Hlavné menu

Zákon o športe – zmluvné vzťahy, dane, odvody a špecifiká účtovníctva klubov, zväzov, športovcov, športových odborníkov a dobrovoľníkov v športe

Ondrej Pristáč|22. máj 2018 o 14:40

Učená právnická spoločnosť a pracovná skupina pripravujúca návrh zákona o športe i jeho implementáciu … pre slovenský šport, pre Slovensko ...

Športová obec je v aktuálnom období v procese implementácie reformy športu, ktorú priniesol nový Zákon o športe výmenou za postupné, zákonom garantované (počas 4 rokov) zvýšenie podpory športu zo štátneho rozpočtu o cca 36 mil eur (výška ročného odvodu z lotériových hier). Vyššia podpora športu zo štátneho rozpočtu logicky implikuje vyšší počet projektov, čo znamená vyšší počet zmluvných i finančných vzťahov. Na druhej strane šport generuje štátu aj príjmy, najmä dane z príjmu športovcov, športových odborníkov a od roku 2019 aj odvody z príjmu profesionálnych športovcov, ktorí vykonávajú šport ako závislú prácu, preto majú postavenie zamestnanca a už nebudú môcť byť samostatne zárobkovo činnými osobami. Aby šport obstál pred slovenskou spoločnosťou pri realizácii týchto projektov a vzťahov a vzdialil sa minulým predsudkom o športe ako “čiernej diere”, v ktorej sa nekontrolovane strácajú verejné i súkromné prostriedky, je potrebné podporiť ho znalosťou, ktorá mu pomôže zvládnuť náročné výzvy budúcich rokov.

Nový Zákon o športe priniesol nové zmluvné typy, ktoré prinášajú zásadné zmeny do nastavenia zmluvných vzťahov v športe, s ktorými sú spojené nové fiškálne vzťahy, práva a povinnosti. Preto je pre zástupcov športovej obce potrebné, aby boli s týmito zmenami oboznámení.

Existuje množstvo otázok v zákone, na ktoré je viacero riešení, ktoré sa javia ako možné, žiadne však nemusí byť jednoznačne najlepšie, no pritom do zákona bolo možné/treba vybrať iba jedno, ktoré je potrebné poznať a pochopiť jeho legitímne dôvody a ciele. Potom je možné očakávať jeho akceptovanie športovou obcou. Existujú aj oprávnené požiadavky zo strany športovej obce vo vzťahu k vrcholovému športu dospelých, kde by ešte mohol byť priestor pre podporu formou daňových úľav alebo iných nástrojov, ktoré v procese prijímania Zákona o športe boli síce navrhnuté ale už nie schválené. 

A preto Učená právnická spoločnosť organizovala sériu seminárov na tému “Zákon o športe - zmluvné vzťahy, dane a odvody klubov, zväzov športovcov, športových odborníkov a dobrovoľníkov v športe”, na ktorej boli prezentované zmluvné vzťahy podľa nového Zákona o športe a od nich sa odvíjajúce daňových dopadov a odvodových povinností a verejná diskusia o problémoch z praxe.

V nadväznosti na uskutočnené semináre vám dávame do pozornosti linky na prezentácie, odborné príspevky, vzory a iné pomôcky k témam odprezentovaným na seminároch:

Prezentácia k projektu

Seminár Zákon o športe

Súvisiaci obsah