Správy

Ján Kozák: „Z Hološkovho rozhodnutia som prekvapený, u mňa skončil”

Viktoria Joríkova|21. mar 2016 o 01:00

SENEC (SFZ/PETER ŠURIN) – Na tradičnej zrazovej tlačovke reprezentačný tréner Ján Kozák odkryl viaceré karty pred blížiacim sa dvojzápasom s Lotyšskom (25. 3. v Trnave) a v Írsku (29. 3. v Dubline).

SENEC (SFZ/PETER ŠURIN) – Na tradičnej zrazovej tlačovke reprezentačný tréner Ján Kozák odkryl viaceré karty pred blížiacim sa dvojzápasom s Lotyšskom (25. 3. v Trnave) a v Írsku (29. 3. v Dubline).

Do rozšírenej nominácie na dve marcové stretnutia ste povolali po čase aj Filipa Hološka...

"Ale ten na zraz neprišiel. Uprednostnil klubový program pred reprezentáciu. Priznám sa, že ma to prekvapilo, avizoval, že sa na zraz teší. Všetko bolo na jeho opätovný príchod k mužstvu pripravené, ale zrejme po jeho debate s klubovým trénerom sa to zmenilo. Moja zásada je nikoho nepresviedčať a nenútiť do reprezentácie, ale týmto krokom u mňa skončil."

Medzi novembrovými a marcovými zápasmi bola štvormesačná prestávka, tešili ste sa na hráčov?

"Na hráčov, aj na členov realizačného tímu. A myslím si, že aj hráči na nás. A z toho plynie aj naše odhodlanie odohrať dva dobré zápasy a byť v nich úspešní."

Súperov na prípravné zápasy ste vyberali s akým cieľom?

"Chceli sme hrať s typologicky podobnými mužstvami, s akými sa stretneme na Eure, Lotyši aj Íri toto kritérium spĺňajú. S Lotyšskom sme v predchádzajúcej kvalifikácii na MS 2014 odohrali dva zápasy, poznáme sa teda, o motiváciu jeho hráčov hrať proti účastníkovi ME niet pochýb. My plánujeme aj niečo vyskúšať, pretože je to posledný zraz pred ostrou prípravou na šampionát v máji."

Úmyselne ste povolali viac hráčov, bez Hološka je to stále 26 reprezentantov. Prečo toľko?

"Chceli sme byť spolu, takže sú tu aj hráči, ktorí pre zranenie určite nebudú môcť nastúpiť, napokon Kucka i Novota pôjdu už v piatok domov. Je s nami aj Gyömbér, hoci je na zápas ťažko použiteľný, ďalšou skupinou sú hráči, ktorí v kluboch hrajú menej či vôbec. Chcem vidieť, ako na tom sú, ako vážne s nimi môžeme počítať pre šampionát."

Po zranení sa do zostavy Liverpoolu vrátil Martin Škrtel, ale po zápase so Southamptonom určite nebol natešený...

"Keď som videl, že nastupuje do zápasu, bol som rád, prekonal neľahké zranenie. Je to skúsený hráč, má za sebou deväť rokov v Liverpoole a pokiaľ ide ten ligový zápas, to nebolo o ňom, ale o celom mužstve."

Ste spokojný so zápasovým programom pred majstrovstvami Európy?

"Áno, som. V marcovom termíne hráme dvakrát, nemysleli sme si, že po májovom sústredení budeme mať taký plný program. Ale keď prišla nemecká ponuka, súhlasili sme, majstrovi sveta nemôžete povedať nie. Preto sa o deň posunul duel s Gruzínskom na 27. mája, aby sme 29. mája v Augbsurgu mohli hrať, generálkou na Euro bude stretnutie so Severným Írskom. Skutočne som spokojný."

Netajíte sa dôverou voči stabilným hráčom reprezentačného kádra, môže sa medzi nich dostať niekto nový?

"Títo hráči niečo dosiahli, moju dôveru si získali dlhodobou dobrou výkonnosťou, isteže by som bol rád, ak by vyskočil niekto nový, koho by som mohol pre potreby národného mužstva použiť. Núkali sa dvadsaťjednotkári, ale dohodol som sa s trénerom Hapalom, že nebudeme mu zashovať do kádra, pretože aj jeho tím hrá teraz dôležitý kvalifiakčný súboj s Tureckom a prípadný ďalší postup slovenskej reprezentácie na záverečný turnaj by bol na prospech celému nášmu futbalu. Priorita áčka je jasná, ale teraz sme to takto vyhodnotili."

Ktorí z kádra dvadsaťjednotky majú teda reálnu šancu zabojovať o miesto na Euro 2016?

"Škoda, že Škriniar po prestupe v Sampdorii nehráva, v Žiline sa vypracoval na kľúčového hráča, verím, že jeho situácia v janovskom tíme sa zmení. Doma nám vyrástol Bero, nepochybne zaujímavý hráč. A sú tam ešte ďalší dvaja, tých teraz konkretizovať nebudem. No dvaja menovaní majú najväčšiu šancu presadiť sa do áčka."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: