Aktuality

Leopoldov formuje dorast spoločne s Červeníkom

Emanuel Cuninka|30. jún 2016 o 02:00

Leopoldov formuje dorast spoločne s Červeníkom

 

Problémy s mládežníckymi mužstvami sú momentálne veľmi aktuálnou témou viacerých klubov. Rovnaký problém zaznamenali aj kluby MTK Leopoldov a TJ Slovan Červeník, ktoré však našli spoločné východisko v spolupráci pri dorasteneckom mužstve. MTK Leopoldov mal problémy s dorasteneckým mužstvom už dve sezóny, počas ktorých toto mužstvo absentovalo a naposledy bol káder chlapcov zložený v spolupráci so Siladicami. K založeniu dorasteneckého mužstva sa nám vyjadril predseda klubu MTK Leopoldov Martin Kalický:  „Dorast sme v Leopoldove nemali dve sezóny, a to že nám chýba, sme tu veľmi pociťovali. O jeho obnovení sa v klube hovorilo už dlho. Je potrebné mať nadväznosť medzi žiakmi a mužmi tak, aby žiaci nemuseli odchádzať hrávať do vedľajších dedín a aby aj časom bolo z čoho doplniť A-mužstvo.“  V Červeníku síce dorast minulú sezónu mali, ale do ďalšej sezóny pokračujú v čiastočnej zostave (desať dorastencov), ktorú dopĺňajú chlapci z Leopoldova a mužstvo žiakov boli nútení úplne zrušiť. K situácii sa nám vyjadril taktiež predseda klubu TJ Slovan Červeník Marek Vančo: „U nás v Červeníku je to z jediného dôvodu, a to, že nie je dosť detí. Žiakov sme museli zrušiť, šesť chlapcov išlo do dorastu a zostali nám traja chlapci, ktorých by sme chceli posunúť do Leopoldova na hosťovanie. Je veľmi zlá doba a je to čím ďalej, tým horšie. Chlapcom sa nechce, chodia na tréningy sporadicky, podľa nálady. Už v minulej sezóne sme bojovali o mužstvo žiakov, kde ich bolo aj s doplnenými prípravkármi asi 12 až 13, veľakrát ledva 11, pretože niektorí jednoducho neprišli. Naše nádeje vkladáme do prípravky kde máme veľa chlapcov, tak dúfame, že im to vydrží a o rok, či o dva skúsime zostaviť aj žiacke mužstvo. Z týchto dôvodov sme aspoň problém s dorastom zatiaľ vyriešili takto.“

 

Trénerom mužstva sa stal Ivan Blaško z Červeníka. Ako hráč vyrastal v domácom klube TJ Slovan Červeník a svoju aktívnu futbalovú kariéru ukončil ako štyridsaťročný. S trénovaním má bohaté skúsenosti. Vyskúšal si trénovanie mládežníckych mužstiev ale aj mužov v Červeníku a Žlkovciach, kde dokonca pôsobil aj ako hrajúci tréner.

 

Prešli ste si trénovaním mládežníckych mužstiev, ale aj mužov. Čo sa vám lepšie trénuje, deti alebo muži?

To je všetko špecifické, pri deťoch som bol ako tréner desať rokov a chcel som si vyskúšať mužov. Preto som šiel trénovať do Žlkoviec, neskôr som dostal ponuku trénovať mužov u nás v Červeníku. Potom som si dal na chvíľku od trénovania oddych a teraz som prijal ponuku tu.  Oslovil ma predseda klubu MTK Leopoldov Martin Kalický aj s trénerom mužov Jurajom Bachňákom a predsedom klubu TJ Slovan Červeník Marekom Vančom, či by som do toho nešiel. Ale určite by som chcel ešte niekedy v budúcnosti trénovať mužov.

 

Aká je momentálna situácia dorastu?

Momentálne sme vo fáze formovania dorastu, čas kedy dávam dokopy hráčov. Začali sme trénovať dvakrát do týždňa a postupne mi  prejavilo záujem hrať v doraste  29 chlapcov, aj keď všetkých som ich na tréningu ešte nemal, najviac ich bolo asi 24. Samozrejme 29 hráčov je veľa, a ťažko povedať, či zostanú všetci do sezóny. Ak by však zostali, mám plán spraviť nesúťažné a súťažné  mužstvo, čiže domáce zápasy by bývali dva.  Je to aj z dôvodu, aby som chlapcov od futbalu neodradil, pretože hrať môžu len jedenásti a napísať ich na súpisku môžem len osemnásť. Toto všetko však musím s chalanmi prebrať, všetkých som si ich zvolal a chcem aby sa mi vyjadrili, s kým rátať môžem na 100% a kto to berie len tak pre zábavu.

 

V tíme máte chlapcov, ktorí neabsolvovali žiadnu futbalovú prípravu, teda nehrali ani v prípravke ani v žiadnom žiackom mužstve. Ako sa vám s nimi pracuje?

Áno, mám tam takých asi štyroch chlapcov a je to na nich vidieť. Ale sú šikovní a pomaličky sa to už na nich lepí, uvidíme ako sa chlapci k tomu postavia, či ich to bude dlhodobo baviť, aká bude ich dochádzka na tréningy a ako budú trénovať.

 

Aké sú ciele v tomto mužstve? Asi tu nebudeme hovoriť o cieľoch umiestniť sa na najvyšších priečkach tabuľky?

Áno, to je pravda. Momentálne ciele sú sformovať mužstvo tak, aby  fungovalo. Je potrebné dať  mužstvu nejakú myšlienku, formu a uvidí sa časom ako to pôjde, a taktiež sa bude uvažovať  o prípadnom doplnení kádra, alebo výmene nejakých hráčov.

 

Trénujete už nejakú dobu, nie je to síce dlho, ale je za ten čas vidieť nejaká zmena na chalanoch?

V tomto smere som milo prekvapený, pretože je na nich vidieť, že už sa medzi sebou spoznávajú, a že už to trošku začína mať dáky tvar. Je to len chvíľa, čo spolu trénujú, ale už sa pomaly dávajú dokopy, sú aj súdržnejší, aj lepšie hrajú.

 

Sledovali ste dianie v dorasteneckej súťaži kde budúcu sezónu nastúpite? Ako vidíte vaše šance?

Hovoriť o šanciach je ešte priskoro. Súťaž poznám, sú tam Trakovice, Madunice, Siladice, o špicu hrali Malženice a Križovany, takže som súťaž sledoval. Ale čo sa týka chlapcov, čakajú nás prípravné zápasy, momentálne si dávame trojtýždňovú pauzu od trénovania a potom zostávajú tri týždne do súťaže, kde v každom týždni bude jeden prípravný zápas. A podľa možností bude týchto prípravných zápasov aj viac, to všetko záleží od toho, koľko bude chalanov a ako budú chodiť, či na tréningy, alebo na tieto zápasy. Pre chalanov to bude také prvé oťukanie sa a budeme maž možnosť zistiť na čom sme.

 

Ako vnímate vy problémy klubov s mládežníckymi mužstvami? V čom podľa vás spočíva problém?

Podľa mňa je problém aj v ľuďoch, ktorí okolo toho robia, ale hlavne v rodičoch. Samozrejme ani detí nie je toľko, lebo dnes už je kopec iných záujmov a možností na šport ako kedysi.

 

Máte aj nejaké zlé skúsenosti s rodičmi? Snažíte sa s nimi komunikovať?

Jasné, mám aj zlé skúsenosti. Niektorí rodičia robia tak, ako to vyhovuje im, nie dieťaťu. Keď im vyhovuje program, tak mi dieťa na tréning alebo zápas privezú, ak sa im nechce tak neprivezú, a ja ako tréner s ním na zápas rátam a nepríde. Taktiež deti, ktoré nemajú rodičov  športovo založených. Tí keď prší, alebo je vonku 0°C nepustia dieťa na tréning alebo zápas, lebo je zlé počasie. A takto sa potom v tíme zle pracuje. Samozrejme s rodičmi sa snažím komunikovať čo najviac, nemám s tým žiadny problém, ale je pre mňa podstatná aj spätná väzba od nich.

Súvisiaci obsah