Aktuality

VIII. liga SELECT: Slovenská Nová Ves má rozohranú úspešnú sezónu

Emanuel Cuninka|23. máj 2017 o 02:00

Martina Radošovská / ObFZ Trnava

Aj keď VIII. liga SELECT už pozná svojho postupujúceho víťaza, zaujímavým môže byť ešte boj o druhé miesto. Lovčice, ktoré zimovali len tri body za Modrankou, na jar párkrát zaváhali, v dôsledku čoho klesli na štvrté miesto. Na druhom mieste ich vystriedali Bíňovce, ktoré však nedokázali v poslednom kole pokoriť Modranku a znížili tak svoj náskok len na bod pred Slovenskou Novou Vsou, ktorá si na druhé miesto rovnako brúsi zuby.

Práve Slovenská Nová Ves je prekvapením súťaže, pretože ešte v minulej sezóne obsadili deviate miesto. Podľa slov trénera Andreja Kusého boli tieto výsledky dôvodom sedemročnej stagnácie futbalu v obci: „Minulú sezónu sa dalo dokopy okolo 20 hráčov a samozrejme neboli zohratí, takže bolo potrebné vytvoriť partiu a usmerniť ju.“ Zánik futbalu v Slovenskej Novej Vsi spôsobili už „tradičné“ problémy, ktoré trápia mnohé menšie obce: „V mužstve boli len staršie ročníky hráčov a nebolo ho z čoho omladiť. Našťastie nám vyrastali mladí hráči vo vedľajších obciach ako Voderady, či Cífer a povracali sa späť. Sami chceli založiť mužstvo a obnoviť futbal v obci, poprosili nás, či by sme sa do toho nedali a nevyskúšali to.“

Kusý vníma už samotné doterajšie výsledky ako úspech. Mrzieť ich môže však strata druhého miesta, ktorá prišla po vysokej prehre s Modrankou (7:1) a smolnom zápase s Bíňovcami (4:5). „Zápasu s Modrankou som sa nezúčastnil, kvôli iným povinnostiam, ale vysoká prehra bola možno zapríčinená aj oslabeným mužstvom, pretože nám chýbali traja hráči. Samozrejme, Modranka má svoju kvalitu, o tom niet pochýb. S Bíňovcami išlo o vyrovnaný zápas s množstvom šancí, smolu sme mali v 60. minúte, pretože sme kvôli vylúčeniu prišli o hráča,“ hodnotí Kusý.

To, či sa Slovenskej Novej Vsi podarí získať späť druhé miesto ukážu posledné kolá súťaže: „Budeme sa snažiť dohrať sezónu čo najlepšie, máme na to hráčov, ale všetko je to o nich. Chalani musia ukázať, že chcú, pretože druhé miesto sa dá dohnať, ale to najväčšie chcenie musí prísť práve z ich strany.“ Okrem toho sa Slovenská Nová Ves bude snažiť zamerať na dobrý futbal hlavne pre divákov.

Ďalším súperom, ktorý im takpovediac dýcha na krk, sú Lovčice. Tie v jarnej časti súťaže porazili s výsledkom 2:1. „Neviem, či na nich prišla nejaká kríza, ale oproti jeseni stratili Lovčice na kvalite. Mužstvo majú dobré, ale zápas, ktorý sme s nimi odohrali na jeseň bol o niečom inom, ako ten na jar,“ hodnotí Kusý.

Andrej Kusý je vo svojich 42-rokoch hrajúcim trénerom, a preto musí mužstvo ukočírovať z hracej plochy. Sám priznáva, že to nie je práve najjednoduchšie: „Človek vníma zápas inak keď hrá, prežíva inak emócie. Každopádne je to obtiažnejšie, pretože nevidím poriadne na hráčov a nemôžem ich výkony zhodnotiť, aj napriek tomu, že už ich dokonale poznám z tréningového procesu.“ Dôvod trénerovho aktívneho hrávania je absencia postu stopéra v mužstve: „Skúšali sme na tejto pozícii aj iných hráčov, ale chýbajú nám v obrane futbalové skúsenosti.“ Preto cez leto plánujú v Slovenskej Novej Vsi posilniť mužstvo, a to najmä záložnú formáciu a obranu.

Toto posilnenie nebude možné z vlastných odchovancov, pretože v Slovenskej Novej Vsi nepracujú s mládežníckymi kategóriami a do budúcna v tomto smere nemajú práve „ružové“ vyhliadky: „Naša mládež stále hráva po okolí, pretože pri takej malej obci ako sme my, je problematické zostaviť nejaké mládežnícke mužstvo. Momentálne by sme dokázali zložiť možno prípravku, ale bolo by to na jeden možno dva ročníky a potom by opäť vznikol problém. V obci sa plánuje výstavba, tak dúfam, že sa prisťahujú mladí ľudia a obec sa nám rozrastie,“ dodáva Kusý.

Na Slovenskú Novú Ves čakajú ešte traja súperi, a to Vlčkovce, Malženice „B“ a Smolenice.

Súvisiaci obsah