Predvianočný rozhovor s predsedom BFZ Jurajom Jánošíkom

Ján Farbula|16. dec 2015 o 01:00

Predvianočný rozhovor s predsedom BFZ Jurajom Jánošíkom

Bratislavský futbalový zväz sa v poslednom období venuje najmä ďalšiemu rozvoju futbalu a vyvíja rôznorodé aktivity. Jeho predseda Juraj Jánošík  s celým aparátom BFZ posunul zväz na vyššiu úroveň, a preto sme sa s ním porozprávali o viacerých aktuálnych témach a vyhodnotili rok 2015.

Aký bol rok  2015 z pohľadu BFZ?

–  Pre Bratislavský futbalový zväz to bol celkom úspešný rok. Od ročníka 2015/2016 prišlo k reorganizácii súťaží, máme jednu tretiu a jednu štvrtú ligu, dve piate a dve šieste ligy. Oproti minulosti sa tiež zvýšil počet mládežníckych družstiev v regionálnom FZ a v jednotlivých oblastných FZ. Podarilo sa nám uzatvoriť rámcové dohody s viacerými zahraničnými zväzmi. Sú to Belehradský FZ, Viedenský FZ, Györsky FZ a dlhodobo k nim patrí aj Juhomoravský FZ. A to nielen na úrovni žiackych družstiev, ale aj dorastencov. V júli sa odohralo stretnutie Superpohára medzi víťazmi  pohárov BFZ a JMFS na ihrisku v Brne – Bohuniciach.O víťaznu trofej súperili kluby domáceho TJ Tatran Brno-Bohunice a Bratislavu reprezentoval víťaz pohára BFZ v roku 2015, klub ŠK Tomašov. Vo vyrovnanom a kvalitnom zápase zvíťazili napokon domáci hráči pomerom  2:1. Usporiadali sme nultý ročník medzinárodného turnaja U17, kde sme privítali hostí z Györskeho FZ, Juhomoravského FZ a Západoslovenského FZ. Tento turnaj  v  roku  2016 rozšírime na šesť družstiev, pribudnú Belehradský FZ a Viedenský FZ. Taktiež musím pochváliť prácu celého vedenia futbalového zväzu, pracovníkov aparátu BFZ, kde na funkcii vedúceho sekretára BFZ nastala zmena od 1.5.2015, keď p. Ščibrányovú nahradil Ján Farbula,prácu predsedov komisií a jednotlivých funkcionárov, ktorí sa starajú o chod klubov. Rovnako si pochvalu zaslúžia aj ľudia z ObFZ Bratislava-mesto a z ObFZ Bratislava-vidiek, lebo tvoríme jeden tím. Sú to síce tri zväzy, sme však ako jeden celok, ktorý sa podieľa na rozvoji futbalu v rámci celého regiónu, ale aj Slovenska.

Aká je odozva z klubov na reorganizáciu súťaží?

– Po skončení jesennej časti bola odozva z viacerých klubov na reorganizáciu súťaží veľmi kladná a myslím si, že priniesla aj kvalitu a zvýšený divácky záujem. Rast kvality futbalu je prospešný pre všetky súťaže, takže zatiaľ je všetko v najlepšom poriadku a to je dôkazom, že pracovná skupina, ktorá reorganizáciu súťaží pripravovala, odviedla dobrú prácu.

Do akej miery schválený nový zákon o športe pomôže amatérskemu futbalu?

–  K 1.1. 2015 sa podpísala rámcová zmluva medzi SFZ a regionálnymi futbalovými zväzmi, kde medzi jednotlivé  zväzy bolo prerozdelených 510 tisíc eur ročne. Takže BFZ patrí 51 tisíc eur, ostatným trom zväzom po 153 tisíc eur. Táto zmluva má trvanie štyri roky, BFZ tento rok dostal už spomenuté financie zo SFZ. Sú tam ešte ďalšie rámcové zmluvy, pre slovenský futbal je však veľmi dôležitý postup na ME 2016 vo Francúzsku, za ktorý od UEFA zinkasuje 8 miliónov eur. Z týchto prostriedkov určitú čiastku dostanú aj jednotlivé regionálne zväzy. SFZ rozhodol, že jedna tretina z finančných prostriedkov bude určená na náklady zväzu, jednu tretinu budú predstavovať náklady na hráčov a realizačný tím a jedna tretina pôjde na rozvoj mládežníckeho a regionálneho futbalu.  Nový zákon o športe, ktorý vstúpi do platnosti od 1.1. 2016 bude mať pozitívny finančný dopad aj na regionálne futbalové zväzy.

Bola podpísaná zmluva medzi SFZ a spoločnosťou TIPOS, ktorej súčasťou je podmienka zmeny názvu súťaže III. ligy na TIPOS III. liga. A takisto BFZ má prekvapenie v podobe novej zmluvy aj pre kluby IV. ligy?

– Spoločnosť TIPOS podpísala zmluvu so SFZ, kde jednotlivé kluby III. líg budú dotované čiastkou 1000 eur na sezónu 2015/2016. Samozrejme, musia splniť niektoré náležitosti, ako sú napríklad umiestnenie loga spoločnosti TIPOS na štadióne a pod..  BFZ sa podarilo uzatvoriť nadrámcovú zmluvu s touto spoločnosťou, kde u nás aj štvrtoligové kluby v tejto sezóne a hlavne v jarnej časti dostanú finančnú čiastku, ktorú ešte v januári musí schváliť výkonný výbor BFZ.

Aké budú ďalšie aktivity BFZ v najbližšom období?

–  Začiatkom tohoto týždňa sme  s predsedom ObFZ Bratislava-mesto Ľubomírom Suchým, Vedúcim sekretárom BFZ Jánom Farbulom a  Ľubošom Hlavenom, ktorý bol našim tlmočníkom navštívili Viedenský futbalový zväz za účelom podpísania zmluvy o dlhodobej spolupráci. Beží už zimná halová liga  BFZ prípraviek, mladších a starších žiakov. Veľmi by som chcel vyzdvihnúť spoluprácu medzi BFZ a Bratislavským samosprávnym krajom (BSK). Aj touto cesto sa chcem poďakovať jeho predsedovi Pavlovi Frešovi a poslancom, ktorí podporujú tento dlhodobý turnaj. Ako som už spomenul, v januári nás čaká 2. ročník reprezentačného plesu, ktorý bude znova spojený s vyhlásením „Jedenástky roka“ a s vyhlásením ankety o  najlepších hráčov, rozhodcu a trénera za rok 2015.  Na túto veľkú akciu je pozvaná široká športová verejnosť a účasť prisľúbili aj osobnosti ako Jozef Adamec, Ladislav Petráš, Ján Švehlík, bratia Ján a Jozef Čapkovičovci, Alexander Vencel st., Ľuboš Moravčík, tréneri majstrovského tímu AS Trenčín Martin Ševela a Ivan Vrabec, prezident SFZ Ján Kováčik, generálny sekretár SFZ Jozef Kliment a ďalší.  Pozvaní sú aj starostovia mestských častí a okolitých obcí

Bratislava, SFZ a aj BFZ  veľmi potrebujú Národný futbalový štadión (NFŠ)?

V okolí Bratislavy sa skrášľujú štadióny, ale stále nám chýba v hlavnom meste Slovenska stánok medzinárodnej úrovne. Vláda SR prebrala na seba zodpovednosť postaviť štadión a pokiaľ premiér niečo povedal, tak to bolo vždy splnené. Tiež si treba uvedomiť, že podpora tejto vlády športu a futbalu je enormná. Preto pevne verím, že v Bratislave vyrastie nový futbalový stánok, kde bude nielen sídlo SFZ, ale aj BFZ.  Moje najväčšie želanie je, aby sa štadión konečne začal stavať a aby sme na Slovensku mali NFŠ.

Aké je vaše želanie do Nového roku 2016?

V Novom roku 2016 želám všetkým pracovníkom, funkcionárom, nadšencom futbalu nielen z BFZ a SFZ, ale aj z celého Slovenska len a len to najlepšie. Hlavne veľa zdravia, porozumenia, dobrých futbalových zápasov a slušnosti na štadiónoch. Aj touto cestou ďakujem všetkým  za odvedenú prácu a želám im, aby si počas Vianočných sviatkov oddýchli a načerpali nové sily do roku 2016. Verím, že budúci rok by mohol byť ešte lepší a úspešnejší ako ten súčasný, aj keď je pravdou, že rok 2015 bol pre slovenské reprezentačné družstvá v histórii slovenského futbalu najúspešnejší!

Milan Valko – manažér komunikácie BFZ

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: