Správy

SFZ - Niké liga predstavila centrálu VAR v Banskej Bystrici

Rozhodca Ivan Kružliak a manažér vzdelávania a konvencie rozhodcov Vladimír Medveď na predstavovaní centralizoveného systému VAR v Banskej Bystrici.
Rozhodca Ivan Kružliak a manažér vzdelávania a konvencie rozhodcov Vladimír Medveď na predstavovaní centralizoveného systému VAR v Banskej Bystrici. (Autor: Roman Ferstl)
16. sep 2024 o 15:55
Rozhodca Ivan Kružliak a manažér vzdelávania a konvencie rozhodcov Vladimír Medveď na predstavovaní centralizoveného systému VAR v Banskej Bystrici.
Rozhodca Ivan Kružliak a manažér vzdelávania a konvencie rozhodcov Vladimír Medveď na predstavovaní centralizoveného systému VAR v Banskej Bystrici. (Autor: Roman Ferstl)

BANSKÁ BYSTRICA (SFZ) -  Obrazovky, muži so slúchadlami v ušiach a vo vedľajšej miestnosti neustále pritekajúci tok dát. Nejde však o žiadne výpočtové stredisko. Takýto pohľad sa naskytol zástupcom médií v miestnostiach Stredoslovenského futbalového zväzu v Banskej Bystrici. Únia ligových klubov (ÚLK), Slovenský futbalový zväz (SFZ) a Orange Slovensko v pondelok 16. septembra na neformálnom stretnutí s médiami bližšie predstavili fungovanie VAR systému. Od aktuálnej sezóny 2024/25 je totiž systém Videoasistenta rozhodcu (VAR) premiérovo nasadený vo všetkých zápasoch Niké ligy. 

Premiérovo mali rozhodcovia k dispozícii VAR systém vo vybraných zápasoch na jar 2021, v súčasnosti ho už môžu využívať na všetkých dueloch v každom kole. „Ide jednoznačne o vývojový pokrok vpred. Na začiatku bolo podstatné, že sme dostali jednohlasný mandát od klubov, aby sme na tom pracovali. VAR sa postupne stal súčasťou nielen našej súťaže, ale aj líg, s ktorými sa chceme porovnávať. Bol to časovo a finančne náročný proces, pripravoval sa skoro rok a ja by som sa chcel aj touto cestou poďakovať našim partnerom – Slovenskému futbalovému zväzu, technologickému partnerovi Orange, vysielateľovi Markíza Slovensko a nášmu tímu, lebo všetci tvrdo pracovali na súčasnom stave,“povedal prezident ÚLK Ivan Kozák. 

Kombináciou dvoch prenosových vozov a dvoch operačných miestností v sídle Stredoslovenského futbalového zväzu v Banskej Bystrici dokáže VAR systém obslúžiť štyri zápasy za deň. Generálny sekretár SFZ Peter Palenčík prezradil, že toto umiestnenie bolo v pláne už pred rokmi: „Dom futbalu v Banskej Bystrici je centralizovaný v strede Slovenska. Sme veľmi radi, že od sezóny 2020/2021, keď sa VAR zaviedol na dvoch zápasoch, technologický vývoj pokračuje a v spolupráci s ÚLK dnes vieme zastrešiť štyri zápasy denne. VAR je pre nás ako pre strešnú organizáciu futbalu na Slovensku veľmi dôležitou súčasťou hry. Jednou z našich primárnych úloh je totiž zabezpečiť maximálnu možnú integritu zápasov. A VAR je nástroj, ktorý ešte viac zabráni prípadným chybám.“

Systém VAR má iba odporúčací charakter a konečné rozhodnutie zostáva vždy na pleciach arbitra priamo na ihrisku. Najlepší ligový rozhodca za uplynulý rok Ivan Kružliak tvrdí, že VAR dokáže eliminovať veľké chyby, ktoré môžu byť v zápase prehliadnuté. „Som zástancom VAR-u, pretože nám v zápasoch pomáha odstrániť hrubé chyby. Najmä v posledných minútach stretnutia, keď má byť nariadený pokutový kop, ale rozhodca ho nenariadi alebo padne neregulárny gól, napríklad z ofsajdu. To sú situácie, ktoré sú niekedy voľným okom ťažko postrehnuteľné. A keď máme takúto technologickú možnosť, pozrieť sa na danú situáciu ešte raz a odstrániť túto chybu v zápase, tak je to pre rozhodcu vždy plus,“ vyjadril sa rešpektovaný slovenský rozhodca, ktorý má bohaté skúsenosti aj s medzinárodným futbalom. 

Zavedenie systému VAR a jeho využitie na všetkých zápasoch Niké ligy by nebolo možné bez silného technologického partnera. Katarína Boledovičová, riaditeľka B2B a zákazníckej skúsenosti Orange Slovensko priblížila proces, ktorý tomu predchádzal: „VAR je vyvrcholením našej spolupráce s ÚLK a SFZ, ktorá začala už pred šiestimi rokmi. Samotná príprava trvala od prvej dohody a idey zhruba 14 mesiacov. Od vybavenia prenosových vozov, cez prípravu postprodukcie televízneho signálu až po zabezpečenie samotnej VAR centrály v Banskej Bystrici. V zásade ide o to, byť veľmi rýchli, spoľahliví a mať čo najnižšiu odozvu. Prioritou je priniesť signál zo štadiónu pomocou prenosových vozov do centrály a následne priniesť ten istý signál spracovaný pre rozhodcov na televízne obrazovky pre divákov.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: