť búrlivé prejavy alergie. 

Alergickí futbalisti musia svoje problémy brať vážne - veľká časť alergií je dedičná - nepodceňovať ich a navštevovať pravidelne alergológa, aby sa obmedzenie výkonnosti správnou liečbou znížilo na minimum. Potom nemusí mať alergik takmer žiaden športový alebo osobný hendikep.

KOMU HROZÍ NAJVIAC. Univerzálnym rizikom je prítomnosť alergie u jedného z rodičov alebo u súrodenca, alergia môže prepuknúť v ktoromkoľvek veku. 
Stupne vrodeného ohrozenia alergiou sú teda:

1. stupeň – jeden súrodenec je alergik
2. stupeň – jeden rodič je alergik (možno vyššie riziko, ak je to matka)
3. stupeň – obidvaja rodičia sú alergici
4. stupeň – obaja rodičia trpia rovnakým alergickým ochorením, napríklad obidvaja sú astmatici. 

PRACH A ROZTOČE. V prípade nesezónnych celoročných alergií je najčastejším problémom tzv. domáci prach, ktorý zvyčajne obsahuje aj roztoče. Práve roztoče, ktorých telo je veľké 0,1 až 0,35 mikrónu, a ich výlučky patria k najčastejším celoročným alergénom. Znížiť výrazne ich výskyt v byte je možné najmä častým praním lôžkovín. 

Generačný cyklus roztočov, ktorí sa živia hlavne šupinkami kože a lupinami z vlasovej časti hlavy, je iba sedem až desať dní. Za týždeň produkuje futbalista vo vlastnej posteli asi päť gramov aktuálneho odpadu, a to stačí k pohodlnej výžive až desiatich tisícov roztočov. Preto je čoraz výraznejšia snaha nahradiť periny prikrývkami a najmä vankúšmi vyplnenými dutým vláknom (špeciálne upravené polyesterové vlákna). Pri praní sa odporúča na zničenie roztočov teplota minimálne 60 stupňov a pranie musí trvať 50 až 60 minút. Pritom pranie je lepšie ako vyváranie, lebo s vodou sa z prikrývok vyplavia aj zvyšky mŕtvych roztočov a výlučky.

OSOBITNÁ KAPITOLA ŠOFÉRI. Lieky proti alergii môžu byť problémom pre vodičov. Úplne najlepšie by bolo, ak by v období peľovej sezóny vôbec nejazdil alebo sa aspoň vyhýbal dlhším cestám.

Pokiaľ ale musí jazdiť bez obmedzenia, bolo by vhodné dodržiavať určité zásady :
- vydával sa na cestu skoro ráno alebo po daždi či mrholení, keď nie je v ovzduší toľko alergénov 
- užíval moderné lieky s predĺženou dobou účinku, ktoré stačí užiť jedenkrát za deň a neprenikajú do centrálnej nervovej sústavy, a preto neutlmujú 
- mať pri sebe kvapky do nosa a očí, ktoré pri alergickom záchvate prinášajú určitú úľavu
- pri prekvapujúcom alergickom záchvate čo najskôr zastaviť, a užiť príslušnú terapiu 
- pri vetraní sa viac spoliehať na ventiláciu vozidla alebo vnútornú cirkuláciu vzduchu a neotvárať zbytočne okná,
- pri kúpe vozidla dbať na výbavu klimatizáciu s peľovým filtrom 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: