Správy

FANKLUB SVK - Stretnutie s Karhanom a Kocianom na zámku

(Autor: fanklubfutbalsvk.sk)
20. jún 2024 o 15:18
Na snímke oficiálny fanklub slovenskej futbalovej reprezentácie pred zámkom Johannisberg aj so vzácnymi hosťami – Miroslavom Karhanom a Jánom Kocianom.
Na snímke oficiálny fanklub slovenskej futbalovej reprezentácie pred zámkom Johannisberg aj so vzácnymi hosťami – Miroslavom Karhanom a Jánom Kocianom. (Zdroj: fanklubfutbalsvk.sk, Autor: Ladislav Harsányi)

JOHANNISBERG (lh) - Na zámku Johannisberg neďaleko Mainzu si v utorok popoludní dal „stretávku“ oficiálny fanklub slovenskej futbalovej reprezentácie s dvoma Slovákmi, ktorí nášmu futbalu robili svojho času v Nemecku dobrú reklamu – s Jánom Kocianom a Miroslavom Karhanom. Kocian si ako prvý Slovák zahral I. bundesligu v drese St. Pauli, Karhan pôsobil úspešne vo Wolfsburgu a Mainzi – dokopy jedno desaťročie. Obaja boli hosťami fanklubu na tomto exkluzívnom podujatí. 

Na zámku, v ktorého okolí sa hrozno pestovalo podľa prvých záznamov už v roku 817 a v roku 1720 tam založili prvé, a teda najstaršie výhradne rizlingové vinárstvo na svete – a momentálne mu šéfuje Slovák Štefan Doktor od roku 1996 žijúci v Nemecku – sa v utorok iba nedegustovalo, ale predovšetkým rozprávalo o prebiehajúcom Eure 2024 a senzačnom víťazstve Slovenska nad favorizovaným Belgickom.

„Ak si odmyslím prvých päť minút, keď Belgičania nevyužili svoje dve šance, sa chalani zhostili svojej úlohy veľmi dobre. Belgičania boli zaskočení naším prvým gólom. Bolo na nich vidieť frustráciu, nedokázali sa dostať až do našej kuchyne. V druhom polčase mali síce závary pred našou bránkou, ale myslel som, že to bude v oveľa väčšom rozsahu. Belgičania ma sklamali,“ vravel Miroslav Karhan, ktorý si nenechal ujsť možnosť vidieť slovenskú reprezentáciu v akcii na vlastné oči, pričom do Nemecka vzal na výlet takmer celú rodinu – manželku Danielu, dcéru Emmu i syna Alexa, iba druhý syn Patrick necestoval, keďže sa už pripravuje na novú sezónu.

„Nechcel by som nikoho vyzdvihovať z nášho mužstva, dôležité bolo, že sme na ihrisku nemali slabého hráča,“ pokračoval. Hoci je odporcom VAR-u, uznal, že tento systém nám v pondelok pomohol. Ako vidí ďalší priebeh v našej skupine? „Je v nej všetko otvorené. Nik nečakal, že vyhráme nad Belgickom, väčšina ľudí predpokladala, že si Ukrajina poradí s Rumunskom, tak to môže byť ešte zaujímavé. Proti Ukrajine nás čaká rovnako ťažký zápas, aký bol s Belgickom. Našou výhodou však je, že Ukrajinci musia vyhrať, kým pre nás by bol dobrý aj bod. Tri body, ktoré sme získali v prvom zápase, však môžu byť veľmi dôležité v konečnom účtovaní pri postupe zo skupiny.“ 

Čo hovorí na slovenský vstup do turnaja Ján Kocian? „Úvodný zápas s Belgickom ma potešil. Zápas som si užil, panovala nádherná atmosféra, či už na trávniku alebo na tribúnach. Neočakával som, že príde toľko fanúšikov. Keď Dortmund hovorí o svojej žltej stene, vo Frankfurte dominovala modro-biela, ktorá pomáhala slovenským hráčom. Tí to ocenili po zápase. Veľmi dobrý výkon našich, zdolali favorita skupiny, východisková pozícia pred ďalšími zápasmi je veľmi dobrá. Verím, že si to už nepokazíme a uhráme body potrebné na postup.“

„Na hráčoch vidno, že majú zápasovú prax a sú naladení na dobrej emočnej vlne. Je to aj výsledok práce trénera. Reprezentácia je v dobrom stave, čo sa týka herného systému i prístupu hráčov,“ pokračoval.

Pri postupe mužstva zo skupiny je optimista: „Mám tušenie, že pri našej dobrej organizácii hry by sme už nemuseli v skupine prehrať, preto tipujem proti Ukrajine i Rumunom remízy. Päť bodov by nás posunulo na postupovú priečku a nemuseli by sme sa triasť, či dokážeme postúpiť aj z tretieho miesta.“

Kocian pokračuje vo svojej okružnej ceste po Nemecku. V piatok sa chystá v Düsseldorfe na duel Slovenska proti Ukrajine so svojou dcérou (tá dlhodobo žije v tomto meste) a jej partnerom. Potom sa vyberie do Hamburgu na návštevu za synom a dvoma vnukmi. Na spiatočnej ceste, ak sa na to bude cítiť po náročnom programe, sa možno vo Frankfurte zastaví aj na dueli Slovákov proti Rumunsku.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: