Predvianočný rozhovor s predsedom BFZ Jurajom Jánošíkom

Ján Farbula|20. dec 2016 o 01:00

Predvianočný rozhovor s predsedom BFZ Jurajom Jánošíkom

Magistrát by si mal zobrať príklad z BSK

Rok 2016 je už takmer na konci a to jeden z hlavných dôvodov, aby sme sa na aktuálne témy porozprávali s predsedom Bratislavského futbalového zväzu Jurajom Jánošíkom.

Máte za sebou ďalší rok, ako by ste ho zhodnotil z pohľadu BFZ?

– Bol to hektický rok, v ktorom sa prijal nový Zákon o športe, slovenská futbalová reprezentácia absolvovala premiérovo úspešné ME vo Francúzsku, reprezentácia do 21 rokov tiež postúpila na budúcoročný európsky šampionát v Poľsku. V BFZ sme kladne v júni hodnotili reorganizáciu súťaží s jednou III. a s jednou IV. ligou. Medzi funkcionárskou verejnosťou vládne spokojnosť s týmto modelom. V septembri sme usporiadali veľký medzinárodný turnaj hráčov do 17 rokov DANUBE CUP 2016. Pred jeho začiatkom sme si na galavečere v Senci uctili niekoľkých hrdinov z Belehradu, majstrov Európy, bratov Čapkovičovcov, Dobiáša, Jurkemika, Vencela st. a Barmoša. V tomto mesiaci sme zorganizovali jedinečný turnaj, 22. ročník Bratislava CUP za účasti desiatich mužstiev zo siedmich štátov – Slovenska, Česka, Slovinska, Maďarska, Srbska, Chorvátska a Rakúska. Začiatkom tohto roka sme vyhlásili IV. ročník Jedenástka roka a zároveň sme ho spojili s II. reprezentačným plesom BFZ. Z dotácie SFZ, ktoré prišli na BFZ z projektu Hattrick sa vybudovali dve umelé ihriská po 100 tisíc eur. Jedno už naplno funguje v Petržalke a druhé sa dokončuje v Stupave. Samozrejme, niektoré veci sa nám nepodarili realizovať podľa predstáv, ako financovanie mládežníckeho futbalu. Prišiel nový systém členského, myslím si však, že spoločnými silami, či už výkonným výborom BFZ, mesta a vidieka a všetkých ľudí, ktorí robia okolo futbalu v rámci nášho zväzu, sa futbal posunul na lepšiu úroveň. Takže tento rok hodnotím vcelku za úspešný.

 V III. lige bojuje o postup do vyššej súťaže FK Inter, vo IV. lige dominuje jasne FC Petržalka akadémia. Pre bratislavský futbal je iste veľmi dobré, že sa niekdajší dvojnásobní majstri Slovenska takto výraznejšie vzmáhajú?

– Pre bratislavský futbal sú tieto dva kluby veľmi dôležité. V najvyššej súťaži máme iba ŠK Slovan, v II. lige sú juniori ŠK Slovan a ŠK Svätý Jur, ktorí sa však nachádzajú v pásme zostupu a je teda veľmi pravdepodobné, že od nového ročníka budú hrať znova III. ligu. Som veľmi rád, že Inter a FC Petržalka sa výrazne pozviechali. Inter zrejme na jar zvedie s FC Rohožník tvrdý boj o postup do II. ligy, ktorá od novej sezóny bude so šestnástimi účastníkmi úrovňou a finančne o dosť náročnejšia. Petržalka je na najlepšej ceste postúpiť do III. ligy. Pre BFZ by bolo najlepšie, keby čo najviac mužstiev z nášho regiónu hralo v slovenských súťažiach.

Trénersko -metodická komisia BFZ robí dosť pre ďalšie vzdelávanie trénerov. Pravda, určite nie je dobré, keď v kolónke niektorých klubov III. a IV. ligy svieti tréner neznámy…

– V obidvoch súťažiach sú kvalitní, ale aj menej dobrí tréneri. Pravda, je to na kluboch, ktorého trénera si angažujú a s ktorým podpíšu zmluvu. Jedna vec je istá a kluby by si to mali uvedomiť, že kvalitnejší tréneri vedia mužstvá lepšie pripraviť. Samozrejme, je to aj otázka financií, podlieha tomu dlhodobý proces. Tieto veci, ako sú tréner je neznámy, sa snažím riešiť na SFZ. Na tomto musíme popracovať, aby každé mužstvo malo uvedené svojho trénera. Kolónka tréner neznámy, to je jednoducho nezmysel. Mimochodom, v auguste sa namiesto Rudolfa Nováka, ktorému aj touto cestou ďakujem za vykonanú prácu v BFZ a v SFZ, sa novým regionálnym trénerom mládeže stal Michal Kováč. Uviedol sa v dobrom svetle. Školenia trénerov ukázali, že keď robili záverečné skúšky na licenciu C, to je základná B, tak veľa frekventantov ich neurobili. Môžem však povedať, že pri osobných rozhovoroch všetci, ktorí neuspeli, sa zhodli na tom, že latka je vyššia a preto sa musia na tieto skúšky dôkladne pripraviť. Keď nemajú základné vedomosti, to je cesta naspäť. Takže trénersko-metodická komisia a komisia mládeže musí pripravovať dobrých trénerov nielen na úrovni seniorov, ale aj na úrovni mládeže, aby nádeje dostali dobré základy futbalu.

Veľmi diskutovanou témou sú členské poplatky. Koľko z týchto peňazí dostanú kluby z nášho regiónu?

– Presné čísla nepoznám, ale konferencia SFZ schválila model 150 eur na jedno mládežnícke družstvo. Takže kluby, ktoré majú jedno a viac mládežníckych mužstiev dostanú zo štátu na každé toto družstvo 150 eur. Poviem príklad: družstvo prípravky má desať hráčov. Klub zaplatil 30 eur, ale zo štátu dostane 150 eur. Je to teda päťnásobok pôvodnej sumy. Samozrejme, tieto veci sa ešte musia vykryštalizovať, hoci si myslím, že tento model je správny. Je to len prvý rok, ale celkovo podpora mládežníckeho futbalu aj prijatým Zákonom o športe a dotácia zo štátu by mala byť na budúci rok zasa vyššia. Takže do futbalu v roku 2017 bude prúdiť viac peňazí ako v minulom roku. Musíme si tiež uvedomiť, že v súčasnosti je na Slovensku okolo 1700 klubov a vyše 5000 družstiev. Futbal je najpopulárnejší a najväčší šport, má najväčšiu členskú základňu a to treba rešpektovať. Som rád, že si to uvedomili aj politici, lebo podpora je čoraz väčšia.

Nedávno zaniklo v Bratislave ďalšie ihrisko, Štart, od roku 1990 zmizlo na území hlavného mesta Slovenska okolo 40 hracích plôch. Ukazuje sa, že BFZ je v tomto smere bezmocný…

– Je to tragédia a ešte väčšia, že sa nevybudovali nové ihriská. Zväz nemá páky na to, aby zabránil likvidácii týchto ihrísk. Čo sa týka magistrátu a samospráv, pokiaľ sú to mestské pozemky a aj napriek tomu búrajú sa ihriská, tak je to tragédia. Pokiaľ sú to pozemky súkromné, nenamietam nech si developer postaví niečo iné, ale namiesto zlikvidovaného ihriska musí postaviť jedno až dve nové. Tak to funguje v Prahe, kde tamojší magistrát podporuje Pražský futbalový zväz ročne sumou 1,9 milióna eur. V českej metropole nie je možné, že niekto zbúra ihrisko a nepostaví minimálne jedno. Dokonca musí postaviť dve ihriská. S týmto Pražským zväzom máme družbu a on je úplne niekde inde ako my. Primátor Bratislavy, poslanci mesta a mestských častí by si mali uvedomiť, že toto je cesta naspäť. Musím však kvitovať, že v niektorých mestských častiach a v obciach  Bratislavského kraja sa budujú a rekonštruujú nové štadióny. Touto cestou by som chcel poďakovať Bratislavskému samosprávnemu kraju (BSK), s jeho predsedom Pavlom Frešom a poslancami máme výbornú spoluprácu. BSK je najväčším podporovateľom futbalu v našom kraji. Bodaj by si z neho zobral príklad aj magistrát hlavného mesta Bratislavy, primátor a poslanci.

Kedy bude podpísaná nová zmluva so spoločnosťou TIPOS?

– Na novej zmluve sa stále pracuje. TIPOS je štátne firma, kde bolo výberové konanie. Všetky regióny rátame s tým, že táto spolupráca s TIPOSOM bude pokračovať a že bude sponzor regionálnych futbalových zväzov. U nás to bolo o to lepšie, ale momentálne o to horšie, že TIPOS sponzoroval ako jedinú IV. ligu zo siedmich. Verím, že v marci budeme múdrejší a že TIPOS bude sponzor hlavne na tých nižších úrovniach.

Konečne po dlhých peripetiách sa začal stavať NFŠ, to je asi najlepšia správa, na ktorú sa roky čakalo?

– Je veľmi potrebné, aby na území Bratislavy bol vybudovaný nový pekný štadión, ktorý bude pýchou v našom hlavnom meste Slovenska. Verím, že ho budú využívať aj kluby BFZ. Tento stánok je veľmi dôležitý aj pre náš zväz a hlavne pre fanúšikov futbalu, na ktorom sa budú dobre cítiť. Som presvedčený, že v peknom prostredí porastie aj návštevnosť a že už na konci roka 2017 uvidíme jednotlivé tribúny.

Aké je vaše najväčšie želanie do nového roka 2017?

Práce je veľa, mojím želaním je, aby futbal napredoval v rámci celého Slovenska, tak isto na úrovni regiónov a oblastí. A takisto aby podpora mládežníckeho futbalu bola väčšia. Vieme, že na Slovensku sa vybuduje dvanásť futbalových akadémií a tiež rátam s vyššou dotáciou pre regionálne zväzy zo štátneho rozpočtu. Takto môžeme klubom pomôcť okrem materiálneho a športového zabezpečenia. Chystá sa budovanie infraštruktúry štadiónov, rekonštrukcia hracích plôch. Dúfajme teda, že toto sa nám všetko podarí splniť. Skupina schopných ľudí a odborníkov pracuje na kronike BFZ, lebo náš zväz nemá zaznamenanú svoju históriu a minulosť. Bol by som veľmi rád, keby sme túto kroniku pokrstili niekedy v letných mesiacoch budúceho roka. Čaká nás znova veľa hodnotných mládežníckych turnajov. Sme pozvaní do Budapešti, Záhrebu, Ľubľane, Belehradu, takže pre našich chlapcov to bude znova kvalitná medzinárodná konfrontácia.

Milan Valko manažér komunikácie BFZ

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: