Lekár radí

SFZ/LEKÁR RADÍ– Osýpky medzi futbalistami

Pavel Malovič|22. feb 2023 o 08:00
(Zdroj: SFZ, Autor: TASR)

BRATISLAVA (SFZ) - Úrad verejného zdravotníctva oznámil, že v Bratislave zaevidoval laboratórne potvrdené prípady osýpok u detí. Spozornieť by mali najmä kluby, ktoré majú vyšší počet legionárov z exotických krajín a nevedia celkom presne či títo boli očkovaní. Často to nevedia ani samotní hráči!  

Výskyt tohoto vysoko infekčného ochorenia je na Slovensku výnimočný, lebo sa proti nemu povinne očkujú všetky deti. V aktuálnej ére antivaxerov, ktorá trvá už dosť dlhé obdobie, sú žiaľ rodičia, ktorí svoje deti odmietajú dávať očkovať alebo preočkovať. Na úrovni krajov SR sa zistilo nedostatočné preočkovanie proti mumpsu, ružienke a osýpkam detí v jedenástom roku života ročníku narodenia 2009.

Toto nebezpečné a extrémne nákazlivé ochorenie s možnosťou výskytu aj u dospelých, ktorí neboli očkovaní alebo u ktorých od očkovania ubehla dlhá doba a nemajú už dostatočnú hladinu protilátok proti osýpkam, sa môže extrémne rýchlo šíriť. Postihnutý môže nakaziť dvanásť až pätnásť ľudí vo svojom okolí, čo by pre futbalový kolektív bola pohroma. Chorý dokáže infikovať ďalších spoluhráčov dva až štyri dni pred prejavom prvých príznakov choroby a infekčný zostáva ešte šesť dní po tom, čo ustúpi osýpková vyrážka.

V neposlednom rade môže za šírenie osýpok cestovanie do oblastí, v ktorých sa toto ochorenie častejšie vyskytuje a odkiaľ môžu byť zavlečené osýpky k nám. Inkubačná doba osýpok je totiž pomerne dlhá (7 až 15 dní) a nakazený nemusí vôbec tušiť, že by mohol mať osýpky.

Príznaky osýpok sa počas ochorenia menia. Úvodom sú postihnuté hlavne dýchacie cesty a preto sa dá situácia zameniť s prejavmi prechladnutia alebo chrípky. Objavujú sa ale aj príznaky typické pre osýpky. Vysoké horúčky, stúpajúce aj cez 40°C, kašeľ a nádcha, zápal spojiviek, svetloplachosť a sivobiele škvrny vo vnútri úst. V ďalšej fáze majú osýpky príznaky, prejavujúce sa na celom tele. Popri neobvyklej slabosti sa objavujú typické sýto červené až červenohnedé pupienky. Vyskakujú najskôr na tvári a za ušami, neskôr sa vyrážka objavuje aj po tele.

Osýpky výrazne oslabujú organizmus, preto dochádza k rôznym komplikáciám. Náchylnosť na iné ochorenia zostáva veľmi vysoká ešte šesť týždňov od uzdravenia, časté sú infekcie ucha, zápal pľúc, hnačky a zápaly mozgových blán.

Priamo na osýpky liečba neexistuje. Podobne ako u iných vírusových ochorení možno iba podporovať obranyschopnosť organizmu a tíšiť symptómy, ktoré choroba sprevádza, napríklad zrážaním horúčky alebo zavodňovaním. Samozrejmá je izolácia postihnutého..

Z uvedeného vyplýva povinnosť prevencie a zadokumentovania možnej absencie očkovania alebo preočkovania. Tým najlepšie predídeme tejto, predbežne tichej, hrozbe pre futbalové kolektívy.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: