Hlavné menu

Crikvenica cup 2023: Naše výbery nesklamali, pre mnohých to bolo nezabudnuteľné

Tomáš Tůma|20. jún 2023 o 14:26

Komisia mládeže pri Oblastom futbalovom zväze v Banskej Bystrici zorganizovala v prvej polovici roka projekt "Chorvátsko 2023". Do projektu sa zapojilo 28 detí hrajúcich v kategóriách U11 a U13 v našich oblastných súťažiach. Projekt vyvrcholil minulý týždeň účasťou na medzinárodnom futbalovom turnaji pod názvom Crikvenica cup 2023. Na začiatku, ešte v januári tohto roku, boli hráči nominovaní do výberov a postupne pomocou tréningov a prípravných zápasov sa zlepšovali aby športová stránka mala svoju tvár. Projekt sa uskutočnil za podpory predsedu ObFZ Banská Bystrica Ivana Šimka, výkonného výboru ObFZ Banská Bystrica a za podpory mecenášov našich 3.ligových klubov RSC Hamsik Banská Bystrica a FK Podkonice. Ďakujeme Alexandrovi Kórému a Braňovi Slobodníkovi, ktorí ukázali, že popri podpore mužskému futbalu vo svojich kluboch nemajú problém podporiť aj mládežnícky futbal na oblastnej úrovni.

K projektu sa vyjadril manažér projektu Roman Patráš: "Som veľmi rád, že sme deťom z oblasti ponúkli možnosť hrať v zahraničí. Trochu sme sa obávali športovej stránky, no výsledky nás v oboch kategóriách dostali takmer do osemfinále turnaja. Bol to polrok, ktorý stál za to. Ďakujem Ivanovi, Alexandrovi a Braňovi, že nám pomohli a ukázali aj iným, že sa dokážeme spojiť pre dobrú vec."
Predseda ObFZ Ivan Šimko o projekte povedal: "Sám neviem, či si dostatočne dobre uvedomujeme, čo sa nám podarilo. Vytvoriť konkurencieschopný oblastný výber, zohnať partnerov a zabezpečiť kompletný servis pre tímy nebolo jednoduché, no keď máte šťastie na zanietených a ochotných ľudí okolo seba, ide to oveľa ľahšie. Asi každému trénerovi, ale aj nám funkcionárom, bolo najväčšou odmenou radosť detí, ktoré si užívali nielen zápasy, ale aj more, hotel a s nimi spojené voľnočasové aktivity. Najväčší podiel na celom projekte má člen nášho výkonného výboru Roman Patráš, ktorý pred polrokom prišiel s nápadom ísť do Crikvenice a zorganizoval všetko potrebné. Dovolím si citovať Romana, pretože aj ja sa chcem srdečne poďakovať Alexovi Kórému a Braňovi Slobodníkovi, bez ich podpory by bol projekt Chorvátsko 2023 len sotva realizovateľný. Uvidíme aká situácia bude takto o rok, ak dáme opäť dokopy skvelú partiu ľudí, je možné že projekt Chorvátsko bude mať svoje pokračovanie."

Svoje pocity o turnaji nám povedal hráč U11 Jakub Giertl: "Z môjho pohľadu si myslím, že to bol jeden fantastický zážitok, ktorý si budem pamätať navždy, zahrať si na takom veľkom medzinárodnom turnaji. Boli sme veľmi silný tým, ktorý bohužiaľ napriek predvedenému výkonu nepostúpil. Chcem sa poďakovať v prvom rade trénerom, ostatným ľuďom, že ma vybrali do tohto tímu, fanúšikom za ich skvelú kulisu, ktorú nám vytvorili a podporovali nás. A v neposlednom rade mojím rodičom, že ma podporili aby som sa mohol turnaja zúčastniť. Ešte raz veľké Ďakujem."

Z hráčov U13 sa nám vyjadril Dávid Hakel: "V roku 2022 som bol na výbere hráčov, ktorý organizoval Oblastný futbalový zväz Banská Bystrica. Mal som to šťastie, že ma neskôr vybrali do užšieho výberu, ktorý sa mohol zúčastniť medzinárodného futbalového turnaja. Počas prípravy sme mali tréningy a zápasy, aby sme sa lepšie spoznali a zohrali. Na turnaji sme odohrali štyri zápasy s mužstvami z Maďarska, Chorvátska, Slovinska a Bosny a Hercegoviny. Na turnaji sa mi veľmi páčilo. Ubytovaní sme boli vo veľmi peknom hoteli, tiež bolo dobré aj jedlo, ktoré mi chutilo. Vo voľnom čase sme išli na pláž k moru. Tréneri a páni z futbalového zväzu sa o nás veľmi dobre starali. Som rád, že som sa na turnaji mohol zúčastniť, čo mi dalo chuť sa zlepšovať."

Za rodičov nám pár myšlienok povedal jeden z najlepších strelcov slovenskej hokejovej extraligy v histórii Vlasto Plavucha, ktorý mal na turnaji syna Davida: "Ako rodič ďakujem za príležitosť pre svoje dieťa zúčastniť sa takto kvalitne zorganizovaného turnaja, kde si naše ratolesti zmerali sily s deťmi z iných krajín. Obrovská účasť, krásne prostredie a veľká konkurencia zabezpečí vždy bohaté skúsenosti nielen v športovom živote detí. Ešte raz veľké ďakujem Oblastnému futbalovému zväzu."

Výber ObFZ BB U11:

Karin Pančíková, Jakub Giertl, Marek Kapajčík, Matúš Horský, Marek Dobrík, David Plavucha, Tomáš Zemko, Oliver Rusnák, Damian Daubner, Mellisa Žilinová, Alex Cimerman, Michal Kováčik, Peter Giertl

tréneri: Patrik Müller, Matej Švantner, Jakub Vozár

Výsledky:

NK Jevnica - ObFZ BB 0:3

(Plavucha, Giertl Jak., Dobrík)

NŠK Zevnik - ObFZ BB 2:0

ObFZ BB - Salgótarjáni BTC 0:1

ObFZ BB - NK Karlovac "A" 0:4

Výber ObFZ BB U13:

Levi Mettler, Leo Schmidtmayer, Andrej Patráš, David Hakel, Tobias Čief, Matúš Kapusta, Peter Krejču, Siam Sawasdipol, Samuel Homola, Filip Fodor, Adam Brozman, Matúš Šimo, Michal Mojžiš

tréneri: Róbert Kútik, Zdenko Cimerman

Výsledky:

FK Radnik Donji Vakup - ObFZ BB 0:0

NK Olimpia Ljubljana - ObFZ BB 3:0

ObFZ BB - FC Nagykanisza 3:1

(2x Šimo, Patráš)

ObFZ BB - GSNK Mladost Petrinja "A" 0:2

Súvisiaci obsah