III. liga

III. liga – O postup vyššie sa budú usilovať aj tradičné slovenské značky

2. aug 2024 o 05:02
Najlepší strelec uplynulej sezóny 3. ligy západ Pavol Bellás posilnil pred novou sezónou Inter Bratislava.
Najlepší strelec uplynulej sezóny 3. ligy západ Pavol Bellás posilnil pred novou sezónou Inter Bratislava.

BRATISLAVA (SFZ) – V prvý augustový víkend štartuje nová edícia tretej najvyššej slovenskej futbalovej súťaže. Sedemnásť mužstiev zo západnej a šestnásť celkov z východnej časti zabojuje o postupové miestenky do MONACObet ligy. Maratón úvodného kola otvorí deväť sobotných zápasov, zvyšných sedem duelov je na programe v nedeľu. 

Dolný Kubín aj po vypadnutí z MONACObet ligy povedie z pozície hlavného trénera Radomír Korytář. Avšak dopĺňať ho už nebude Pavol Bača, ktorý bol súčasťou klubu od sezóny 2009/10. Realizačný tím celku z Oravy obohatili Marián Kasan a kondičný kouč Patrik Barčák. Dynamo muselo začať so stavbou kádra takmer od piky. Na predĺžení spolupráce sa dohodli mená ako Marek MachajSamuel FarskýLukáš LuptákFilip Kolorédy a Samuel Brnča. Jedinou posilou bol k poslednému júlovému dňu brazílsky záložník Luiz Eduardo Caliari Sestari.

S ambíciou pohybovať sa v pokojných vodách stredu tabuľky vstupuje to tretej ligy Lokomotíva Košice. Nováčik bude po postupe farmou Zemplínu Michalovce. Mužstvo opustili štyria členovia základnej zostavy – Michal VilkovskýLukáš TóthMarcel Üvegeš, no azda najciteľnejšou stratou je odchod kapitána Mateja Podstavka. Medzi akvizíciami východniarov je stredopoliar Miroslav Petko, ktorý naposledy obliekal dres Prešova. Na hosťovanie prichádza Jakub Škovran, ktorý za Trebišov a Spišskú Novú Ves nastrieľal v predchádzajúcom ročníku dokopy osem gólov. 

Spišskú Novú Ves bude po návrate na trávniky tretej ligy nastupovať naďalej pod taktovkou Branislava Ondáša. Spoliehať sa už však nebude môcť na služby viacerých hráčov, nakoľko káder prešiel počas ostatných týždňov početnejšou obmenou. Trojgólový arménsky strelec Abraham Portugalyan zamieril po konci hosťovania do Starej Ľubovne, naopak opačným smerom putoval brankár Filip Regitko. Spomedzi legionárov nepokračuje ani Matheus Goncalves či Christian Attah Junior. Potenciálnou náhradou za nich by mohol byť Rodrigo De Paula Silva. Ofenzívne ladený Brazílčan nastrieľal v príprave tri presné zásahy. 

Popradu vo výraznej miere pomohlo k návratu do vyššej súťaže aj 31 gólov v podaní Abdulhakima Ahmada Danejiho. Nigérijského stredopoliara po vydarenej sezóne zlanárila Stará Ľubovňa, pričom na rovnakú adresu sa sťahoval taktiež brankár Dávid Straka. Celok spod Tatier môže v novom ročníku rátať s pomocou Podbrezovej, odkiaľ by v rámci farmárskej spolupráce mali na každý duel zavítať brankár a minimálne dvaja hráči do poľa.  

PROGRAM 1. KOLA – VÝCHOD

Sobota 3. augusta o 17:00

MŠK Tesla Stropkov – MŠK Novohrad Lučenec

FK Spišská Nová Ves – FK Poprad

Partizán Bardejov BŠK – MFK Vranov nad Topľou

MFK Dolný Kubín – FC Lokomotíva Košice

Nedeľa 4. augusta o 11:00

Slávia TU Košice – MŠK Námestovo

Nedeľa 4. augusta o 17:00

ŠK Odeva Lipany – TJ Baník Kalinovo

MŠK Rimavská Sobota – MFK Snina 

FTC Fiľakovo – MŠK Spišské Podhradie 

Myjava síce obsadila v uplynulej sezóne MONACObet ligy siedmu priečku, no vedenie klubu sa rozhodlo pre razantný krok. Po odchode generálneho sponzora sa už Spartak s ambíciou udržania ekonomickej stability do druhej najvyššej súťaže neprihlásil. Kopaničiarom skomplikovala plány v prípravnom období viróza v tíme. „Chlapci sa ešte nestihli ideálne zohrať, bude to beh na dlhšiu trať. Tretia liga má dosť vysokú kvalitu a musíme do nej vstúpiť svedomito a pokorne. Najbližšie týždne ukážu, na čo to bude stačiť,“ konštatoval pred štartom súťažného kolotoča hlavný tréner Daniel Kvasnica

Krásno nad Kysucou nedalo rivalom zo stredoslovenskej časti štvrtej ligy šancu, keď tabuľku ovládlo s náskokom pätnástich bodov. Tatran sa už však nebude môcť spoliehať na 25-ročného stredopoliara Jakuba Krelu. Autor trinástich presných zásahov sa po roku rozhodol opäť opustiť Slovensko a upísal sa rakúskemu SV Bad Ischl. Naopak po štvorročnej anabáze v českej Karvinej sa do známeho prostredia vracia Gabriel Kubišta

Po rok trvajúcej pauze hlásia návrat na štadióny tretej najvyššej futbalovej súťaže Nové Zámky, ktoré sa môžu opäť tešiť na regionálne derby proti Šali či Galante. Ich súčasťou už však nebude kanonier Matúš Paukner, ktorý sa so štatútom lídra streleckých štatistík presťahoval do nitrianskeho AC. Zvučnými posilami sú záložník Viktor Radványi a útočník Michal Hudák. Produktívne duo sa vo farbách spomínaného konkurenta zo Šale vlani postaralo o okrúhlych dvadsať gólov. 

Hlavné mesto republiky bude v tretej lige od prvého augustového víkendu okrem Rače reprezentovať aj značka Inter. Bratislavčania s ničím neotáľali a v letnom prestupovom období získali poriadne cenné artikle. Upratávať lopty do sietí súperov by mal kráľ zakončovateľov z minulej sezóny Pavol Bellás. Potrebné skúsenosti zasa prinesú do kabíny niekdajší reprezentanti Kristián Mihálek Karol Mészáros. Zmena nastala aj na pozícii šéfa lavičky, zaujme ju rovnako bývalý nositeľ najcennejšieho dresu Peter Hlinka. „Kľúčovým bol fakt, že môžem byť súčasťou tohto zaujímavého projektu, ktorý je vedený inteligentnými ľuďmi, ktorí chcú klubu pomôcť dostať sa tam, kam patrí,“ povedal po podpise zmluvy Hlinka. 

PROGRAM 1. KOLA – ZÁPAD

Sobota 3. augusta o 17:00

FC Slovan Galanta – FK Inter Bratislava 

RSC Hamšík Academy – MŠK Fomat Martin

OK Častkovce – Spartak Myjava

FC – Žolík Malacky – ŠKF Sereď 

FK Slovan Duslo Šaľa – TJ Tatran Krásno nad Kysucou 

Nedeľa 4. augusta o 10:30

FK Rača Bratislava – OFK Baník Lehota pod Vtáčnikom

Nedeľa 4. augusta o 17:00

FK Beluša – FKM Nové Zámky

TJ Družstevník Veľké Ludince – TJ Jednota Bánová

FK Podkonice – voľno 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: