Brankári sa vzdelávali, Vencel bol spokojný

Peter Šurin|4. jan 2017 o 01:00

SENEC/KORŇA (SFZ/PETER KOPÚŇ) – Decembrový predvianočný čas mal pre vzdelaniechtivých brankárov pracovnú náplň.

SENEC/KORŇA (SFZ/PETER KOPÚŇ) – Decembrový predvianočný čas mal pre vzdelaniechtivých brankárov pracovnú náplň.

Päť dní, od 12. do 16. 12., štyri desiatky účastníkov absolvovali najprv seminár v Senci, ktorého obsah obohatili svetaznalí hostia: Miroslav Hrdina prezentoval poznatky z konferencie brankárov v Záhrebe, Jozef Hroš sa podelil o osobné poznatky, ako sa pracuje v brankárskej akadémii v zahraničí, Miroslav Seman opísal prípravu reprezentačných brankárov pre ME 2016, Alexander Vencel ml. zhrnul mnohé z pozorovaní o brankároch na Eure., v záverečnej diskusii vystúpili aj Alexander Vencel st. a technický riaditeľ SFZ Ján Greguš.

Vzdelávanie brankárov pre získanie SFZ Goalkeeper licencie pokračovalo vo veľmi príjemnom prostredí v Korni. Tamojšie stredisko bolo vhodným miestom pre školenie, orientované na získanie vedomostí o trénovaní brankárov v mládežníckych kategóriach, konané pod záštitou FIFA, ktorá ho zastrešovala cez osobu svojho špičkového odborníka, bývalého slovenského reprezentanta Alexandra Vencela ml.

Teóriu si účastníci overovali v praxi v kornianskej aréne, všetci dostali potrebný priestor, aj pod dohľadom Vladimíra Medveďa, vedúceho riadenia súťaží a manažera vzdelávania a konvencie rozhodcov, ktorý s nimi preberal problematiku futbalových pravidiel, týkajúcich sa brankárov, s dôrazom na vysvetlenie nových pravidiel.

Medzi absolventami školenia boli známe brankárske mená Mucha, Senecký, Krnáč, Raška, Lipčák, Fišan, ale aj jediná zástupkyňa ženského futbalu, reprezentantka Mária Korenčiová z FC Neukirch.

Bolo to moje prvé takéto školenie, stretol som sa tu s bývalými kolegami, čo ma potešilo. Mám záujem vo budúcnosti vychovávať mladých brankárov. Páčila sa mi profesionalita oboch Vencelovcov, ich prezentácia aj na ihrisku,” povedal brankár Slovana a člen širšieho kádra národného tímu Ján Mucha.

Spočiatku som mala obavy, predsa len som bola jediná žena v mužskom kolektíve, navyše ešte nie som aktívna trénerka, ale odchádzam s výbornou skúsenosťou. Školenie mi ponúklo informácie a poznatky, ktoré nenájdem v knihách, trebárs o medziľudských vzťahoch, či kritických situáciách v tréningu a v zápase, ako o tom hovoril Vencel mladší. Veľká osobnosť a hovoril veľmi otvorene a na všetky otázky, nech boli akokoľvek zvláštne, vždy našiel dobrú odpoveď,“ hovorila za seba Mária Korenčiová.

Takže logicky záverečne hodnotenie patrilo práve hosťovi z FIFA, Alexandrovi Vencelovi mladšiemu: Školenie bol veľmi dobre zorganizované, v naozaj dobrých podmienkach na teóriu aj prax. Študenti boli veľmi pozorní, úlohy, ktoré sa snažili vypracovať včas, na ihrisku sa každým dňom viac a viac osmelovali, čím sa obohacovala aj diskusia. Keďže nebola žiadna jazyková bariéra, zvládli sme urobiť veľa potrebného, zavážila aj vysoká pracovitosť frekventantov, takže som veľmi spokojný s celým prebiehom. Všetkým organizátorom dávam vysokú známku a verejne im ďakujem za prípravu akcie.”


 


 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: