Novinky - články

Futbal sa po takmer polročnej prestávke vrátil

Radovan Antoži|6. apr 2022 o 12:07

Zmena na líderskom poste I. triedy

Futbal sa po takmer polročnej prestávke vrátil na súťažné trávniky aj na okresnej úrovni, 1. trieda počas uplynulého víkendu pokračovala 12. kolom. Videli sme štyri vyrovnané zápasy, svojho súpera deklasoval len nový líder tabuľky. Mokrance preskočili Valaliky a náskok v podobe jediného bodu si prenesú do ďalšej nedele. Súboj poslednej Svinice s Jasovom sa neodohral, proti bolo ihrisko.

 

Valaliky – Bidovce 2:2

 

Prvé jarné kolo bolo odštartované očakávaným stretnutím dvoch tímov bojujúcich o čelo tabuľky. Súboj prvého zo štvrtým prilákal aj štáb Inej ligy a pred jedenástou ráno sa začal duel, ktorý nemal víťaza. Valaliky ovládli prvý polčas, obrana hostí v závere už nevydržala neustály tlak, a tak šli domáci do dvojgólového vedenia. Najprv sa výstavným zásahom znova pripomenul najlepší strelec súťaže Pecha a o tri minúty neskôr mu sekundoval Vadasz. Záverečná šesťminútovka ale ešte nebola na konci, Bidovce vrátil späť do hry 19-ročný Palša.

 

Druhý polčas priniesol vyrovnaný boj oboch mužstiev, pričom hosťom sa podarilo uchmatnúť si od lídra bod po skrumáži, na ktorej konci stál nestarnúci stopér Lelák. V chladnom a veternom počasí sa tak tímy rozišli po zmierlivej remíze. Pomerne pokojný zápas znamenal zmeny v tabuľke, zaváhanie Valalík využili ambiciózne Mokrance, ktoré sa po 12. kole pozerajú na všetky ostatné tímy z výšky. Rozdiel však číta len jediný bod, zosadený líder navyše neprehral už šesť zápasov po sebe a je jasné, že sériu neplánuje zakončiť ani o týždeň na pôde Hanisky.

 

Turňa – Ploské 1:3

 

Vyrovnaný duel diváci čakal aj v Turni, no prvý polčas domácich zrejme zaskočil. Úvodné dejstvo prinieslo one-man-show hosťujúceho Michala Slávika, za 36 minút sa mu podarilo skompletizovať čistý hetrik. Bývalý hráč Rozhanoviec či Zdoby tak sám rozhodol a súperovi nepomohol ani Zajdó, ktorý v druhom polčase znížil.

 

Turňa mala za stavu 0:1 obrovskú šancu vyrovnať, pokutový kop ale ani na dvakrát nepremenila. Do druhého jarného kola tak pôjde zo šiesteho miesta, sediac pohodlne v strede tabuľky.  Ploské ukazuje, že nováčik ani náhodou nemusí byť fackovacím panákom a po 12 zápasoch dýcha na chrbát aj tretiemu „Očváru“.

 

Košické Oľšany – Paňovce 3:1

 

Ten ale doma nechcel nechať nič na náhodu. Víťazstvo by ho priblížilo k čelu tabuľky a nič iné teda ani nepripadalo do úvahy. Po chybe v obrane a následnom úniku to však boli práve hostia, ktorí zásluhou Patrika Juhásza v desiatej minúte otvorili skóre. Zvyšok prvého polčasu sa následne niesol v znamení zahodených tutoviek domácich. Všetky troskotali na vynikajúcom Petrovi Lipčákovi medzi troma žrďami a práve brankár Paňoviec svoje mužstvo držal nad vodou.

 

V druhom dejstve sa hralo omnoho rezkejšie a Oľšany znova prebrali iniciatívu. Chlieb sa lámal po vyrovnávajúcom góle Bederku, tímy sa snažili o získanie akejkoľvek výhody, čo vyvolávalo emócie na oboch stranách. Vzplanuli po odbití hodiny hry, menší konflikt domáceho kapitána s lavičkou hostí bol vyriešený žltými kartami. Mužstvo okolo Františka Kopera predsa len v závere ukázalo svoje skúsenosti a dvoma gólmi rozhodlo napínavý zápas. Ostalo tak na treťom mieste a doťahuje sa na dvojicu Mokrance – Valaliky.

 

Zdoba – Rozhanovce 1:3

 

V súboji medzi 9. a 11. tímom tabuľky sa očakával náročný a bojovný futbal, pričom domáci sa chceli vytiahnuť z päťzápasovej série prehier. Rozbeh bol obojstranne pomalý, divákov prebudil až zbytočný faul v pokutovom území, po ktorom šla Zdoba prekvapivo do vedenia. Hostia nakopli vrtule a iniciatívu pretavili do gólu Mateja Voroňáka.

 

Aj po zmene strán boli aktívnejšie Rozhanovce, dva góly vyústili do bojovného a tvrdého futbalu. Často sa hralo na hranici pravidiel, emócie ale loptu do brány nedoniesli. Akékoľvek šance domácich na zdramatizovanie zápasu uťal František Gedra, ktorý si za zmarenie jasnej gólovej príležitosti pripísal jedinú červenú kartu kola. Taktický ťah, no v nadchádzajúcom derby si z tohto dôvodu nezahrá.

 

Mokrance – Haniska 5:0

 

Jediným jednoznačným duelom 12. kola bol súboj medzi lídrom súťaže a podceňovanou Haniskou. Od začiatku to tak ale nevyzeralo, hostia sa dostali do viacerých sľubných príležitostí a nebyť nešťastia v koncovke, výsledok nemusel byť taký krutý. Všetko sa začalo po polhodine hry, dvoma rýchlymi gólmi súpera schladila dlhoročná opora domácich Filip Rybár. Na rozdiel triedy zvýšil pokutovým kopom Gabriel Leško.

 

Mokrance si udržali svoju dominanciu počas celého zápasu, demotivovaných hostí dorazili v posledných minútach Tobák a Baško. Povinným víťazstvom využili nepozornosť Valalík za stavu 2:0 a po remíze ich súpera o prvé miesto sa vyšvihli na čelo tabuľky.

 __________________________________________________________________________


Čo nás čaká?


13. kolo prinesie ďalší súboj na diaľku medzi Mokrancami a Valalikmi. Haniska privíta aj druhý najlepší tím súťaže, líder zamieri na ťažkú pôdu do Jasova. Derby medzi Rozhanovcami a Košickými Oľšanmi na jeseň prinieslo osem gólov, uvidíme, či sa v nedeľu znova bude tešiť druhý menovaný tím. Zdoba to nebude mať ľahké ani teraz, po šiestich prehrách sa predstaví v Bidovciach. Ploské bude chcieť svoje ambície úspešne pretaviť v Paňovciach, zatiaľ len jednobodová Svinica privíta Turňu.

Súvisiaci obsah