Správy

SFZ – Aké sú rýchlostné a silové schopnosti hráčov v akadémiách? Odpoveď poskytol unikátny projekt

(Zdroj: SFZ, Autor: SFZ)
Branislav Sarňák|13. dec 2023 o 17:00
(Zdroj: SFZ, Autor: SFZ)

BRATISLAVA (SFZ) – Aké sú rýchlostné a silové schopností hráčov v štrnástich akadémiách na Slovensku? Odpoveď na túto otázku odhalil unikátny projekt Technického úseku Slovenského futbalového zväzu v spolupráci s Dávidom Brünnom – kondičným trénerom A-tímu Slovenska a jeho kolegami, v ktorom sa zamerali práve na testovanie spomenutých stránok futbalistov.

Dokopy bolo v rámci projektu otestovaných presne 1248 hráčov v kategóriách U19, U17, U16, U15, U14. Okrem toho ešte testy podstúpili aj hráči a hráčky v slovenských reprezentačných mládežníckych kategóriách. Testovanie sa uskutočnilo pod drobnohľadom odborného tímu ľudí zo spoločnosti Romana Švantnera Strength & Conditioning. Pod palcom ho mal David Brünn, kondičný tréner reprezentačného A-tímu, ktorý je zároveň aj šéfom kondičných koučov SFZ. Aby bolo testovanie čo najobjektívnejšie, robila ho jedna skupina ľudí a to na svojich strojoch.

Máme poznatky o rýchlosti hráčov na piatich, desiatich a tridsiatich metroch, tieto rýchlostné parametre nám merali fotobunky. Dokonca sme testovali hráčov aj prostredníctvom nového ,Zariadenia 1080‘, to nám odhalilo ich silovo-rýchlostné profily na tridsiatich metroch behu. Potrebujeme vedieť aká je rýchlosť našich hráčov, lebo elitný svetový futbal je o rýchlosti a s ňou úzko súvisí odrazová sila. Preto sme pozorovali vertikálny výskok, skok do diaľky z miesta, elasticitu šliach, excentrickú (je to akcia svalu, pri ktorej sa mení dĺžka svalu, odstup a úpon sa odďaľujú, sval je v napätí) a izometrickú (je to akcia svalu, pri ktorej sa dĺžka svalu nemení, mení sa len svalové napätie, nenastáva pohyb) silu zadných stehenných svalov, silu priťahovačov a odťahovačov. Prostredníctvom výsledkov sa budú snažiť hráči odstraňovať disbalancie, ktoré predchádzajú zraneniam. Výsledky nám tiež ukazujú, kde majú chalani rýchlostné a silovo-odrazové nedostatky,“ zhrnul technický riaditeľ SFZ Roman Pivarník

Čo konkrétne samotné testovanie teda ukázalo? „Každú jednu kategóriu v akadémii máme otestovanú samostatne a každá dostane samostatne aj výsledky. Dokonca ešte aj každý jeden hráč dostane osobitne svoje. K dispozícii máme 38 688 parametrov, s ktorými aktuálne pracujeme a vyhodnocujeme. V jednotlivých spomenutých cvičeniach hráčov rozdeľujeme do kategórii – výborný, nadpriemerný, priemerný, dostatočný a nedostatočný. Napríklad postupne zisťujeme, koľko percent hráčov na jednotlivých pozíciách a na daných metroch behu máme rýchlych a koľko z nich potrebné parametre nespĺňa. Odkrýva sa nám, ako sú na tom vybavení po odrazovej a silovej stránke. Výsledky možno aj samotným trénerom v akadémiách odhalia, že niektorým hráčom treba upraviť post a s ďalšími v tréningovom procese pracovať inak. Projekt ma slúžiť na to, aby sme si postupne vychovali a pripravili čo najviac hráčov pre mužský futbal. Akadémie výsledky od nás dostanú a budeme ich s nimi konzultovať,“ konštatoval šéf technického úseku Roman Pivarník a k samotnému vyhodnocovaniu doplnil: „Kontaktovalo nás množstvo európskych univerzít, že chcú s nami na projekte spolupracovať, keďže v inej európskej futbalovej federácii sa nič podobné s takýmito množstvom hráčov nedeje. Čo je potešujúce, máme v akadémiách dostatok rýchlych hráčov. Pri ďalšom správnom tréningu s nimi ich budeme môcť dostať na úroveň, ktorú sme si interne zadefinovali. Čo sa týka silovej stránky, objavili sa isté disbalancie. Samozrejme, máme tiež isté percento dobrých futbalistov s odrazovými schopnosťami. Vypracujeme pre hráčov plány, na čom majú pracovať. Dostanú ich oni a aj akadémie.“

To, že Slovensko je jediná krajina v Európy a aj na svete kde obdobné testovanie prebieha má aj nevýhodu, lebo akadémie sa nemôžu porovnávať s ďalšími. Budú sa však môcť porovnať aspoň medzi sebou.„Pôvodne to nebolo naším zámerom, ale už sme dostali otázky, či by to bolo možné. Urobíme všeobecné výsledky bez konkrétnych mien, aby sa vedeli medzi sebou porovnať. V akadémiách napríklad uvidia, akú rýchlosť dosiahol najrýchlejší hráč, ako sú na tom po silovej či odrazovej stránke. Pre nás je však najdôležitejšie, aby sme výsledky akadémiám a hráčom čo najpodrobnejšie odprezentovali. Nesmieme však zabudnúť, že nám ide o celkový rozvoj, aby sa zlepšovali aj po hernej stránke. Nemôžeme po týchto testoch nejako uletieť, prestať sa venovať hre a začať klásť dôraz iba na rýchlosť či silu. Všetko musíme vybalansovať,“ priblížil Pivarník.

Tento rok ide o pilotné testovanie. Hráči však budú pod podobným drobnohľadom aj v budúcnosti. „Určite! O rok otestujeme hráčov opäť a budeme mať k dispozícii aj ďalšie parametre. Náš cieľ je, aby sa cieleným tréningom jednotlivé schopnosti hráčov zlepšovali. Samozrejme, akadémie majú svoje tréningové plány, ale vzájomnými diskusiami sa budeme snažiť nájsť konsenzus medzi, tým čo potrebujú oni a čo potrebujeme my,“ zakončil Roman Pivarník.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: