Správy

VIII. liga MEVASOX: Piešťany nestratili ani bod, v Horných Otrokovciach stagnuje mládež

Emanuel Cuninka|9. nov 2016 o 18:00

VIII. liga MEVASOX má za sebou jesennú časť súťaže, v ktorej si Piešťany vybojovali dominantné postavenie so 42 bodmi. V súťaži sa nenašiel súper, ktorý by ich pripravil o jediný bod, a už teraz je jasné, že v prvej sezóne budú chcieť postúpiť. Rovnaké ciele majú aj Horné Otrokovce, u ktorých však výsledky nie sú až tak jednoznačné. Horné Otrokovce a Piešťany spája okrem najvyšších cieľov aj snaha o reštart mužského futbalu. Ako sa im tieto snahy zatiaľ darí plniť a s akými problémami musia bojovať, nám porozprávali tréneri mužstiev Michal Krajčovič a Norbert Kusý. 

 

PFK Piešťany, Michal Krajčovič

Ste bezpochyby lídrom súťaže, na konte máte plný počet bodov. Očakávali ste takýto úspech pred vstupom do súťaže?

Do súťaže sme išli s veľkým otáznikom. Nevedeli sme, čo nás čaká, nikto s touto súťažou nemal skúsenosti, či už hráči, funkcionári a ani ja ako tréner. Informácie sme získavali len sprostredkovane z cudzích zdrojov. Hneď 1. kolo nás zaviedlo k najväčšiemu rivalovi na postup, do Sokoloviec. Myslím si, že domáci boli viac nervóznejší ako my a už po prvom polčase sme viedli 0:4 a nastavili sme svoj meter tejto súťaži a dali sme najavo kto je jej favoritom.

 

Aj keď ste bez problémov porážali súperov kolo za kolom, našlo sa zo súťaže nejaké mužstvo, ktoré vás herne trochu potrápilo?

Vo všetkých zápasoch sme boli herne dominantní, aj keď musím zložiť kompliment aj súperom, že nám cestu k víťazstvu sťažovali veľkou motiváciou pripraviť nás o nejaký bod. Za súpera, ktorý nám bol herne najvyrovnanejší v istých fázach zápasov, boli Sokolovce (oba zápasy 4:1). Dokázali s nami vyhrať dva polčasy, ako doma, kde uhrali lepšie druhý polčas, tak aj u nás, kde viedli prvý polčas 0:1.

 

Máte vekovo rôznorodý káder, od 18 rokov až po 51, čím celkovo vzniká vyšší vekový priemer. Budete sa snažiť časom omladiť mužstvo? Myslíte si, že vaši dorastenci, ktorí hrávajú III. ligu, budú ochotní prejsť aj do nižšej súťaže a pomôcť vám?

V našom kádri máme mladších aj starších hráčov a hlavne tí skôr narodení potvrdzujú a nielen v zápasoch, ale aj na tréningoch, že vek je len číslo a sú lídrami tímu na ihrisku aj v kabíne. Potešil ma aj záujem dorastencov hrať za seniorov. Pravidelne nám v zápasoch vypomáha brankár Jaroslav Olejník a do posledného zápasu s Kočínom, na základe ich vlastného rozhodnutia, mali nastúpiť aj Gula s Kusým. Keďže hostia na zápas nepricestovali, ich debut sa odkladá. 

 

Je vidieť, že na VIII. ligu ste silným mužstvom, máte aj predstavu, v ktorej lige by ste chceli "zakotviť", či všetko bude závisieť od aktuálnej situácie v klube a od financií?

Aj keď táto súťaž bola pre nás veľkou neznámou, cieľ bol jasný, a to postúpiť. Myslím si, že toto mužstvo má na to, aby hralo o postup aj vo vyššej súťaži, chceme ho postupne dopĺňať, či už vlastnými dorastencami, ale máme aj vytipovaných hráčov z iných mužstiev. Ako vysoko sa až dostaneme, to si teraz netrúfam odhadnúť, ale s určitosťou budeme hrať o potup aj o rok.

 

Kedy prišla myšlienka opäť obnoviť mužský futbal v Piešťanoch, kto bol iniciátorom a prípadne s akými problémami ste museli bojovať?

Začiatkom tohto roka, po veľkých nezhodách ohľadom smerovania klubu, sa nespokojní fanúšikovia a rodičia snažili o zmenu vedenia PFK, čo sa im aj podarilo. Za kompetentných pre rozvoj piešťanského futbalu si vybrali pánov Erika Hlavatého a Jána Stachuru, ktorí mali záujem opäť prihlásiť do súťaže aj seniorov. Oslovili ma a ja som bol touto myšlienkou potešený, a na ponuku zostaviť mužstvo som s radosťou prikývol. Začal som oslovovať hráčov, no musím priznať, že to nebolo jednoduché. Niektorí tomu nedávali šancu, iní mali finančné nároky, no tí, čo majú piešťanský futbal v srdci mi pomoc prisľúbili a pomáhajú mi aj dnes.

 

"A" mužstvo v Piešťanoch zaniklo kvôli finančným problémom, kedy sa vedenie klubu rozhodlo venovať len mládežníckym kategóriám, aká je momentálne vaša finančná situácia?

Finančná situácia je adekvátna stavu, v akom sa klub nachádza. Sme v rozbehu, klub vedú schopní ľudia na čele s predsedom Erikom Hlavatým a zatiaľ sa nikto nemôže sťažovať. Ja osobne mám zo smerovania klubu dobrý pocit. Máme výborné tréningové podmienky aj materiálne zabezpečenie, po zápasoch chodíme na spoločné večere. 

 

OŠK Horné Otrokovce, Norbert Kusý

Najvyššiu prehru, 0:7 ste utŕžili v  zápase s Piešťanmi, ako by ste zhodnotili Piešťany ako súpera?

Je veľký výkonnostný rozdiel v mužstvách, ktoré v minulosti hrali vyššie súťaže a z finančných dôvodov museli prerušiť svoju činnosť a neskôr sa vrátiť späť do nižších súťaží.  Neboli  to len Piešťany, stalo sa to Hlohovcu, Jalšovému a vtedy je skutočne vidieť herný rozdiel.  Piešťany ešte svoj káder doplnia a skvalitnia,  myslím si, že sa vrátia do pozícií, v ktorých minulosti boli.

 

Vaše mužstvo obsadilo 6. miesto, ako ste spokojní so sezónou?

Postavenie v tabuľke zodpovedá momentálnemu stavu mužstva, pretože už pred Piešťanmi  sa  nám zranili dvaja kľúčoví hráči, teraz sa k nim pridal tretí. Títo hráči majú zranenia, ktoré ich vyradili z hry na dlhšiu dobu, možno niektorí z nich nebudú môcť nastúpiť ani do zimnej prípravy. Je to citeľná strata, pretože tá os útočník, stredný záložník a stopér sa narušila. Teraz sme doplatili na úzky káder.

Horné Otrokovce trénujete prvú sezónu, pričom v Otrokovciach ste už pôsobili, prečo ste sa rozhodli vrátiť?

 V Otrokovciach som naposledy pôsobil, keď hrávali VI. ligu. Vrátil som sa späť po štyroch rokoch, a to na základe rozhovoru s predsedom klubu pánom Gálikom, ktorý chcel reštartovať mužstvo, ktoré niekoľko rokov netrénovalo a prakticky sa stretávali iba v deň zápasu. Toto sa nám z časti podarilo a verím, že po zimnej príprave a po doliečení zranených hráčov sa tréningová morálka zlepší.

 

Aké máte ciele okrem reštartu mužského futbalu v Horných Otrokovciach? Máte predstavu, na ktorom mieste by ste chceli skončiť?

Ja osobne som a vždy som bol trénerom, ktorý mal tie najvyššie ciele. Trošku mi moje ciele skrížili Piešťany, ktoré sú herne a výkonnostne ďaleko pred všetkými mužstvami v súťaži. Chcel by som skončiť do druhého miesta, aj keď sú v súťaži Sokolovce, ktoré majú svoju kvalitu, doplnili káder, rovnako aj Žlkovce, takže konkurencia je bohatá. Ale po zimnej príprave v jarnej časti sa budeme snažiť, aby sme skončili do druhého miesta. Toto miesto nám môže dopomôcť k postupu, pretože niektoré mužstvá vo vyššej súťaži môžu odstúpiť, nakoľko dnes je ekonomická situácia taká, že všetko je možné  a veľmi by ma mrzelo, keby sme toto druhé miesto neobsadili a postúpil by niekto iný.

 

V Horných Otrokovciach nemáte žiadne mládežnícke mužstvá, bude v budúcnosti snaha o vytvorenie nejakého?

Mám pocit, že  v  tomto regióne mladí ľudia alebo mladí chlapci stratili záujem o šport  a nemyslím si, že by tu v budúcnosti mohlo nejaké mládežnícke mužstvo vzniknúť. Aj keď sa hovorí, nikdy nehovor nikdy, ale u nás to nie je otázka financií, ale skôr, že tá populácia a celkovo mladí ľudia nemajú záujem a myslím si, že na dedinách v budúcnosti bude futbal stagnovať, možno časom aj úplne zanikne.

Áno, niektoré obce majú problém s mládežníckymi mužstvami. Tu však nastáva otázka, z čoho v budúcnosti chcete dopĺňať káder, ak nebudete vychovávať mladých futbalistov?

Vždy je to o financiách, ak máte financie a môžete hráčom vytvoriť podmienky také, aké požadujú tak sa dá pritiahnuť hráčov aj z iných súťaží a z iných klubov. To je jedna cesta, druhá je v tej mládeži. My sme mali dorast, ale bolo to viac-menej sklamanie a preto sa pán Gálik vrátil k tomu, že obnovil „A“ mužstvo.

 

Váš brankár, Miroslav Bališ, je vašim jediným brankárom. Predsa len už má svoj vek, budete hľadať aj nejakého náhradníka?

Náhradníka nemáme, je to náš jediný brankár, z čoho som ja osobne veľmi smutný, pretože tu bol

 v doraste chlapec, ktorý aj prišiel na tréningy, aj som mu povedal, že ak bude trénovať môže byť jednotkou, pretože Mirko Bališ má aj svoje pracovné povinnosti, ale nevyšlo to. Ja som Mirovi Bališovi veľmi vďačný a vážim si ho za to, že v sobotu príde z Nemecka a v nedeľu chytáva na zápase. Ale som sklamaný z mladých chlapcov, ktorí majú možnosť, podmienky v Otrokovciach sú vytvorené, povedal  by som viac ako slušné, čiže tá starostlivosť zo strany pána Gálika je, len mladí ľudia nevidia svoju osobnú realizáciu v športe.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: