Premiéra s poltuctom v našej sieti

Oliver Lányi Lányi|19. júl 2016 o 02:00

SENEC (SFZ/OLIVER LÁNYI) - Keď hodiny ukázali čas 17:00, chorvátska rozhodkyňa Ivana Martinčić pískla do píšťalky. Začali sa 15. ME žien do 19 rokov, organizátor Slovensko a s premiérovou účasťou nášho výberu na turnaji.

Zápas sprevádzalo slnečné počasie, ihrisko bolo perfektné, takže podmienky pre futbal ako stvorené, veľmi solídnej návšteve sa tešila najmä hlavná tribúna.

Slovenky začali zápas dobre – už v úvode sa do šance dostala Havranová, ale nedokázala prestreliť brankárku Holandska. Na opačnej strane sa „oranjes“ podarilo skórovať, no gól pre ofsajd neplatil. Naše dievčatá sa nechceli nechať zahanbiť, prezentovali sa sympatickým bojovným výkonom, v 21. min ich však schladila studená sprcha. Kulová v šestnástke faulovala prenikajúcu súperku a z pokutového kopu bez väčších problémov skórovala Folkerstma. Slovensky sa aj po inkasovanom góle snažili, ich hre však chýbala finálna myšlienka i strelecké pokusy. Súperky hrali svoju hru a šte do polčasu dvakrát skórovali. Druhý gól pridala Roord, tretí padol zo slovenskej kopačky – nešťastného vlastenca si strelila Deszátová.

Začiatok II. polčasu sprevádzal opatrný futbal. Reprezentantky z krajiny tulipánov sa nikam neponáhľali, loptu držali na kopačkách a čakali na svoju príležitosť. Gól skutočne prišiel, postarala sa oň opäť Jill Roord. Slovenky zaostávali rýchlostne i technicky a každé ich zaváhanie dokázali súperky potrestať. Ako zo štadióna odchádzali slnečné lúče, odišli z hry našich hráčok nadšenie a radosť z futbalu. To bola voda na mlyn silného súpera, ktorý nepoľavoval strieľal góly. Po rohovom kope sa pokúsila vystreliť Van Weerden, bola z toho nakoniec prihrávka za obranu, lopta sa dostala až na kopačku kapitánky Michelle Hendriks – 0:5. Slovenky dokázali na kopačkách udržať loptu iba krátko a v 73. min skompletizovla hetrik výborne hrajúcaJill Roord. Ojedinelé zaváhanie v rozohrávke „oranjes“ využila Šurnovská, no tesne prestrelila. Najbližšie sa naše dievčatá predstavia v piatok v Senci v zápase s Francúzskom.

Slovensko 19 – Holandsko 19 0:6 (0:3)

G: 23. z 11 m Folkertsma 37. vlastný Deszáthová, 40. ,57. a73. Roord, 69. Hendriks.
ŽK: Mikolajová, Kulová - Van Schoonhoven, Hendriks.
R: Ivana Martinčić (Chorv.) – Lisa Rashid (Angl.), Guljana Guvandijeva (Azerb.) - 1032 divákov.

SLOVENSKO 19: Matúšková – Kulová, Deszáthová, Moťovská, Kovaľová (78. Tóthová) – Fabová, Mikolajová, Briššová (46. Košlabová) – Havranová, Šurnovská, Čahojová.

HOLANDSKO 19: Quaye – Van Schijndel, Van Der Linden (65. De Sanders), Ten Westeneind, Van Weerden – Van Schoonhoven (46. Raajimakers), Roord, Hendriks (C) – Admiraal, Folkertsma (74. De Graaf), Verhoeve.

Hlasy po zápase:

Branislav Petrovič (tréner Slovenska): “Odohrali sme veľmi ťažký zápas. Škoda, že sa nám nepodarilo v úvode streliť gól, zápas by možno vyzeral inak. Takticky sme zápas nezvládli, čo sa ukázalo na konečnom výsledku, ktorý nie je lichotivý. Prvé tri góly sme súperovi darovali, padli po našich chybách. Výkon Holanďaniek ma neprekvapil, hrali výborne. Verím, že sa dievčatá dajú čo najskôr dokopy, najdôležitejšia je psychika.“

Monika Havranová (útočníčka Slovenska): “Je dôležité, aby sme dali hlavy hore. Prvýkrát som mala možnosť hrať pred toľkými divákmi a nebolo to jednoduché. Holandsko je silný súper, bol to náročný zápas.“

Jill Roord (Holandsko 19): “Začali sme nervózne, no potom sme zápas dostali pod kontrolu. Som šťastná, že sa mi podarilo steliť tri dôležité góly pri našom vysokom víťazstve. Myslím si, že dokážeme hrať ešte lepšie, rýchlejšie a presnejšie, verím, že sa to ukáže už v najbližšom zápase.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: