Novinky

MUŽI A - Nemilosrdný španielsky účet, pre Tarkoviča najkrutejšia prehra

Peter Šurin|23. jún 2021 o 23:15
Končíme na Eure, lúčime sa. Milan Škriniar, Ľubomír Šatka, Peter Pekarík, Tomáš Suslov (č. 10).
Končíme na Eure, lúčime sa. Milan Škriniar, Ľubomír Šatka, Peter Pekarík, Tomáš Suslov (č. 10). (Zdroj: SFZ, Autor: ROMAN FERSTL)

SEVILLA (SFZ) – V treťom zápase na majstrovstvách Európy sme stále hrali o postup, ktorý sme si mohli zabezpečiť vlastnými nohami. K tomu sme potrebovali bodovať v zápase so Španielskom a s takýmto nastavením sme do duelu v Seville nastúpili. Po 90 minútach plus nadstavený čas v oboch polčasoch nám však domáci predložili až príliš krutý účet, navyše v prehre 0:5 sú zahrnuté aj dva vlastné góly, v poradí prvý a posledný...

Bolo teplo, ale nie až tak horúco, ako sme sa báli, teplomer ukazoval 30 stupňov. Bolo teda o čo hrať z oboch strán, preto vnútorná temperatúra zápasu bola od začiatku veľká, podľa očakávania viac sa doň zakusli domáci. Dúbravka pochytal pár centrov, Španieli ukázali, že cez Pedriho si budú tvoriť trojuholníčky s narážačkami a tak získavať priestor v strede aj na krajoch a vyrábať si palebné pozície. Za takmer desať minút jasná stratégia, ale nič vážne z nej nebolo. No potom prišiel súboj Hromadu s Kokem v našej šestnástke a – stalo sa nám zle. Hoci spočiatku to vyzeralo, že Španiel si chce pokutový kop vymodliť, VAR potvrdil, čo televízia videla – faul. Lenže my máme Dúbravku, ten sa hecol a Morata si pripísal druhú zmarenú jedenástku na Eure. Dobrý impulz pre nás, lenže nevedeli sme z neho vyťažiť, pretože nám problém robilo dostať loptu ďalej od vlastnej šestnástky a tam ju podržať, už vôbec nie niečo nebezpečné pre domáceho brankára vymyslieť.

Navyše sa stalo čosi, čo patrí k futbalu. Nakopené chyby, žiaľ na našej strane. Zlá rozohrávka Šatku, po ktorej mal dobrú príležitosť Sarabia, napálil loptu do brvna, tá sa odrazila rovno hore a ako padala, Dúbravka si ju v snahe prehodiť ju cez hornú žrď pravou rukou hodil do brány... Už nikdy v kariére takýto gól nedostane, to prisahám!

Úder do brady, ale ešte rozhodne nie k.o. Hamšík vymyslel kolmicu na Dudu, črtala sa šanca, zmaril ju ofsajd. V ofenzíve to z našej strany nebolo nič moc, ale iba  jednogólové manko stále dávalo nádej. Žiaľ, v nadstavenom čase po akcii, ktorá ansledovala po rohu, si naskočil prakticky osamotený Laporte na hlavičku a lopta doplachtila do siete. To už bolo zlé, lebo sme potrebovali streliť dva góly a naša hra také možnosti neponúkala...

Polčasové zmeny v zostave priniesli aj iné rozostavenie na ihrisku, Ďuriš spočiatku skúšal byť vetrom, lenže letenky domov nám vystavil v 56. min Serbia, keď perfektným volejom zužitkoval prízemnú prihrávku Jordiho Albu. Prehrávať o tri góly bolo na psychiku slovenského mužstva príliš. Rezignovalo na zápas, do konca ostávalo ešte vyše tridsať minút a naše najhoršie obavy sa naplnili. Domácim futbal chutil, získali si opäť sevillské publikum na svoju stranu, tréner Luis Enrique sa pridal – ako sa hovorí – šťastnými striedaniami, pretože dvaja hráči z lavičky do minúty skórovali, aj keď piaty gól v snahe zabrániť mu doklepol do vlastnej brány Kucka. 

To už bolo škaredí, zlé a kruté, stav 0:5 a bezmocnosť na trávniku naháňali čoraz väčší strach, domáci však už svoj gólový apetít naplnili, bavili sa len tak. Sami s divákmi.

Z eufórie po prvom našom zápase ostala rozladenosť po treťom. Dve tváre slovenského futbalu za deväť dní na Eure.

ŠPANIELSKO – SLOVENSKO 5:0 (2:0)
Góly: 
30. vlastný Dúbravka, 45.+  Laporte, 56. Sarabia, 67. Ferrnan Torres, 71. vlastný Kucka
ŽK: Duda, Škriniar, Busquets, Jordi Alba.
Rozhodovali: Björn Kuipers – Sander van Roekel, Erwin Zeinstra (všetci Holandsko) – 11 204 divákov

ŠPANIELSKO: Unai Simon – Azpilicueta (77. Oyarzabal), Eric Garcia (71. Pau Torres) , Laporte, Jordi Alba – Koke, Busquets (71. Thiago Alcantara), Pedri – Sarabia,  Morata (66. Ferran Torres), Gerardo Moreno (77. Traore). Tréner: Luis Enrique.
SLOVENSKO: Dúbravka – Pekarík, Šatka, Škriniar, Hubočan – Haraslín (69. Suslov), Kucka, Hromada (46. Lobotka), Mak (69. Weiss) – Hamšík (90. Bénes) – Duda (46. Ďuriš). Tréner: Štefan Tarkovič.

HLASY PO ZÁPASE
ŠTEFAN TARKOVIČ (tréner Slovenska):  „Chcem sa poďakovať fanúšikom, ktorí nám počas turnaja držali palce, cítili sme ich energiu. Dnes sme im radosť neurobili a chcem sa v mene reprezentácie ospravedlniť. Takýto zápas sa dá uhrať s dobrým výsledkom, iba ak máte dobrú organizáciu hry a dobré fyzické nastavenie, čo nám chýbalo. V prvom polčase Dúbravka chytil jedenástka, lenže aj potom sme robili množstvo individuálnych chýb a taký kvalitný súper, akým je Španielsko, to dokáže využiť. Po treťom góle sa zápas stal pre domácich exhibíciou. Povedal som, že sú favoritom turnaja a hoci v prvých dvoch zápasoch zlyhali v koncovke, v treťom naopak. Výkonnostný rozdiel bol priveľký, naše chyby vyplynuli z obrovského rešpektu, zápas sme nezvládli v hlavách. Prehry patria k futbalu, táto je najkrutejšia pre mňa v pozícii trénera. Ostane to ako škvrna na našom vystúpení na Eure. O horúčave hovoriť nebudem, podmienky boli pre oba tímy rovnaké.“

LUIS ENRIQUE (tréner Španielska): „Konečne sme potešili našich fanúšikov a radosť majú aj hráči. Pred zápasom som hovoril, že naše mužstvo je ako fľaša šampanského, teraz sme ju otvorili a v osemfinále musíme otvoriť ďalšiu. Sme plní sebavedomia a nevieme sa dočkať pondelka a ďalšieho súpera.“

Druhý zápas E-skupiny: Švédsko - Poľsko 3:2, góly: 2. a 59. Forsberg, 90+. Claesson - 61. a 84. Lewandowski.

TABUĽKA E-SKUPINY

1. Švédsko

3

2

1

0

4:2

7

2. Španielsko

3

1

2

0

6:1

5

3. Slovensko

3

1

0

2

2:7

3

4. Poľsko

3

0

1

2

4:6

1



Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: