Správy

42. RIADNY KONGRES UEFA: Zväz zväzov, ktorý presadzuje progres

Peter Šurin|26. feb 2018 o 16:00

BRATISLAVA (SFZ/PETER ŠURIN) – Kompletné auditórium, teda zástupcovia všetkých 55 členských zväzov, sa zúčastnilo na 42. riadnom kongrese UEFA, ktorý sa konal prvý raz v histórii v hlavnom meste Slovenska.

BRATISLAVA (SFZ/PETER ŠURIN) – Kompletné auditórium, teda zástupcovia všetkých 55 členských zväzov, sa zúčastnilo na 42. riadnom kongrese UEFA, ktorý sa konal prvý raz v histórii v hlavnom meste Slovenska.

V otváracom prejave premiéra Slovenskej republiky Roberta Fica zaznel odkaz pre všetkých doma aj v zahraničí: “Slovensko je futbalová krajina. Keď víťazíme, rastie aj náš HDP, ak prehrávame, rátame so stratami v ekonomike. Futbal je výrazný spoločenský fenomén, ktorý združuje najväčšiu športovú rodinu na svete.“
Účastníkov privítal aj prezident SFZ Ján Kováčik, ktorý okrem iného povedal: “Naša mladá krajina pred štvrťstoročím začala svoju púť a analytici tvrdia, že je to príbeh úspešnej krajiny. Som rád, že k nemu prispieva aj futbal. Teší ma, že Slovensko môže byť súčasťou takej významnej inštitúcie, ako je UEFA, v ktorej majú rovnaké práva malí aj veľkí a funguje princíp solidarity."
Kongres mal bohatý program, žiaden konfliktný bod v ňom však nebol. Nebola ním ani žiadosť ostrova Jersey o prijatie za člena UEFA. Delegáti sa pevne držali stanov únie futbalových asociácií a tak záujemcu jednoducho nemohli vziať do rodiny UEFA. “Nebudeme konať v rozpore s našimi stanovami a keďže zväz Jersey nesplnil podmienky pre vstup, vyjadrenie pléna bolo jasné,“ komentoval toto rozhodnutie prezident UEFA Aleksander Čeferin.

Všetky ostatné body boli prijaté jednomyseľne: správa prezidenta i správa výkonného výboru, účtovnú závierku 2016/17 aj rozpočet na 2018/19 do budúceho kongresu, rovnako ako doplňujúce voľby na jednoročné obdobie do funkcie člena exekutívy UEFA a zástupcu UEFA na post podpredsedu FIFA, delegáti do nich zvolili Juana Luisa Larreu Sarobeho resp. Sándora Csányiho.

Larsa-Christera Olsson schválili z pozície zástupcu európskych profesionálnych futbalových líg (EPFL) do výkonnom výbore UEFA do roku 2021.

Finančné toky má UEFA nastavené veľmi dobre, svedčí o tom rekordná výška pre účastníkov finálového turnaja Euro 2020 (zvýšili sa na 9,25 milióna eur, víťazstvo v stretnutí na ME znamená príjem 1,5 milióna, remíza je za polovicu), aj nárast balíka v rámci programu solidarity a rozvoja HatTrick V na štvorročné obdobie (až na 775 miliónov, čo znamená pre každý zväz grant 14,1 milióna).

Prezident Aleksander Čeferin, ktorý kongres viedol, sa vyjadril: “Sme otvorení dialógu, nemáme obavy z výziev doby. Pre UEFA Brusel či Štrasburg nie sú nepriatelia, pretože futbal je tu pre všetkých a všade, bez rozdielu vyznania, pohlavia, veku, rasy sexuálnej orientácie. Jediný rozdiel, ktorý pripúšťame, je farba dresu na ihrisku. Sme zväz zväzov, ktorý presadzuje progres!“ a zožal potlesk.

Nasledujúci kongres UEFA sa uskutoční 7. februára 2019 v Ríme.

 

ALEKSANDER ČEFERIN: Sme pripravení modernizovať futbal

Po kongrese odpovedal prezident UEFA, Slovinec Aleksander Čeferin, na otázky médií. O jednotlivých témach sa vyjadril takto:

NEPRIJATIE JERSEY: "Sme pripravení modernizovať futbal, ale kandidatúra Jersey nespĺňala základné administratívne požiadavky UEFA. Delegáti sa v drvivej väčšine vyslovili, že v tomto prípade nového člena UEFA nepríjme. Každé stanovy sa dajú zmeniť, musí však byť na to zákonný postup. Osobne nemám na túzo otázku názor."

O SLOVENSKU: "Nemám vzťah so slovenským futbalom, ale mám veľmi hlboký vzťah s Jánom Kováčikom. Považujem ho za priateľa. Jozef Kliment pracoval pred časom v štruktúre UEFA , dnes je na Slovensku a vyzerá, že je tu spokojnejší ako vo Švajčiarsku. SFZ presne vie, čo je potrebné urobiť a ako postupovať v záujme o organizáciu finálového zápasu európskeho pohára. Sú stanovené kritériá, potrebný je štadión s patričnou kapacitou, infraštruktúra, hotely, dostupné letisko – v tomto bode si Slovensko môže vypomôcť Schwechatom."

FINANČNÁ FAIR-PLAY: “Jeden z kľúčových aspektov nášho fungovania. Musíme vedieť reagovať na dobu – jeden klub má v kádri 84 hráčov, zmluvne viazanách dokonca186, trochu priveľa, nezdá sa vám?”

VIDEOROZHODCA VO FUTBALE: “Nie som proti, len treba mať jasno, kedy tento systém použiť, mnohí to ešte nechápu.”
PRIDEĽOVANIE FINÁLOVÝCH TURNAJOV: “Systém UEFA je lepší ako ten, ktorý používa FIFA.“

OTÁZKA (AJ) FUTBALOVÉHO KRYMU: “Dátum ďalšej návštevy delegácie UEFA nebol stanovený, keď sa vecí budú zymsluplne riešiť, verejnosť sa všetko včas dozvie.“

PREZIDENT SFZ JÁN KOVÁČIK: “Keď budeme mať štadión, budeme chcieť Superpohár“

"Organizovať kongres UEFA v Bratislave je veľký diplomatický úspech, lebo každý rok sa uchádza oň niekoľko krajín. My sme dostali prísľub už pred štyrmi rokmi a teraz sme ho premenili na realitu. Po nástupe do funkcií sme si s generálnym sekretárom SFZ Jozefom Klimentom povedali, že na Slovensku urobíme každý rok jednu medzinárodnú akciu. To sa nám darí, usporiadali sme ME 17 i ME žien do 19 rokov, kongres UEFA je vyvrcholením nášho snaženia. Radi by sme v budúcnosti po dostavaní štadióna v Bratislave zorganizovali európsky Superpohár. Rozprávame sa s kompetetnými ľuďmi na túto tému od chvíle, kedy sa štadión začal stavať. Oficiálnu žiadosť však môžeme dať až potom, keď budeme mať štadión hotový a skolaudovaný a UEFA rmôžeme predložiť, že spĺňa všetky kritéria."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: