VYCHYTAL NULU PROTI DINAMU BUKUREŠŤ

(Autor: VZ)
Ján Miroľa|17. máj 2024 o 20:52

Stane sa z neho rekordér minimálne na Slovensku? Ak áno, kto ďalší bude potom o ňom vedieť, okrem tých, ktorí sú akokoľvek zainteresovaní vo futbalovom dianí okresov Prešov a Sabinov? Každopádne Marek Hudák (23), brankár OŠK Kapušany, účastníka 8. ligy ObFZ Prešov, si zaslúži pozornosť médií už teraz - a to za zatiaľ stopercentnú úspešnosť zoči voči realizátorom pokutových kopov. Ešte sa patrí odtajniť magické číslo, ktoré ho v tejto chvíli charakterizuje. Spomenutý gólman nedostal v sezóne 2023/24 z deviatich pokusov súperov žiaden gól. Päťkrát vynikol v ligových zápasoch, štyri razy v dueloch Letného pohára ObFZ Prešov 2023. O tejto jeho vizitke, ako aj o niektorých ďalších témach, sme po uplynulej nedeli „hodili reč“...

Marek, vy nám hneď na úvod prezradíte recept na úspech a my vás už ďalšími otázkami otravovať nebudeme. Súhlasíte?

To nie, tajomstvo úspechu si nechávam pre seba, to by na mojom mieste asi urobil každý.

Tak inak... Ste mladý, bez záväzkov, máte kopu času študovať ktorý zo súperov ako kope. Pravda?

Nikdy v živote som žiadneho strelca neštudoval. Všetko vyplýva z danej situácie. Rozhodujúca je približne tá jedna minúta, počas ktorej si protihráč postaví loptu na biely bod, ja si vypočujem poučenie od rozhodcu, až po samotný pokus. Povedal by som, že je to hra mysle a minútové skúmanie strelca, čo mi v tomto ročníku celkom vychádza. Na druhej strane si uvedomujem, že každá séria sa raz musí skončiť. Pred nami je ešte päť kôl, veľmi by ma potešilo, keby som čo najviac pomohol k čo najlepšiemu umiestneniu. 

Poďme po poriadku. Ktorí súperi sa proti vám nepresadili?  

Moja séria sa začala v Letnom pohári hneď v prvom súboji proti Kojaticiam, v ktorom som chytil dve jedenástky. Potom som bol úspešný proti Chmeľovu, následne mi v súboji so Žipovom pomohla žŕdka. V lige sa mi darilo proti Solivaru, a to až dvakrát – doma aj vonku, ďalej proti Pušovciam a minulú nedeľu v Ražňanoch a to až dvakrát. Prvú penaltu som zneškodnil, druhá išla mimo. 

Vráťme sa na začiatok vašej aktívnej činnosť. Brankár sa stane brankárom za všelijakých okolností. Ako to bolo vo vašom prípade? 

Bolo to pred vyše desiatimi rokmi, dovtedy som bol hráčom v poli. Okolnosti si nepamätám, iba to, že prvé rukavice mi podaroval strýko, boli hádam o dve čísla väčšie a s nimi som v žiackom veku začínal. 

Kariéru máte pred sebou, kiežby trvala čo najdlhšie. Na ktoré „naj“ zápasy v mládežníckych kategóriách si narýchlo spomeniete? Čo je vašim zatiaľ najväčším úspechom? A čo ciele do budúcnosti?

Ako dorastenec som chytal v Demjate, kde mimochodom vyrastal bývalý reprezentant Stanislav Šesták. Spomínam na domáci zápas proti Chmiňanom, v ktorom sme im uštedrili jedinú porážku v sezóne, vyhrali sme 2:0. No predovšetkým sme si v ten deň všetci užili fantastickú atmosféru, ktorú vytvorili viac než dve stovky divákov. Za najväčší úspech považujem tretie miesto na známom prešovskom medzinárodnom turnaji Fragafia Cup. Mal som 15 rokov, chytal som vtedy za Malý Šariš a v stretnutí o bronz proti Dinamu Bukurešť som si udržal čisté konto, vyhrali sme 1:0. Čo sa týka budúcnosti, chcel by som pomôcť Kapušanom postúpiť do najvyššej okresnej súťaže. Mojím osobným snom je chytať prvú ligu.    

Na drese nosíte jednotku, keďže máte v tejto sezóne stopercentnú úspešnosť pri pokutových kopoch, ste jednotkou aj medzi žrďami. Mohlo by teda ísť o vaše obľúbené číslo...

Ani nie. Som študentom fyzioterapie na Prešovskej univerzite v Prešove a pri ťahaní otázok mi prináša šťastie skôr štvorka.

Máte nejaký rituál pred zápasom, prípadne niečo, bez čoho by asi pre vás zápas ani nemohol začať?

Rituál mám pred každým vystúpením. Presuniem sa úskokmi po čiare k ľavej žŕdke a dotknem sa jej. Potom prejdem úskokmi k pravej a tiež sa jej dotknem. A naspäť úskokmi do stredu, kde sa výskokom dotknem brvna. Následne sa prežehnám.

Ako vyzerá oslava zneškodnenie penalty? Máte nejaké gesto, pokrik alebo prejav radosti?

Chytené penalty veľmi neoslavujem, reagujem skôr s pokorou a snažím sa ďalej sústrediť na zápas až do konca. Niekedy ku mne pribehnú spoluhráči a objímu ma.


Niečo zo súkromia Mareka Hudáka:

Má zaujímavý dátum narodenia 2.10.2000

Prezývku nemá, no jeden zo spoluhráčov ho občas osloví pavúk. 

Jeho futbalovým vzorom ja Christiano Ronaldo, brankárskym Keylor Navas.

Najobľúbenejším klubom Real Madrid.

Zje skoro všetko, no najviac obľubuje pizzu, bronzové halušky a pivo po zápase s dobrými ľuďmi.

Iné obľúbené športy: MMA, hokej, šípky.

Osobné záľuby: futbal, rekreačne posilňovňa, sledovanie športov, hudba.


 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: