Správy

Pôsobenie Stanislava Grigu a Michala Hippa pri slovenskej reprezentácii

Viktoria Joríkova|19. jún 2013 o 00:00

BRATISLAVA (SFZ) - Sumarizovaný priebeh kvalifikácie MS 2014 a pôsobenia reprezentačnej dvojice Griga-Hipp

BRATISLAVA (SFZ) - Sumarizovaný priebeh kvalifikácie MS 2014 a pôsobenia reprezentačnej dvojice Griga-Hipp

V auguste 2011 sme spoznali našich súperov v kvalifikácii o postup na Majstrovstvá sveta 2014 v Brazílii. Marek Čech sa vtedy pre portál fifa.com vyjadril, že  "máme dostatočne silný káder a dobrý realizačný tím na to, aby sme sa pobili o miestenku do Brazílie. Sme malá krajina a preto každý jeden hráč je kľúčový, sme silnou skupinou bez veľkých hviezd či celebrít. Ťaháme za jeden povraz a opäť by mohol zavážiť silný tímový duch. Dôležité bude zvládnuť úvodné stretnutia, predovšetkým tie s našimi najväčšími rivalmi. Ak by som bol zdravý a udržal si stabilnú výkonnosť, veľmi rád by som sa predstavil na majstrovstvách sveta v Brazílii, veď futbal je tam takmer ako náboženstvo," uzavrel 28-ročný rodák z Trebišova. Napokon sa jeho slová nepotvrdili a Slovensko má už len veľmi teoretickú šancu ísť do Brazílie ako účastník, nie len ako pozorovateľ.

V tom čase viedol slovenskú reprezentáciu Vladimír Weiss st., s ktorým sa slovenská reprezentácia dostala na MS 2010 v Juhoafrickej republike a mužstvo ešte stále bojovalo o postup na EURO 2012. Po septembrovej prehre 0:4 v Žiline proti Arménskuoktóbrovej 0:1 proti Rusku bolo jasné, že na európsky šampionát sa opäť nedostaneme. 18. novembra 2011 sa v Bratislave zástupcovia kvalifikantov G skupiny o postup na MS 2014 dohodli na termínoch jednotlivých stretnutí a príprava na kvalifikáciu sa mohla začať. S ohľadom na neúspech v kvalifikácii na EURO 2012 a pôsobenie reprezentačného trénera Vladimíra Weissa st. v pozícii klubového trénera ŠK Slovan Bratislava došlo k dohode, že Vladimír Weiss st. nebude pôsobiť ďalej v slovenskej reprezentácii. Vo februári 2012 bol dočasne poverený vedením reprezentácie dovtedajší asistent trénera Michal Hipp, pod vedením ktorého získali Slováci cenné víťazstvo v Turecku 2:1 (2:0). Reprezentanti nastúpili v nových dresoch športového partnera SFZ Puma a nálada bola viac ako optimistická.

Stále však mužstvo nemalo oficiálneho trénera. Najhorúcejším kandidátom bol vo februári a v marci kormidelník FK Viktoria Plzeň Pavel Vrba, ktorý sa netajil záujmom viesť slovenskú reprezentáciu. Nakoniec však nedošlo k dohode s klubom, a tak sa hľadanie reprezentačného trénera začalo na novo. V apríli dostal prezident SFZ Ján Kováčik mandát od Výkonného výboru SFZ na rokovanie s Michalom Hippom aStanislavom Grigom. Z týchto rokovaní napokon vyplynulo riešenie, ktoré v minulosti úspešne odskúšala švédska reprezentácia - model dvoch rovnocenných reprezentačných trénerov, bez asistenta. Dvojica Griga-Hipp začala svoje pôsobenie pri reprezentácii dvoma prípravnými zápasmi proti účastníkom EURO 2012 Poľsku (prehra 0:1) a Holandsku (prehra 0:2). Novú nádej do žíl fanúšikov nalial otočený zápas v Dánsku, kedy gólmi Jakubka, Hamšíka a nováčika Guldana sme ťažkého súpera zdolali na jeho pôde 3:1.

