SFZ – Rozhodcovia absolvovali fyzické previerky aj test na COVID-19

Peter Šurin|30. máj 2020 o 13:50
Pri odbere vzoriek tímom z nemocnice zo Zlatých Moraviec rozhodca Ivan Kružliak.
Pri odbere vzoriek tímom z nemocnice zo Zlatých Moraviec rozhodca Ivan Kružliak. (Zdroj: SFZ, Autor: ROMAN FERSTL)

DUBNICA NAD VÁHOM (SFZ) – Mimoriadna situácia ozvláštnila aj tradičné fyzické previerky rozhodcov. Na základe spolupráce so SFZ pripravila spoločnosť AGEL SK hromadné otestovanie rozhodcov na COVID-19, v sobotu ho absolvovala jedna skupina v Dubnici, v nedeľu druhá v Tatranskej Lomnici.
Šírenie koronavírusu ovplyvnilo priebeh futbalových súťaží a dotklo sa aj rozhodcov, ktorým „vypadla” jedno jarné preverovanie. “Z nárokov sme nezľavili, arbitri majú za sebou teoretickú časť, na posledný májový víkend sme pripravili kontrolu fyzičky a vzhľadom na situáciu s pandémiou sme prikročili aj k testovaniu na COVID-19,“ vysvetlil dianie týchto dní s rozhodcami predseda ich komisie Marián Ružbarský.

Slovenský futbalový zväz sa na túto časť testov dohodol na spolupráci so spoločnosťou ANGEL SK. Tá vyslala do Dubnice špecializovaný odberový tím z nemocnice Zlaté Moravce, odber vzoriek v Tatranskej Lomnici prebrala skupina z nemocnice Komárno.
Vyšetrenie na ochorenie COVID-19 prebieha analýzou genetického materiálu vírusu metódou RT- PCR, zisťuje sa teda prítomnosť vírusovej ribonukleovej kyseliny. Zo vzorky sa stanoví prítomnosť sekvencie génov typických pre vírus SARS CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Odoberá sa výter z nosa a nosohltana do špeciálnej odberovej súpravy, pričom je najvhodnejšie robiť ho ráno nalačno, testované osoby by nemali predtým jesť a piť ani používať kloktadlá, zubnú pastu alebo iné dezinfekcie, nesmú pred odberom vzorky fajčiť ani elektronické cigarety, nesmú žuť žuvačku, používať kvapky alebo spreje do nosa a hrdla.
“Všetky získané vzorky sa analyzujú v laboratóriách AGELLAB Zvolen, výsledky budú známe do 48 hodín, takže v pondelok budú všetci vedieť, ako na tom sú,“ povedal predseda predstavenstva nemocnice Zlaté Moravce a riaditeľ nemocnice Komárno Miroslav Jaška, bývalý prvoligový rozhodca.
Už pri odbore bola nastavená postupnosť krokov v prípade pozitívneho výsledku: “Dotknutú osobu bude kontaktovať aj príslušný regionálny úradom verejného zdravotníctva a spoločne dotiahnu všetko, čo v takom prípade treba urobiť. Úmyselne máme rozhodcov rozdelených v etapách tak, aby ak by sa vyskytol pozitívny prípad a celá jeho skupina by musela ísť do karantény, ďalší môžu normálne fungovať,“ povedal ešte Jaška.
V sobotu odobrali vzorky 27 rozhodcom Fortuna ligy a 12 z II. ligy, v nedeľu ďalším 40, náklady na testovanie pokryl SFZ. Spolupráca SFZ a AGEL SK sa testovaním na COVID 19 iba začína, obe strany spolu rokujú o dlhodobom partnerstve.
Samotní aktéri testov – rozhodcovia – vnímali celú činnosť ako potrebnú. “Popravde, bublinky v nose sú príjemnejšie, ale nie je to nič, čo by sa nedalo zvládnuť,“ premostil Peter Kráľovič odber s radostnou udalosťou, pretože sa mu v druhej polovici týždňa narodilo dieťa. Slovenská jednotka s píšťalkou Ivan Kružliak rovnako netajil pocity: “V televízii to nepôsobilo pre testovaných nijako príjemne, aj mi napadlo, že je to možno až drsné, ale realita nebola taká hrozná. Keďže sa tešíme na futbal, bolo potrebné toto absolvovať.“ A priznal, že on aj kolegovia budú narábať s nepísaným pravidlom, ktoré hovorí o duchu futbalu. “Emócie po góloch k tomu patria. Vieme, aké opatrenia teraz platia, takže budeme vplývať na hráčov, aby oslavy boli striedmejšie, ale trestať kartami radosť po góle v 90. minúte na prvýkrát asi nebudeme. Primárne by sme všetci mali byť a ostať ľudmi..."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: