Novinky - články

I. trieda sľubuje vypätý záver, v hre o čelo sú takmer všetci

Radovan Antoži|19. apr 2022 o 13:37

14. kolo žiadne veľké prekvapenia neprinieslo, Mokrance dominantne potvrdili pozíciu na čele I. triedy. Vyzerá to tak, že dva tímy sa dostávajú do trháku, lídrovi dýchajú na chrbát Valaliky prakticky kopírujúce jeho fantastickú formu. Celý okres sa už pozerá na 1. máj, sviatok práce rivali oslávia robotou na trávniku. Víťaz tohto duelu bude mať všetko vo vlastných rukách a získa veľkú výhodu šesť kôl pred koncom.

V prípade výrazného zaváhania dvojice sa ale súboj môže veľmi ľahko otvoriť. Zuby si brúsi pelotón štyroch mužstiev – Ploské, Turňa, Bidovce a „Očvár“. Kluby v tomto poradí delí jediný bod, pričom tretie mužstvo ich na Valaliky stráca sedem.

Dalo by sa povedať, že všetko kalkulovanie môže ísť bokom, liga je tento rok neskutočne vyrovnaná. Bronzové Ploské a predposlednú Zdobu delí len tucet bodov - družstvá ešte bojujú o 24. Teoreticky tak ešte na stupni víťazov môže skončiť 11 tímov z 12!


Valaliky – Tatran Jasov 2:0

Tím pod vedením Martina Leška v súboji s tabuľkovo nižšie postaveným súperom nič nepodcenil, v prípade víťazstva a nečakanej prehry Mokraniec so Svinicou mohol ísť na čelo tabuľky. Už v 9. minúte im k tomu dopomohol Kristián Zsiga, pokutový kop za hru rukou v jasnej gólovej príležitosti ale domáci nevyužili. Takmer celý zápas po tomto momente hrali v početnej výhode, čo vyústilo do množstva nevyužitých príležitostí.

Dobrému futbalu neprial silný vietor, Valalikom sa ho ale predsa len v druhom polčase podarilo zlomiť. Po krátkej vyrovnanej pasáži sa dvakrát radoval Peter Vadasz a rozhodol tak o dvojgólovej výhre. V dobrej forme je najmä defenzíva, znova sa raduje z čistého konta a v kombinácii s kvalitnými zakončovateľmi tlačí mužstvo na prvé miesto. Nebude to ale také ľahké, Mokrance nezvyknú zaváhať, strata bodu aj naďalej ostáva. Jasov potvrdil nekonzistentné výkony, najbližšie privíta Zdobu, ktorá mu dýcha na chrbát.


Ploské – Rozhanovce 1:1

Zahanbiť sa nechcel ani klub na treťom mieste, Ploské stále dúfa v boj o prvenstvo. Ich súper, sediaci pohodlne v strede tabuľky, ale neprišiel prehrať, a to reflektovalo aj priebeh stretnutia. Hralo sa bojovne a situácie sa často zbytočne vyhrocovali, po tvrdších zákrokoch boli vymenené aj ostrejšie slová. Z tohto dôvodu sa na gól čakalo takmer 80 minút a boli to prekvapivo hostia, ktorí otvorili skóre.

Využili vysokú obrannú líniu brániaceho celku a prienik dvoch útočníkov na Michala Dluhoša sa nemohol skončiť inak ako presným zásahom. Loptu do prázdnej brány poslal Marián Tóth. Úvodný zápis do listiny strelcov však povzbudil domácich, po peknej kombinácii v pokutovom území vyrovnal na konečných 1:1 Jaroslav Zlatník. Ploské na druhé Valaliky stráca už sedem bodov, v tesnom závese má navyše nebezpečných súperov.


Turňa nad Bodvou – Paňovce 6:2

Jedným z nich je aj Turňa nad Bodvou, ktorá si hravo poradila s Paňovcami. Celý zápas by sa dal opísať troma slovami – galavečer Ladislava Kónyu. Za necelú polhodinu nasúkal súperovi štyri góly a bohvie, koľko by ich bol pridal, ak by tesne pred polčasom nemusel byť vystriedaný. Po jeho odchode to už spoluhráčom tak nestrieľalo, no pohodlný náskok si nenechali ujsť. Ironicky, kontru na šesť presných zásahov priniesol len Roman Ujco, dlhoročná stálica hostí.

Za domácich sa v druhom dejstve presadila dvojica Kostyo – Péči. Prvý menovaný v zápase nahradil práve kanoniera Kónyu, druhý v nadstavenom čase využil pokutový kop. Paňovce sa v poslednej dobe trápia, prehrali už tretí zápas po sebe a práve kvôli situácii v závere stretnutia im bude po červenej karte v ďalšom zápase chýbať aj Marián Cibrík. Turňa je naopak vo forme, v šlágri kola medzi prvým a štvrtým pocestuje do Mokraniec.


Mokrance – Svinica 8:0

Tie boli už tradične tímom, ktorý svojmu súperovi nadelil tú najväčšiu nádielku. Do každého zápasu nastupujú s vedomím, že Valaliky môžu využiť ich zaváhanie, no na výkonoch sa to neprejavuje. Duel so Svinicou sa inak ako povinným víťazstvom ani nazvať nedá, hostia v trinástich kolách získali len jeden bod.

Nemá veľký zmysel zaťažovať sa priebehom zápasu, po vlažnejšom prvom polčase sa vrece s gólmi naozaj roztrhlo. Hetrikom si na svojom streleckom účte polepšili Baško aj Takács, prvý z nich sa dokonca doťahuje na doterajšieho kráľa strelcov Pechu – ako inak, z Valalík. Dvaja najlepší kanonieri tak naďalej vlečú svoje mužstvá za úspechom, svoje ale určite bude chcieť povedať aj Dzurik z Jasova či Rigo z Turne.


Zdoba – Haniska 3:1

Súboj dvoch tímov na spodku tabuľky sa hral v rýchlom tempe, šancí na oboch stranách bolo viac než dosť. Domáci mali navyše špeciálnu incentívu, v prípade výhry by sa dotiahli na svojho súpera. Už v 5. minúte našli sieť, zakončujúci ale bol mimo hry. Po preklenutí polovice prvého dejstva sa hra trochu viac otvorila, skóre hlavou otvoril útočník Hanisky Lukács, neskôr z rýchleho útoku vyrovnal Gordoň.

Domáci sa často sústredili skôr na výkon rozhodcov než na hru, očividne im to ale pomohlo. Marek Koš sa síce po neuznanom góle vykričal na asistenta, no o minútu na to už zástavka ostala dole a mohol sa tak radovať z presného zásahu. Hostia sa snažili dostať späť do zápasu pomocou štandardných situácií, po nevydarených pokusoch však na konci zvýšil a zároveň uzavrel na 3:1 Haluščák. Tímy tak momentálne delí len skóre, napriek nelichotivému postaveniu na siedme miesto strácajú iba päť bodov.


Košické Oľšany – Bidovce (nehralo sa)

Domáci klub má zo šatne lazaret, a tak sa tímy dohodli na presunutí termínu. Zápas sa odohrá 4. mája.

 __________________________________________________________________________


Už to bolo povedané, no neuškodí si to zopakovať ešte raz – súťaž je nesmierne vyrovnaná. Mužstvám záleží na bodoch dvojnásobne a tento fakt bude len utvrdzovaný každým ďalším kolom. V tom pätnástom je ťahákom duel Mokraniec a Turne, niet pochýb o tom, že Valaliky budú zo Svinice na diaľku sledovať jeho vývoj. Zatiaľ čo v druhom zápase sa očakáva jasný priebeh, „maďarské derby“ nikdy nemá favorita, obzvlášť v súčasnej situácii.

Ďalších ťažkých 90 minút čaká Zdobu v Jasove, Haniska sa pokúsi o prekvapenie doma s oddýchnutými (aj keď maródujúcimi) Košickým Oľšanmi. Popri už spomínanom súboji medzi prvým a štvrtým možno trochu v úzadí stojí stretnutie Bidoviec a Ploského, boj o bronzovú priečku ale bude nemenej zaujímavý. A aby nebolo tých zápasov bez jasného víťaza málo, kolo nám zavŕši meranie síl dvoch tabuľkových susedov – Rozhanovce privítajú Paňovce.

Súvisiaci obsah