Úvod kvalifikácie poznamenala nešťastná remíza 1:1 v Litve, po ktorej sa pozície brankárskej jednotky v tíme vzdal Ján Mucha. Reputáciu si mužstvo chcelo napraviť dobrým zápasom na domácej pôde proti Lichtenštajnsku, ale konečná výhra 2:0 bola v skutočnosti vytrápeným víťazstvom. V októbri prišli na Slovensko Lotyši a favoriti Gréci. Zápas proti Lotyšsu sa rozhodol v úvodných minútach, kedy Slováci strelili dva góly (pozn. jeden z penalty), hoci ku koncu to bola dráma, výsledok 2:1 bol pre Slovákov však veľmi dôležitý. Proti Grékom predviedli reprezentanti najlepší výkon v kvalifikácii, ich "odmenou" však bola prehra 0:1.

V roku 2012 sa naši reprezentanti predstavili v Olomouci ešte v tradičnom susedskom derby. S Čechmi sme nevedeli držať krok, od úvodu stretnutia bol súper jasne silnejší a v 6. minúte sme prehrávali už 0:2. Výsledok sa našim nielen, že nepodarilo skorigovať, v druhom polčase inkasovali ešte jeden úder od Dočkala. Z Olomouca Slováci odchádzali s výsledkom 3:0

Rok 2013 sa pre reprezentáciu začal prípravou v Belgicku. Strelecky mal tím posilniť Róbert Vittek, novú krv priliať nováčikovia Richard Lásik a Róbert Mak. Vittek sa v prvom polčase zranil, ale prínos nováčikov bol citeľný. S nástupom Lásika a Maka sa na ihrisko dostalo slovenské bojovné srdce, ktoré Richard Lásik korunoval debutovým gólom v reprezentácii. Smolou bol gól v nadstavenom čase, kedy Mertens znovu dostal Belgičanov do vedenia a Slováci si už nevypracovali priestor na opätovné vyrovnanie. V Bruggách sa stretnutie skončilo výhrou domácich 2:1.

V marci si Slováci chceli napraviť reputáciu v odvetnom zápase proti Litve na domácej pôde v Žiline. Brankár Dušan Kuciak stretnutie okomentoval jednoducho a vecne: "Gól sme dali, gól sme dostali. Preto sme nevyhrali." Strata bodov už našej reprezentácii začala prikladať nôž na krk, bolo jasné, že si ďalšiu stratu bodov si už mužstvo nemôže dovoliť, ak chce pomýšľať čo i len na baráž. Tesne po kvalifikačnom zápase nasledoval domáci prípravný zápas s aktraktívnym súperom - Švédskom. V tomto zápase však ani jedna strana nedokázala umiestniť loptu do súperovej brány, a tak po zápase odchádzali diváci s pocitom, že strelecky a herne to akosi nie je ono.

Nápravou na ostatné prehry mal byť júnový kvalifikačný zápas v Lichtenštajnsku. S outsiderom skupiny sme mali v pláne hrať na rýchly gól, potom tam ešte aspoň dva-tri pridať a opraviť si náladu. Napokon sme rýchly gól inkasovali my. Reprezentanti nedokázali reagovať na hru domácich, nevedeli si vytvoriť šance, strelecky ich "futbalový trpaslík" v prvom polčase prekonal. Vyrovnanie z kopačky obrancu Jána Ďuricu prišlo až v 73. minúte a ani potom sa mužstvo nedokázalo nabudiť na dôležitý gól. Z Lichtenštajnska Slováci odchádzali s hanebnou remízou 1:1 a osud v kvalifikácii MS 2014 bol spečatený súperom, od ktorého by to snáď nikto nečakal ani v najhoršom sne. Prezident SFZ Ján Kováčik sa neubránil slovu hanba, verejnosť skloňovala vo všetkých pádoch slová katastrofa, neschopnosť.

Osud trénerskej dvojice Griga-Hipp o pár dní neskôr spečatil pre zmenu Výkonný výbor SFZ. Po 413 dňoch vo funkcii reprezentačných trénerov ich členovia VV SFZ odvolali.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: