Aktuality

Prezident SFZ Ján Kováčik: „Po mnohých rokoch príde obrovská injekcia aj do amatérskeho futbalu“

Emanuel Cuninka|25. apr 2017 o 02:00

Martina Radošovská/ObFZ Trnava

O prezidentovi SFZ Jánovi Kováčikovi je známe, že navštevuje oblastné futbalové zväzy po celom Slovensku a oboznamuje sa s dianím a problémami, ktoré vo zväzoch pretrvávajú. Do Trnavy zavítal na slávnostné otvorenie nových priestorov ObFZ, o ktorom sme už informovali. Pri tejto príležitosti nám poskytol krátky rozhovor, v ktorom sa dotýka zaujímavých tém pre amatérsky futbal.

Ján Kováčik sa veľkou mierou podieľal na získavaní nových priestorov pre ObFZ Trnava a pri návšteve netajil svoju spokojnosť: „Jednoznačne ide o najkrajšie priestory oblastného futbalového zväzu na Slovensku a som veľmi rád, že po Poprade, kde Podtatranský futbalový zväz mal doteraz najideálnejšie priestory, je práve Trnava, ktorá sa odteraz môže pýšiť ešte lepšími a krajšími.“  Rovnako prezident SFZ vyslovuje spokojnosť so spoluprácou a celkovým pôsobením ObFZ Trnava: „Máme medzi sebou veľmi dobré a korektné vzťahy, vychádzame si v ústrety vo všetkom čo potrebujeme, operatívne dokážeme riešiť veci a spolupráca s pánom Hrachom ako predsedom ObFZ je výborná.“  

Prezident SFZ si uvedomuje nepriaznivú situáciu v amatérskych kluboch, ktorá je zapríčinená nedostatkom mládeže, hráčov, ale najmä financií: „Vnímame problémy, ktoré trápia menšie kluby. Do určitej miery ich spôsobuje nový registračný a prestupový poriadok, pretože hráči viacej pendlujú medzi jednotlivými klubmi, v druhom rade je to nepochybne obrovský nedostatok finančných prostriedkov.“  Práve pri riešení tohto problému sa snažia klubom v nižších súťažiach podať pomocnú ruku: „Som rád, že sa nám v minulom roku podarilo vrátiť členské príspevky do klubov amatérskeho futbalu, a že sa nám podarilo vybaviť dotáciu s predsedom Národnej rady SR Andrejom Dankom a ministrom školstva Petrom Plavčanom. Ide o 6 miliónov eur, ktoré pôjdu len do klubov amatérskeho futbalu, čo nikdy v minulosti nebolo. A samozrejme aj z príspevku, ktorý dostane SFZ na činnosť, sa 15% vráti do klubov. Ja verím, že po mnohých rokoch príde takáto obrovská injekcia aj do amatérskeho futbalu,“ prezrádza Kováčik.

Informáciu o vyčlenení dodatočných peňazí, ktoré budú použité výhradne na podporu amatérskych klubov, priniesli už viaceré médiá. My sme sa zaujímali, kedy táto informácia nadobudne aktuálnosť: „Budúci týždeň zasadá komisia, ktorá sa bude zaoberať doterajšími žiadosťami, ku dnešnému dňu ich je okolo 254, kde by sa mala prerozdeliť prvá časť, teda tri milióny eur. Druhú výzvu na tri milióny by sme chceli vypísať ešte do konca leta.“  Kluby budú o možnostiach získania dotácie dostatočne a včas informované prostredníctvom stránky SFZ, ale aj regionálnych a oblastných futbalových zväzov.

Prezident SFZ praje v súvislosti s novými priestormi ObFZ Trnava len to najlepšie: „Najmä aby sa im tu darilo, aby sa tu dobre cítili a urobili tu veľa dobrých rozhodnutí. Aby mali šťastie na dobré výsledky Spartaka Trnava, ktoré si môžu pozrieť aj z týchto okien,“ dodáva s úsmevom.

Rovnako nové priestory zapôsobili aj na predsedu Západoslovenského futbalového zväzu Pavla Šipoša: „Priestory, ktoré sme dnes otvorili sú veľmi reprezentačné a na dôležitosti im pridáva aj nádych toho, že sú vtesnané v priestoroch futbalového štadióna Spartaka Trnava a City Arény. Môžeme byť právom hrdí v rámci západného Slovenska, že ObFZ Trnava má takéto priestory pre riadiace orgány, odborné komisie a pre všetky kluby v trnavskej oblasti.“

Na predsedu ZsFZ smerovala otázka ohľadom budúcnosti V. ligy ZÁPAD, ktorú sa podľa jeho slov v dohľadnej dobe budú snažiť vyriešiť: „Vo štvrtok, 27. apríla 2017, sme si pozvali zástupcov týchto futbalových klubov, predsedov príslušných zväzov a členov výkonných výborov, ktorých sa táto otázka týka. Chceme predísť kuloárnym rečiam, ktoré sa rozprávajú a píšu. V prvom rade nás bude zaujímať stanovisko klubov a ich prípadné návrhy smerom k riešeniu tejto situácie. Chceme poskytnúť priestor na vzájomnú komunikáciu, nakoľko do konca súťaže zostáva už len pár týždňov.“  Na základe vyjadrení klubov budú podľa slov predsedu Šipoša hľadať možné riešenia vyhovujúce pre všetkých.

Stretnutie sa uskutoční 27. apríla 2017 o 17:00 v T&Z Restaurant Corral na Pekárskej ulici v Trnave.

Súvisiaci obsah